fbpx
Comunitatea Elenă Elpis Constanța păstrează tradiția Vasilopitei

ianuarie 17, 2024

vasilopita-comunitatea-elena-elpis-constanta

În spiritul păstrării tradiției creștin-ortodoxe a cinstirii, la început de an, Duminică, 21 ianuarie ora 12.00, la Biserica Greacă Methamorphosis din Constanța, după Sfânta Liturghie, în spiritul de promovare a modelului de viață creștin-ortodox, a valorilor spirituale și culturale, Comunitatea Elenă Elpis Constanța are plăcerea să vă invite la tăierea plăcintei/prăjiturii Sfântului Vasile.

Sfântul Vasile cel Mare este cel mai important ierarh patristic, fiind considerat fondatorul legăturii indisolubile dintre medicină și religie și fondatorul vieții de obște în mânăstiri.

Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de ierarhul Vasile cel Mare în zona Cezareei Capadociei i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.

vasilopita-comunitatea-elena-elpis-constanta

Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor.

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.

După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.

De atunci, grecii si crestin ortodocșii taie Vasilopita, pâinea Sfântului Vasile și cine găsește bănuțul, se consideră că va avea noroc în acel an.

În recunoscuta comuniune a FAMILIEI locuitorilor orașului Constanța, Comunitatea Elenă Elpis împreună cu Parohia Schimbarea la Față vă invită să fim împreună la această sărbătoare, iar care găsesc bănuții de argint norocoși să aducă bucurie pe fețele tuturor celor prezenți, precizează Anton-Traian Antoniadis, președintele comunității.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă Constanța, imobil în care artiștii nu și-au mai putut expune lucrările, de peste 7 ani. Galeriile de Artă din Constanța vor fi, în sfârșit, reabilitate Construit în anul 1961, imobilul de pe strada Ștefan...

Pin It on Pinterest