”Constanța la pas. Constanța de poveste” este un tur inedit și gratuit, pe care prof. dr. Raul-Răzvan Ivan îl organizează în fiecare sâmbătă după-amiaza, în centrul vechi al Constanței, în cadrul proiectului ”Mișcare prin cultură”. Din dorința de a ne împărtăși multe dintre informațiile pe care le-a cules de-a lungul anilor, Răzvan a început să organizeze tururi în zona peninsulară, pentru toți cei interesați de istoria orașului și a clădirilor de patrimoniu.
”Constanța la pas. Constanța de poveste”, un tur care pornește de la Harta din Parcul arheologic
În fiecare sâmbătă după-amiază, localnicii, dar și turiștii interesați de istoria atracțiilor turistice din centrul vechi al orașului de la malul mării, îl însoțesc pe Răzvan, în turul ghidat ”Constanța la pas. Constanța de poveste”.
Timp de aproximativ 3 ore, el le poartă pașii celor care doresc să facă mișcare prin cultură, pe urmele istoriei, în locurile în care, pe vremuri, era vechiul Tomis.
Nici construcțiile ridicate în perioada comunistă nu sunt uitate, astfel că profesorul spune povești interesante, atât despre statuia Libertății, cât și despre fosta Casă Albă, în prezent, sediul Primăriei, Prefecturii și Consiliului Județean Constanța.
Constanța poate fi văzută cu alți ochi, dacă îi cunoști poveștile
În cadrul turului ghidat ”Constanța la pas”, atât adulții, cât și copiii pot afla povești interesante și mai puțin cunoscute despre realizările primarilor Constanței după Războiul de Independență, dar și despre cele mai importante clădiri istorice din zona peninsulară și personalitățile care le-au vizitat în urmă cu un secol.
Detalii mai puțin știute despre Hotel Intim, Casa cu Lei, Restaurantul Hrisicos, Casa Embiricos, Casa Manicatide, Casa Pariano, Cazinoul din Constanța și multe alte imobile de patrimoniu sunt oferite cu generozitate de către profesorul Raul-Răzvan Ivan.
”Octogonul confesional” din zona peninsulară, dovada vie a multiculturalității din Constanța
Într-un tur ghidat, nu se vorbește despre politică sau religie, spune profesorul Ivan. Totuși, când este vorba despre istorie, se pot face unele concesii, astfel că am aflat o mulțime de informații noi despre octogonul confesional.
În zona peninsulară există, pe o suprafață de aproximativ un kilometru, 8 biserici ale tot atâtor confesiuni religioase. Un loc unic în România și o dovadă a conviețuirii oamenilor din etnii diferite, unde întâlnim lăcașuri de cult musulmane, ortodoxe, catolice și mozaice, fiecare cu propriile povești.
Geamia Hunkiar, cea mai veche din Constanța, Biserica Greacă Metamorphosis – primul lăcaș de cult ortodox din Constanța, Catedrala Arhiepiscopală Sf. Petru și Pavel – primul lăcaș de cult ortodox în care se țin slujbe în limba română, Biserica Romano-Catolică Sf. Anton de Padova, Biserica Bulgărească, Sinagoga așkenază, Biserica armenească și Moscheea Carol I sunt cele 8 locuri lăcașuri de cult din Constanța veche.
Pentru fiecare dintre ele, profesorul Ivan are câte o poveste de spus.
La pas, prin vechile mahalale ale Constanței
La sfârșitul secolului al XIX-lea, mahalalele orașului erau construite în jurul bisericilor fiecărei etnii. Astfel, Stradela Vântului, cea mai îngustă stradă din Constanța, despărțea mahalaua grecească, unde este și Biserica Metamorphosis, de cea armenească, în zona în care există și acum Biserica Sf. Maria.
De asemenea, comunitatea evreiască avea propria mahala. Cartierul evreiesc era situat în jurul Sinagogii așkenaze, situată pe strada C.A. Roseti. Pe vremuri, strada purta numele Alleon, după proprietarul casei Alleon, denumită și casa de piatră.
În prezent monument istoric, imobilul a fost proprietatea unui francez bogat, evreu sefard de origine, Jean Gérard Amédée Alleon, iar ulterior a fost, pentru câțiva ani, sediu pentru Primăria Constanța, până când a fost terminată construcția care acum găzduiește Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Strada Titulescu și bijuteriile ei arhitecturale
Din turul ghidat ”Constanța la pas”, nu putea lipsi o plimbare pe strada Nicolae Titulescu, una dintre arterele cu cele mai frumoase case din oraș.
Liniștită și cu acel parfum de Belle Epoque, strada Nicolae Titulescu le oferă vizitatorilor adevărate bijuterii arhitecturale și istorii foarte interesante. Denumită inițial strada Elenă, apoi Lascăr Catargiu, care acum poartă numele diplomatului Nicolae Titulescu.
Se numea strada Elenă, pentru că acolo au locuit foarte mulți greci, dar erau și locuințe ale armenilor, evreilor și ale altor naționalități care trăiau în Constanța.
Printre cele mai cunoscute monumente de patrimoniu de pe strada Titulescu, sunt: Casa cu lei, Hotelul Intim, casele Embiricos, Laskaridis, Tache Manicatide și Theiler, ridicată pe ruinele fostului Hotel Metropol, vechiul Danubiu, construit în 1850, dar și Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova” și multe alte imobile, care, în urmă cu un secol erau mult mai bine puse în valoare.
Participă la turul ”Constanța la pas” și te vei simți turist în orașul tău
Farmecul turului ”Constanța la pas” este dat și de interacțiunea între Raul-Răzvan Ivan și participanții la incursiunea prin centrul vechi al orașului, cărora le sunt adresate numeroase întrebări. Celor care răspund corect, profesorul le oferă acadele, iar la finalul plimbării prin Constanța veche se organizează o tragere la sorți, astfel că, mai mulți dintre cei care au stat până la final, au șansa să plece acasă cu o carte.
Este o experiență plăcută, o lecție de istorie și, în același timp, această plimbare ne oferă posibilitatea de a cunoaște mai multe informații despre Constanța veche sau de a ne reaminti lucruri de mult timp uitate.
Parteneri în turul ”Constanța la pas. Constanța de poveste”, sunt Biblioteca Județeană ”I.N. Roman și Biblioteca Universitară ”Ion Popișteanu” Constanța, care pun la dispoziție cărțile oferite participanților, precum și președintele Asociației Sport Pentru Sănătate – Andrei Radu Dan, Centrul Cultural Județean Constanța Theodor T. Burada și Discover Dobrogea.
Raul-Răzvan Ivan este dublu licențiat în Teologie ortodoxă și Istorie, la Universitatea Ovidius din Constanța, absolvent al studiilor de master ”Politică mondială și europeană” și doctor în istorie, cu teza de doctorat ”Orașul Constanța între anii 1918-1948”, o monografie a orașului Constanța, publicată anul acesta, la Editura Argonaut. Raul-Răzvan Ivan este și membru în două comisii ale Academiei Române – Comisia de Istorie a Orașelor din România și Comitetul Român de Istoria Filozofiei Științei și Tehnicii. A publicat o serie de articole la nivel local, național și internațional. Întreaga sa activitate se regăsește în pasiunea pentru cultură, cercetare, istorie, educație și deschiderea pentru colaborare și comunicare în diversitatea culturală. Toate acestea și-au găsit o direcție: ghidajul, deoarece prof. dr. Ivan a absolvit și cursurile de ghid de turism local și național, tocmai pentru a putea lansa proiectul ”Constanța la pas. Mișcare prin cultură”, pe care l-a inițiat.
0 Comentarii