fbpx
PNL alegeri
PNL
Cuibul Reginei, cadoul inginerilor din Portul Constanța pentru familia regală

aprilie 30, 2019

Resedintele regale din Constanta

Despre Cuibul Reginei, clădirea care găzduiește în prezent Muzeul Portului Constanța, s-au scris multe povești romanțate. Probabil, acesta este și motivul pentru care unii au propus să se oficieze căsătorii pe terasa Cuibului reginei. Mulți dintre noi am citit că Regele Carol I i-a făcut cadou această reședință, soției sale Elisabeta. De fapt, căsuța modestă din port a fost construită de către Anghel Saligny și inginerii săi, în semn de omagiu față de familia regală, am aflat de la directorul Muzeului Portului Constanța, George Varsami. El spune că sub nicio formă Carol I nu ar fi cerut să i se construiască ceva, iar dacă ar fi solicitat acest lucru, nu era ridicată o clădire extrem de modestă. Pavilionul Regal era, de fapt, o cabană din lemn susținută pe o consolă de fontă, așezată pe un picior din piatră. Se spune că avea formă de navă, deoarece dădea senzația de plutire.

Cuibul Reginei, reședința preferată de la mare a Reginei Elisabeta

Cuibul reginei a fost construit în anul 1909 și a reprezentat un omagiu adus de inginerii constructori de la vremea respectivă pentru familia regală, în special pentru Regele Carol I. Acesta, deși nu iubea marea, a realizat importanța economică a portului și i-a convins pe toți liderii români din acea vreme să se construiască un port în Constanța. Toți erau foarte sceptici în această privință, pentru că Dobrogea revenise României după Congresul de la Berlin și nu știau dacă în eventualitatea unui nou război ruso-turc, aceste teritorii nu vor fi din nou schimbate. Regele a insistat și astfel s-a construit Portul Constanța, spune custodele muzeului, George Varsami.

Cuibul Reginei Portul ConstantaDeși familia regală avea un Palat regal în Constanța, Regina Elisabeta se simțea înstrăinată în acea reședință. Ea spunea că este prea departe de mare și a optat pentru Pavilionul regal, după ce acesta le-a fost dăruit. De la custodele George Varsami am aflat că Regele Carol I își nota fiecare sac de ciment cumpărat pentru Peleș, astfel că, din modestia care îl caracteriza, nu ar fi intervenit niciodată pe lângă Anghel Saligny să îi construiască o casă pe care să i-o facă soției sale cadou. Cuibul a fost construit în 1909, iar în 1927 a ars din cauza unui scurt-circuit. El a fost reconstruit din cărămidă și beton, între anii 1928-1929.

Reședințele regale erau denumite ”cuiburi”

Despre Cuibul Reginei se vorbea încă din anul 1920, deși denumirea oficială era Pavilionul regal. Numele de cuib nu l-a dat Regina Maria, așa cum se vehiculează. Ea trecuse pe acolo doar însoțită de Regina Elisabeta și de familia regală. Chiar s-a bucurat la un moment dat că a rămas în pavilion timp de trei săptămâni și nu îi venea să creadă, pentru că iubea foarte mult marea.

În limba română, termenul ”cuib”, în special forma diminutivată, are o conotație folclorică și multă lume se gândește la versurile celebrei melodii ”Cuibușor de nebunii”. Cu toate acestea însă, Regele Carol I s-a gândit la înțelesul dat de saxoni, de popoarele germanice, acela de loc în care se așează pasărea să se odihnească. Familia regală a denumit ”cuib”, cam toate reședințele pe care le-a avut. Castelul Sigmaringen era Cuibul acvilelor negre, Castelul de la Balcic era Cuibul liniștit, Castelul Peleș a fost denumit Cuibul ienupărului, am aflat de la directorul Muzeului Portului Constanța, George Varsami.

Familia regală ajungea cu trăsura la Pavilionul Regal

Din Constanța, familia regală ajungea cu trăsura până la Pavilionul Regal. De altfel, Regina Maria spunea în memoriile sale, că ”suprema distracție pentru Regele Carol era o plimbare cu trăsura de la Bușteni la Sinaia”. Atât înțelegea el prin distracție, în rest, era un om dedicat muncii, a precizat custodele George Varsami. El spune că Regele Carol I nu iubea marea, iar vizitele sale erau foarte scurte la Constanța. În schimb, Regina Elisabeta ajungea mai des în orașul de la malul mării. Ea făcea semne vapoarelor și marinarilor și flutura o batistă albă, deoarece toate navele care intrau sau ieșeau din Portul Constanța o vedeau, inevitabil, pe regină.

Cuibul Reginei Portul ConstantaRegina Maria spunea despre Elisabeta că este singura ființă pe care a văzut-o, care iubea vântul. Regina Elisabeta s-a adaptat și stătea nestingherită în bătaia vântului, care, pe malul mării suflă tare, chiar și în zilele de vară. Locul a inspirat-o și a scris multe poezii în Cuibul reginei.

Când venea vara la mare, Regina Elisabeta organiza în pavilion evenimente, serate culturale și șezători literare. Regina se simțea foarte bine în compania intelectualilor orașului, deoarece era o femeie foarte cultă, știa multe limbi, a citit marii clasici în original, îi plăcea muzica foarte mult și îl acompania pe George Enescu. Se spune că în momentul în care sosea la pavilion, cânta un taraf. Familia regală era o prezență discretă și modestă și nu exagera cu un protocol costisitor.

Regina Maria venea cu mâncarea la pachet

George Varsami spune că există o telegramă din septembrie 1936, probabil aceea a fost ultima vizită a Reginei Maria la Cuib. În ea scrie: ”Vă rugăm să puneți la dispoziție o masă și 10 scaune, dejunul îl aducem noi.” Familia venea de la Bran și aducea mâncarea la pachet, deoarece dădea dovadă de modestie și nu dorea să deranjeze pe nimeni. Din anul 1936 până în 1938, când a murit Regina Maria, nu a mai fost găsită nicio relatare a acesteia și se presupune că în 1936 a fost ultima ei vizită în Constanța. În plus, Regele Carol al II-lea i-a interzis total să mai vină aici, pentru că voia să fie maestrul de ceremonii. El a îndepărtat-o pe propria mamă, Regina Maria, de la treburile țării, deoarece voia să fie singurul conducător. Astfel, prezența ei aici a fost destul de rară. Avea în schimb Castelul de la Balcic și acolo mergea mai des.

Întâlniri importante la Pavilionul regal

Celebră este vizita la Pavilionul Regal, a Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, împreună cu familia imperială. S-a tot vorbit că se dorea atunci o uniune dinastică, în sensul căsătoriei prințului Carol, viitorul rege Carol al II-lea cu fata cea mare a familiei imperiale. Nu se știe însă cât este de adevărat. În memoriile tutorelui țareviciului, se vorbește de faptul că fetele țarului nu s-ar fi căsătorit niciodată cu altcineva decât cu un rus, deoarece erau profund naționaliste. Ele chiar atenționaseră familia că nu vor accepta o alianță matrimonială.

Cuibul Reginei ConstantaÎntâlnirea de la Cuibul reginei este foarte importantă, deoarece a doua zi după plecarea familiei imperiale ruse a rămas Serghei Sazonov, ministrul rus de Externe împreună cu Ion Brătianu. Nedorind să discute politică în fața doamnelor, ei au plecat la București și au încheiat Acordul prin care România schimbă tabăra, respectiv sistemul de alianțe și trece de la Puterile Centrale la Antanta. Este un lucru foarte important, deoarece totul a început de la Cuibul reginei, a precizat directorul Muzeului Portului Constanța, George Varsami.

Una din contesele care însoțeau suita imperială rusă spune că a rămas impresionată când a văzut-o de pe puntea vasului, pe Regina Maria.  A asemănat-o cu o preoteasă din Grecia antică, deoarece era îmbrăcată numai în alb, avea și părul alb și își aștepta oaspeții pe terasă.

Regele Mihai pescuia gingirică de pe terasa Pavilionului regal

Regele Mihai a intrat ultima dată în Pavilionul regal în anul 1998 și a spus că nu mai recunoaște nimic. S-au modificat multe lucruri în Cuibul reginei de la penultima sa vizită, de la care trecuseră 70 de ani. Lipsea mobilierul, care în ultima vreme avea monograma regelui.

Cuibul Reginei Pavilionul Regal Constanta Când i-a fost prezentată Regelui Mihai terasa dinspre mare, care acum este acoperită cu platforme, a zis: ”De aici pescuiam gingirică”. Faptul că a ținut minte acest cuvânt, utilizat numai de pescari și de câțiva oameni din jurul portului, înseamnă că l-a impresionat, mi-a spus curatorul George Varsami. Vizita familiei regale a reprezentat în 1998 un moment important în Constanța.

Semnatura Regelui Mihai Cuibul Reginei Regele Mihai a copilărit la Pavilionul Regal și și-a lăsat în cadrul vizitei din 1998 semnătura pe un caiet, alături de cea a soției sale, Ana. Ele pot fi văzute la Muzeul Portului Constanța. Deși l-a emoționat vizita, nu s-a observat acest lucru și nu i s-a clintit nici măcar un mușchi pe față, povestește George Varsami. El spune că regele era foarte curios să redescopere un loc în care a copilărit și pe care nu l-a mai văzut de 70 de ani.

Deși se află în inima Portului Constanța, Cuibul reginei poate fi văzut dacă faceți o plimbare cu autobuzul RATC care circulă pe linia 42. Acesta ajunge în port și are traseul până la Cuibul Reginei – Dana Militară.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest