fbpx
Constanța va avea în această vară Gardă de Onoare, la statuia Lupa Capitolina

iunie 30, 2022

De Historia Urbis – Gardă de Onoare la statuia Lupa Capitolina va fi o atracție inedită în această vară, pentru turiștii și constănțeni.

Gardă de Onoare la Lupoaica din centrul vechi al Constanței

Constanța va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a orașelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a Gărzii de Onoare.

garda-de-onoare-constanta-statuia-lupa-capitolina-lupoaica

Primăria Constanța organizează, în perioada estivală, un demers artistic – performativ de tip „living history” intitulat „De Historia Urbis”.

Zilnic, în perioada 1 iulie – 28 august 2022 (59 de zile) între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța va fi organizată o Gardă de Onoare formată din câte 2 legionari romani, sub comanda câte unui centurion.

Ceremonialul schimbării gărzii va avea loc din două în două ore

Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană. Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator) va purta echipament de tip roman.

garda-de-onoare-constanta-lupoiaica

Schimbul de gardă se va desfășura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica), deci vor exista două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

Garda de Onoare va fi însoțită de un poet-orator

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă și în care se vor afla centurionul, legionarii, și militarii din trupele auxiliare aflați în schimburile „de veghe” și „de somn”.

Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet – orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană, care va oferi celor interesați informații cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al orașului precum și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanța într-un mod solemn și artistic, la valorificarea moștenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănțeni și turiști, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public.”, a anunțat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanța 2021 – 2031.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Masleniţa este sărbătoarea în cadrul căreia, rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița are loc în ultima săptămână înaintea intrării în Postul Paştelui. Fiind o sărbătoare emblematică pentru...

Pin It on Pinterest