fbpx
Cormoranul moțat cuibărește, în premieră, în Constanța

martie 21, 2019

Cormoranul motat la Constanta

Societatea Ornitologică Română a confirmat astăzi prezența cormoranului moțat (Phalacrocorax aristotelis), o nouă specie de pasăre care cuibărește în România. Este cea de-a treia specie de cormoran care își face cuibul în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat NU apare pe apele de interior. Este un cormoran care folosește doar apele marine pentru a se hrăni și nu afectează în niciun fel pescăriile de apă dulce.

Portul Constanța, preferat de cormoranul moțat

Este pentru prima dată când cormoranii moțați cuibăresc pe litoralul românesc. Specialiștii spun că, deși specia are nevoie de faleze stâncoase, a ales Portul Constanța pentru cuiburi, iar noua populație este de 3-5 perechi. Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română. Cormoran motat Portul ConstantaGrupul de păsări care a confirmat cuibăritul a fost observat de mine pentru prima oară în luna ianuarie, în cadrul programului internațional de monitorizare a păsărilor de apă, MidWinter Counts. Erau 13 indivizi, adulți și imaturi, în portul Constanța. Stăteau grupați pe balize. M-a intrigat să văd așa de mulți la un loc și am decis să continui să monitorizez acest grup.

Am revenit în luna februarie, pe data de 26 și am văzut că acum erau zece indivizi, pe aceleași balize și diguri. Știam din Bulgaria că primul semn de cuibărire a cormoranilor moțați este după mijlocul lunii martie, așa că pe data de 17 martie am verificat din nou locul unde erau. Deja cormoranii moțați cloceau în trei cuiburi”, a povestit Emil Todorov.

Cormoranii moțați au schimbat stâncile cu metalul

Cormoranii moțați din portul Constanța cuibăresc pe structuri de oțel, artificiale, pe platforme marine de exploatare de gaze sau petrol.

Cormoran motat in Constanta Este un comportament atipic pentru această specie, care, de obicei preferă să își instaleze coloniile pe maluri stâncoase, abrupte, cu terase, unde să nu poată fi deranjată. Cea mai apropiată colonie de cormorani moțați se află în nordul Bulgariei, la Capul Kaliakra, pe stâncile de lângă mare.

Moțații de Vama Veche

Pentru că este doar o aruncătură de băț sau un fâlfâit de aripi de la Capul Kaliakra până în Vama Veche, cormoranii vin în fiecare an și spre litoralul românesc pentru a se hrăni. Ajung, de obicei la Vama Veche, dar în ultimii ani au fost observați și la Constanța sau în alte locuri. Cormoranul moțat nu este o specie amenințată. Populația europeană este cuprinsă între 153.000 și 157.000 de indivizi maturi. Trendul populațional este însă, descrescător. În Marea Neagră și în Marea Mediterană este întâlnită subspecia Phalacrocorax aristotelis desmarestii.

Cormoran motat in ConstantaAceasta este prima semnalare de cuibărit a speciei în actualele granițe ale României. Pasărea mai este prezentă pe Insula Șerpilor și în Cadrilater, dar aceste teritorii nu mai apăarțin de România.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea SOR este să se asigure că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Specialiștii SOR doresc să îi inspire pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul populației, să se asigure că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă Constanța, imobil în care artiștii nu și-au mai putut expune lucrările, de peste 7 ani. Galeriile de Artă din Constanța vor fi, în sfârșit, reabilitate Construit în anul 1961, imobilul de pe strada Ștefan...

Pin It on Pinterest