fbpx
Mamaia Constanta
Comandamentul Flotei din Constanța, înființat de Regele Carol I, împlinește 125 de ani

februarie 25, 2021

comandamentul-flotei-din-constanta-aniversare-125-ani

Comandamentul Flotei din Constanța aniversează mâine, 26 februarie, 125 de ani. Divizia de Mare, prima structură a Forțelor Navale Române, a fost înființată de Regele Carol I și era alcătuită, la acea vreme, din 5 nave.

Comandamentul Flotei din Constanța aniversează 125 de ani

Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța și era alcătuită din cinci nave: crucișătorul ,,Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera ,,Grivița” și torpiloarele ,,Sborul”, ,,Smeul” și ,,Năluca”, iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.

comandamentul-flotei-din-constanta-aniversare-125-de-aniActualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Evenimentul aniversar va fi marcat printr-o serie de activități, organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

În cadrul festivității militare, Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat

Vineri, 26 februarie, va avea loc, în portul militar Constanța, o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, vor acorda diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.

Monetăria Statului va lansa o medalia aniversară ”125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”

Cu ocazia acestei aniversări, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”.

medalie-aniversara-comandamentul-flotei-125-ani-divizia-de-mareEmisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare.

Cu inspirație și cu finețe, arcul peste timp, prezentat pe fațetele medaliei aniversare din anul 1896 până în anul 2021, este stilizat de către creatorul acesteia într-o schemă ce îmbină trei elemente importante ale evoluției celei mai complexe structuri a Forțelor Navale Române, îmbrățișate de valurile înspumate ale mării.

Medalia aniversară va fi prezentată publicului, la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului, conform programului menționat. Ediția limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” conține 100 de exemplare, 40 din argint și 60 din cupru.

Maistrul militar Ovidiu Oprea ne va prezenta expoziția ”Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”

Activitățile dedicate aniversării a 125 de ani de la înființarea Comandamentului Flotei Constanța, cea mai mare structură operativă a Armatei României din Dobrogea, vor continua la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie, cu Expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, realizată de constănțeanul Ovidiu Oprea.

maistru-militar-ovidiu-oprea-expozitie-fotografie-comandamentul-flotei-constanta-125-aniAceasta va putea fi văzută vineri, 26 februarie, între orele 14.00-16.00, sâmbătă, 27 februarie, orele 09.30- 16.00, și duminică, 28 februarie, orele 09.30-13.00.

comandamentul-flotei-constanta-125-de-ani-de-la-infiintareExpoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, cuprinde peste 50 de instantanee surprinse de maistrul militar principal Ovidiu Oprea, un militar care, aproape trei decenii, a făcut parte din echipajele unor nave militare.

expozitie-fotografie-ovidiu-oprea-bricul-mircea-125-aniOvidiu Oprea a participat, în perioada 2001-2009, în calitate de șef de echipaj al navei militare de transport „Albatros”, la diferite misiuni internaționale, în Golful Persic, în Europa, Asia si Africa.

comandamentul-flotei-125-ani-aniversareFotografiile sale redau aspecte din timpul activităților de instrucție desfășurate de militarii din Forțele Navale Române și îmbină pasiunea unui marinar militar pentru fotografie, o esență care, de multe ori, nu ține cont de manualul de fotografie ci de o percepție senzorială în acord cu subiectul său.

Navele din Comandamentul Flotei au participat la numeroase misiuni

După aderarea României la NATO, navele din compunerea Comandamentului Flotei au participat la numeroase misiuni în teatrele de operații maritime, împreună cu forțele navale aliate.

Astfel, în perioada 2005-2011 și în anul 2013, anual, Comandamentul Flotei a asigurat participarea la Operația NATO „Active Endeavour” din Marea Mediterană (OAE) cu o fregată, având un echipaj alcătuit din 205 militari.

fortele-navale-romane-aniversare-125-aniOAE a fost o operație de apărare colectivă, bazată pe articolul 5 al Tratatului Alianței Nord- Atlantice, cu scopul combaterii terorismului, al detectării și prevenirii acțiunilor teroriste în Marea Mediterană.

Prima misiune reală de luptă executată de o navă militară românească după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost înregistrată în perioada martie-octombrie 2011, când fregata „Regele Ferdinand” a participat la Operația NATO „Unified Protector” în Marea Mediterană, o operație instituită de NATO, în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 1973/23 martie 2011, pentru impunerea embargoului asupra armelor împotriva Libiei.

În timpul acestei misiuni, echipajul fregatei a salvat aproximativ 150 de persoane aflate în dificultate la bordul unei ambarcațiuni civile în Marea Mediterana.

Ambarcațiunea de mici dimensiuni avea la bord emigranți africani, dintre care 10 erau femei și 15 copii, și se afla în derivă, la aproximativ 100 mile marine nord de Tripoli, Libia, având motorul defect. Pentru misiune, fregata a avut un echipaj alcătuit din 205 militari și a fost comandată de comandorul Mihai Panait.

Operația UE Atalanta, o misiune de luptă la care a participat fregata ”Regele Ferdinand”

O altă pagină importantă consemnată în istoria recentă a Comandamentului Flotei a fost participarea unei nave militare românești, în anul 2012, la Operația UE „Atalanta”, o operație a Uniunii Europene de luptă împotriva pirateriei navale, desfășurată în Oceanul Indian și Golful Aden.

În timpul acestei misiuni de luptă, fregata „Regele Ferdinand” a realizat mai multe acțiuni, în premieră, pentru Armata României și pentru Forțele Navale Române: participarea la o operație de luptă cu elicopter Puma Naval ambarcat.

Exercițiul a vizat zboruri de noapte deasupra oceanului, evacuarea medicală reală de la bord, de la o distanță de aproximativ 400 km de țărmul african și distrugerea unei ambarcațiuni suspecte de acte de piraterie navală cu sistemul de armament de la bordul elicopterului.

În cadrul misiunii, fregata a tranzitat Canalul Suez, a trecut Ecuatorul și a desfășurat misiuni reale în Emisfera Sudică, a făcut escale în porturi din Tanzania, Djibouti și Insulele Seychelles, în care au fost desfășurate acțiuni de diplomație navală.

Fregata a avut un echipaj alcătuit din 240 militari și a fost comandată de comandorul Mihai Panait.

Comandamentul Flotei a desfășurat misiuni în cadrul NATO

Comandamentul Flotei a pus la dispoziția Alianței Nord-Atlantice, începând cu anul 2017, câte o fregată pentru a desfășura misiuni în cadrul Operației NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană, pentru monitorizarea traficului naval și pentru descurajarea acțiunilor ilegale pe flancul sudic al NATO.

expozitie-fotografie-ovidiu-opreaConform rezoluțiilor adoptate la summit-urile NATO din perioada 2016-2020, România a participat în anii 2017, 2018 și 2019 cu fregata „Regele Ferdinand”, iar în anul 2020 cu fregata „Regina Maria”.

După degradarea situației de securitate din Marea Neagră, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în anul 2014, Forțele Navale Române și Alianța Nord-Atlantică și-au concentrat efortul pe asigurarea unei prezențe navale întărite în bazinul pontic.

Astfel, NATO a planificat desfășurarea unor misiuni în Marea Neagră, la care au luat parte cele două grupări navale permanente ale Alianței, în care au fost integrate și nave militare românești.

Concomitent, navele și forțele din subordinea Comandamentului Flotei au participat la numeroase exerciții naționale și multinaționale anuale, dintre care menționăm doar Exercițiul „Sea Sheild” și Exercițiul „Poseidon”, unele dintre cele mai mari activități de instruire din Marea Neagră, organizate de către Forțele Navale Române.

Ca o recunoaștere a profesionalismului a militarilor din Forțele Navale Române, precum și a calității sistemului militar românesc de pregătire profesională și de instruire, în anul 2020, o navă din subordinea Comandamentului Flotei, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, a deținut pentru prima dată conducerea unei grupări navale permanente a NATO, iar la bordul acesteia, alături de echipajul românesc, atât comandantul grupării navale, cât și majoritatea ofițerilor din statul major al grupării, au fost militari români.

Fotografiile sunt realizate de maistrul militar Ovidiu Oprea, însă, în cadrul Expoziției „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar” vor fi prezentate peste 50 de instantanee surprinse de acesta.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest