Se spune că nu există sărbători fără cozonac. Nu vreau să mă laud, dar pun pariu cu voi că am cea mai bună rețetă de cozonac. Știu, sunt sute, mii de variante în care se poate prepara acest desert, dar, credeți-mă pe cuvânt, acesta este regele încoronat al cozonacilor. Îl devorează copiii care spun că ei nu mănâncă niciodată cozonac, iar mamele și bunicile sunt de-a dreptul deranjate că există o rețetă mai bună decât a lor. Ele, care îl frământă cu atâta trudă și stau aplecate deasupra ligheanului pentru ca aluatul să iasă cât mai pufos, nu concep faptul că acest preparat iese mai bun fără prea mult efort. E adevărat, munca se compensează cu o răbdare de chinez, dar aceasta este altă poveste. Nu pot să nu-i recunosc meritele lui Adi Hădean, căci de la el am aflat de acest desert senzațional, căruia îi spune cozonac împleticit, iar rețeta îi aparține. Eu l-am botezat cozonacul îmbătat, pentru că am descoperit vinul ars și-mi place să îl scald în el, până se amețește de-a binelea.

Nu-i o rețetă ieftină, dar nici exagerat de scumpă

Înainte să vă faceți curaj să pregătiți cozonacul îmbătat, asigurați-vă că ați procurat toate ingredientele necesare. Nu de alta, dar nu va fi plăcut să faceți prea multe dumuri la magazin și să fiți și cu ochii pe ceas. Ce legătură are ceasul? Simplu, este o rețetă căreia îi place să o băgăm în seamă des și la ore exacte. Veți vedea, dacă nu v-am speriat deja și ați abandonat pe parcurs ideea de a pregăti cel mai bun cozonac. Pregătiți un bilețel și notați ingredientele de care aveți nevoie. Vă spun din experiență, nu vă bazați pe memorie, să nu omiteți vreunul când ajungeți la magazin. Gata? Start!

Ingrediente cozonac îmbătat:

Pentru aluat:

25 gr. drojdie proaspătă, 530 gr. făină, 120 ml. lapte, 150 gr. unt, 5 ouă, 80 gr. zahăr, 30 ml. rom, 10 ml. vanilie, 80 gr. zahăr, 5 gr. sare, coaja rasă de la o lămâie și o portocală

Pentru cremă: 

400 gr. nucă, 50 gr. cacao, 200 gr. zahăr pudră, 3 ouă, 50 ml. vinars, 1 gr. sare

Pentru sirop: 

200 gr. zahăr, 200 ml. apă, 200 ml. vinars, 1 baton vanilie sau o fiolă de vanilie

Accesorii:

folie de plastic, hârtie de copt, cuțit, foarfecă, 2 tăvi medii de 20x10x10

Și acum, la treabă!

Într-un castron mai mic, se amestecă drojdia proaspătă cu 30 gr. de făină albă și 60 de mililitri de lapte călduț, nu fierbinte și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 15 minute. Până se umflă drojdia, se taie untul în bucăți și se lasă la temperatura camerei să se înmoaie. Într-un bol mai mare sau în bolul mixerului planetar se pun 2 ouă întregi și 3 gălbenușuri, 80 gr. zahăr, 5 gr. de sare, coaja rasă de la o lămâie și o portocală, 30 ml. rom și 10 ml. vanilie, care se bat spumă cu telul.

Se înlocuiește telul de la mixer cu cârligul pentru aluat și se adaugă în castron maiaua (drojdia umflată), 500 gr. de făină și 60 ml. de lapte rece de la frigider. Dacă aluatul pare prea tare, se mai pun 10 ml. de lapte. Se frământă aluatul la viteză medie, până când coca se desprinde de pe castron și se adaugă treptat untul, până se încorporează. Aceasta a fost toată operațiunea de frământare. N-a fost greu până aici, nu? Coca rezultată se transferă într-un alt bol uns în prealabil cu ulei și se acoperă cu o folie de plastic. O țineți la frigider minimum 2 ore sau până își dublează volumul. Nu trișați, că stricați totul.

Umplutura și siropul

Cât timp se distrează coca în frigider, pregătiți umplutura. 400 de grame de nucă se curăță bine, să nu rămână coji și să ajungeți la dentist după ce mâncați din cozonac. Nuca se macină bine și opțional se prăjește puțin, să fie mai gustoasă. Se amestecă apoi cu 200 gr. de zahăr pudră, 50 gr. cacao, 3 ouă, 50 ml. de vinars și un praf de sare.

Dacă nu au trecut încă cele două ore și vă mai permite timpul, pregătiți și siropul, să scăpați de o grijă. Într-o oală medie se pun 200 gr. de zahăr și 200 ml. apă și se lasă pe foc până se dizolvă zahărul. NU se amestecă! Se lasă să se răcească și apoi se adaugă vanilia și 200 ml. de vinars, responsabilul pentru îmbătarea cozonacului. Se acoperă cu un capac.

Revenim la aluat, să nu se plictisească

Cozonac îmbătat cu vinarsCând și-a dublat volumul, se scoate aluatul din frigider, se taie în două și se formează din el două bile egale. Fiecare bilă se așează pe o folie unsă cu puțin ulei, se împachetează și se bagă din nou în frigider, pentru alte 3 ore. Știu, e mult, dar acesta este abia începutul. Dacă vreți să iasă un cozonac care să facă senzație, nu dați ceasul înainte. După ce au trecut cele 3 ore, luați o bilă din frigider, o întindeți cu făcălețul și foarte puțină făină în formă dreptunghiulară de aproximativ 30×40 cm. Se întinde jumătate din crema de nucă pînă foarte aproape de margini și se rulează foarte strâns aluatul. Pentru a fi mai frumos la final, marginile se taie cu cuțitul și puteți face două brioșe drăguțe din ele, care se pun în cuptor în același timp în care se coace și cozonacul. Se mută ruloul astfel pregătit pe o folie unsă cu ulei și se acoperă cu ea, apoi se bagă în congelator pentru 15-20 min. Se procedează la fel și cu a doua bilă.

În timp ce se congelează aluatul, se pregătesc două forme mai mici de cozonac, de 20x10x10. Se decupează două fâșii de hârtie de copt, se ung cu unt și se așează frumos în cele două tăvi. Scoateți din congelator primul rulou introdus și îl tăiați în două, pe toată lungimea. Cele două jumătăți formate se așează cu crema în sus, una peste alta în formă de cruce și se împletesc, iar cozonacul rezultat se introduce în formă. Se acoperă cu o folie de plastic și se bagă forma în frigider pentru minimum 8 ore. Procedați identic și cu al doilea rulou.

După 13 ore de stat la rece, e timpul să se încălzească

Cozonac îmbătat cu vinarsV-am spus că trebuie să aveți o răbdare de chinez cu acest cozonac. Dacă vă calculați bine timpul și îl începeți după-amiază, ultimele 8 ore pe care le petrece în frigider vor fi noaptea, când puteți dormi cu gândul la bunătățile pe care le veți coace a doua zi. Scoateți formele din frigider și înlăturați folia de pe ele. Așezați în partea de jos a cuptorului o oală cu apă fiartă, iar formele puneți-le deasupra pentru 30 de minute. După ce a trecut jumătate de oră, scoateți formele și oala din cuptor, dați drumul la aragaz și preîncălziți cuptorul la 160 de grade. Introduceți cozonacul și lăsați-l 50-60 de minute la foc mediu spre mic, până se rumenește. După ce este gata, scoateți-l din forme, lăsați-l puțin să se răcească. Puneți siropul într-o tavă și treceți de câteva ori cozonacul prin sirop, pe toate părțile. Așezați-l din nou în tavă și acoperiți-l cu folie de plastic. Teoretic, este bun a doua zi, practic, este posibil să nu mai prindă ziua de mâine. Poftă bună!

Share

Leave a Reply