fbpx
FD
FD
USR
COVID-19 nu afectează doar sănătatea, afacerile în turism pot intra în faliment

martie 14, 2020

Holbina Trei Bibani

Impactul COVID-19 nu este devastator doar pentru sistemul sanitar, afacerile în turism pot intra în faliment. Apariția acestui virus lui a dat peste cap planurile a peste 75% dintre oamenii de afaceri, care nu știu cum să gestioneze criza economică pe care coronavirus o provoacă.

Afacerile în turism și nu numai, pot intra în faliment

Peste un milion de români riscă să fie trimiși în șomaj pe fondul crizei COVID-19, potrivit analiștilor economici. În plus, dacă nu sunt luate măsuri urgente, România ar putea intra în recesiune, pentru că una din trei firme și PFA-uri riscă să se închidă ca urmare a crizei provocate de coronavirus.

Turismul este lovit în plin de coronavirus

În condițiile în care suntem sfătuiți să stăm mai mult în casă pentru a evita infectarea cu noul virus și să limităm pe cât posibil vacanțele și deplasările, turismul are de suferit. Zeci de mii de persoane și-au anulat călătoriile, iar agențiile de turism sunt nevoite să își restrângă activitatea cu 70%. De suferit au și alte domenii, precum comerțul, organizarea de evenimente, HORECA și serviciile. Agenții economici solicită măsuri de sprijin de la Guvern, în special în zona de fiscalitate. Numărul rezervărilor a scăzut semnificativ, iar companiile aeriene au fost nevoite să anuleze ori să limiteze zborurile către regiunile afectate.

Nimeni nu poate estima cât va dura această situație

În momentul de față, companiile de turism sunt în criză și și-au restrâns activitatea la aproximativ 30%. Anularea în lanț a rezervărilor făcute de turiști și vânzările scăzute i-au determinat pe manageri să își minimizeze pierderile. În plus, nimeni nu știe cât va dura această situație. Experții au emis ipoteze bazate pe analiza crizelor anterioare de acest gen, precum gripa  porcină, gripa aviară sau SARS și presupun că acest impas va dura câteva luni. Câte? Nu se știe. Mai mult decât atât, revenirea la normalitate nu se va face peste noapte, pentru că este posibil ca milioane de oameni să fie afectați la nivel mondial.

Amânarea plății impozitelor, o primă măsură luată de guvenanți

Pentru a veni în sprijinul populației, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, ministrul finanțelor a anunțat că se amână plata impozitelor până pe 30 iunie. Astfel, termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, teren și pe mijloacele de transport aferente acestui an se modifică de la 31 martie 2020 la 31 iunie 2020, dată până la care contribuabilii vor beneficia de bonificația stabilită de Consiliul Local. Guvernanții spun că se ia în calcul și o soluție pentru cei care au rate la bănci, dar nu s-a stabilit nimic deocamdată.

Asociația Delta Dunării solicită sprijin pentru agenții economici

Într-o scrisoare deschisă adresată guvernanților, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării solicită măsuri urgente pentru limitarea consecințelor economice dezastruoase, în contextul izbucnirii pandemiei de coronavirus. Președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac afirmă că, potrivit operatorilor economici, impactul asupra sectorului turistic din Delta Dunării este major, iar pandemia, în stadiul actual, afectează derularea activității turistice.

Măsuri fiscale propuse de AMDTDD pentru sectorul turistic

Pentru diminuarea efectelor economice negative, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac le propune guvernanților o serie de măsuri urgente. Este vorba despre acordarea de facilități fiscale și măsuri de ajutor, care să vină în sprijinul operatorilor economici din sectorul turistic. El spune că impactul aceste pandemii asupra turismului din Delta Dunării este foarte mare, în condițiile în care autoritățile ne recomandă să renunțăm la călătorii, la transport sau la participarea la evenimente.

Guvernator Delta Dunarii Catalin Tibuleac”Pandemia de coronavirus, care se previzionează că se va extinde la nivel național, afectează grav activitatea operatorilor economici din turism, deoarece aceștia se confruntă cu diminuarea sau chiar blocarea activității, datorită anulărilor semnificative a rezervărilor, reducerii drastice a cererilor pentru destinația turistică Delta Dunării. Această situație determină inerent scăderea masivă a încasărilor pentru următorul trimestru și implicit o scădere importantă a veniturilor pentru întreaga perioadă a anului 2020. Însă, în același timp suntem nevoiți să susținem cheltuieli considerabile generate, în special de contractele de muncă și impozitele aferente acestora, astfel că pierderile fiscale sunt inevitabile. În acest context, operatorii economici din turism se vor confrunta cu o situație de blocaj economic, care va afecta în mod grav posibilitatea de menținere în plată a resursei umane existente, dar și întârzieri la plata impozitelor și taxelor aferente”, scrie Cătălin Țibuleac în scrisoarea deschisă.

Soluții concrete pentru agenții economici

Președintele AMDTDD a identificat soluțiile care pot fi luate în sprijinul agenților economici din industria ospitalității. Printre altele, este vorba despre utilizarea de instrumente financiare facile pentru a asigura lichiditățile necesare susținerii activității din turism și pentru a furniza capital de lucru, prin folosirea ajutoarelor de stat, luând în considerare reglementările de minimis sau schemele de salvare și restructurare. De asemenea, Cătălin Țibuleac a mai solicitat modificarea legislației muncii privind munca temporară sau munca de acasă, plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism, precum TVA, plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.

AMDTDDAlte soluții propuse, sunt: alocarea unor fonduri disponibile pentru furnizarea de capital de lucru operatorilor din turism, oferirea imediată a voucherelor de vacanță, acordarea de subvenții pentru plata salariilor, garanții de creditare temporară și țintite pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt, extinderea scadențelor împrumuturilor sau orice alte instrumente de politică fiscală menite să atenueze impactul economic generat de pandemia de coronavirus.

Indiferent că suntem salariați sau angajatori, cu toții ne-am dori ca acest coșmar numit COVID-19 să se încheie.  Din păcate însă, potrivit estimărilor făcute de specialiști, criza generată de coronavirus nu a atins încă apogeul și va mai dura cel puțin până în luna iunie. Important este să avem grijă de noi și să respectăm normele de igienă, astfel încât să fie cât mai mic numărul românilor afectați. Sănătate multă vă dorim!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FD
USR
PNL

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest