fbpx
omd-mamaia-constanta
Colț de Rai, casa din Vișina care păstrează tradițiile din Dobrogea

ianuarie 2, 2019

Suvenir din Dobrogea, Visina

Aflasem multe lucruri frumoase despre minunile pe care le-a făcut Bianca Folescu în Dobrogea, în satul Vișina din județul Tulcea, așa că am vrut să le văd cu ochii mei. Am ajuns pe la sfârșitul lunii decembrie, am vizitat ferma animalelor, casa pe care a construit-o și cele pe care le-a recondiționat, apoi am stat la gura sobei, la povești. Bianca este o femeie care a trăit în centrul Constanței până în urmă cu câțiva ani, iar acum a devenit sufletul satului Vișina. S-a integrat de minune în comunitate. A preluat coordonarea ansamblului de dansuri bulgărești, participă la multe evenimente pentru a populariza tradițiile dobrogene, se ocupă de gospodăria care se întinde pe 4000 de metri pătrați, are grijă de o mulțime de animale, coase și țese la război. Probabil, dacă o întreba cineva în urmă cu 10 ani ce va face în viitor, cu siguranță nu așa se vedea. Dar, ușor, ușor a pus pe picioare în 6 ani un loc din care și turiștilor străini le dau lacrimile când pleacă și promit că se vor întoarce.

5 camere amenajate după tradițiile a tot atâtea etnii 

Pe vasta moșie pe care și-a cumpărat-o în satul Vișina, Bianca are mai multe corpuri de casă, toate bulgărești, dar cu arhitectură dobrogeană. Unul dintre ele a fost construit de ea în 2018, deoarece își dorește să păstreze tradițiile minorităților. Este vorba de 5 odăi, fiecare amenajată în mod diferit, cu obiecte tradiționale ce aparțin tot atâtor etnii.

Colt de Rai, Visina, Tulcea A muncit mult la ele și încă mai vrea să facă niște retușuri la exterior, până la primăvară. Camerele le oferă celor care le trec pragul, amintiri plăcute din vremea în care mergeau în vacanțe la bunici, sunt amenajate cu mult bun-gust și ne putem bucura de experiența de a petrece una sau mai multe nopți în mod confortabil, în mediul rural, departe de lumea dezlănțuită.

Odăile care ne întorc în urmă cu un secol

Mix-ul de minorități din Dobrogea a inspirat-o pe Bianca Folescu să construiască o gospodărie care păstrează multe dintre elementele autentice dobrogene. Există 5 camere, depinde doar de voi pe care o preferați sau de disponibilitatea odăilor, desigur.

Odaia 1, aromânească

Odaia 1 este amenajată după obiceiurile tradiționale ale aromânilor din Dobrogea. Pe un pat generos de două persoane este frumos aranjată o cergă mare, moale și pufoasă, țesută din lână, cu ”mițe puse”. Pernele sunt realizate manual, din diferite materiale colorate și se asortează perfect cu preșurile țesute, pe care doar la bunica mea din Tulcea le-am mai văzut.

Colt de Rai, Visina, TulceaPe pereți sunt agățate ștergare tradiționale, cusute manual. Nu lipsesc nici scaunele, mici și acoperite cu blană și o măsuță realizată din lemn foarte puțin prelucrat. Pentru a asigura tot confortul cuvenit, camera aromânească, la fel ca toate celelalte, are și o baie cochetă.

Odaia 2 este orientală

Camera orientală este preferata copiilor, indiferent că este vorba despre fete sau băieți. Baldachinul care tronează deasupra patului îi încântă pe cei mici. Și pernele turcești așezate pe jos sunt pe placul lor. Și adulții preferă odaia orientală, deoarece se pot delecta trăgând dintr-o narghilea și își pot face o cafea la un ibric turcesc, pe care o pot bea din căni tradiționale.

Colt de Rai, Visina, Tulcea Veioza este și ea realizată din tărtăcuță, sculptată și pictată de un artist popular din Tulcea, iar pe pereți sunt carpete cusute manual și tablouri.

Odaia 3 bulgărească

Odaia bulgărească este mobilată cu un pat și o laviță, pe care șed mândre pături colorate preluate de la vecinii bulgari. În satul Vișina locuiesc câteva familii de bulgari. Pereții sunt decorați cu ștergare cusute manual, iar pe jos sunt întinse preșuri țesute.

Colt de Rai, Visina, TulceaVedeți pisica aceea de pe laviță? S-a plimbat peste tot cu noi în timpul turului pe care Bia ni l-a asigurat prin gospodăria ei. Este o alintată și îi place să stea mereu pe ceva moale.

Odaia 4 lipovenească

Colt de Rai, Visina, TulceaÎn odaia lipovenească predomină culoarea albastră, iar patul e acoperit cu o pătură frumos țesută. Nu lipsesc de pe pereți, carpetele și ștergarele cusute manual. Baia prevăzută cu duș este foarte spațioasă și amenajată modern.

Odaia 5 românească

Ultima, dar nu cea din urmă este camera românească, tradițional dobrogeană.

Colt de Rai, Visina, Tulcea Plină de culoare, odaia ne amintește cum își decorau bătrânii casele pe vremuri. Un mic război de țesut stă cuminte pe un aparat de radio vechi și ne ajută să ne întoarcem în timp și să depănăm amintiri.

Arca lui Noe, în curtea Biancăi Folescu

Recunosc, n-am fost prea des la țară, tocmai de aceea m-a mirat modul în care conviețuiesc animalele în gospodăria Biancăi. Găinile se plimbă nestingherite pe lângă cai și ponei, iar pisicile și iepurele stau fără să-și facă griji, lângă căței. Este multă muncă, dar dacă o vedeți pe Bia cât de fericită este și cum i se luminează fața când ajunge lângă animalele ei, parcă vă bate gândul să vă luați și voi o casă la țară. Fiecare are un nume și o recunoaște pe stăpâna casei.

Colt de Rai, Visina, TulceaPentru copii, este Raiul pe pământ și n-ar mai pleca de lângă animale. Vizitatorii pot vedea 6 cai, dintre care 2 pur sânge arab, 5 ponei, 3 măgari, 8 capre, pisici, găini și căței. Eu m-am jucat în special cu Mara, un ponei fătat în primăvară, care este atât de blînd, că îmi venea să-l iau acasă.

Casa veche de aproape un secol

Casa bătrânească de la Vișina este văruită în alb și are tâmplăria vopsită cu albastru și roșu. Acoperișul este din stuf, pentru a respecta arhitectura tradițională a locului. Casa veche este bulgărească, dar are arhitectură dobrogeană și a fost construită în urmă cu aproape 100 de ani, mi-a povestit Bianca Folescu. Ea spune că inițial i-a aparținut unui singur om, dar a avut de-a lungul timpului mai mulți proprietari. Corpurile imobilului au fost vândute pe bucăți, iar Bia a reușit să reunească proprietatea inițială.

Colt de Rai, VisinaA muncit mult să o reabiliteze, iar acum este o bijuterie arhitecturală și arată ca odinioară. Casa va fi de prezentare a obiectelor tradiționale și a tehnicilor de manufactură. Bianca este tare mândră că a reușit să salveze piese de mobilier, un dulap din lemn de nuc sau tăbliile paturilor, despre care prietenii îi spuneau că sunt bune de pus pe foc. S-a ambiționat să păstreze lucrurile așa cum erau, inclusiv culorile zonei, alb-albastru.

Copiii care au crescut în casa de la Vișina, au venit să o viziteze

”În urmă cu câțiva ani, de Paștele Blajinilor, au venit în vizită câțiva frați și surori. M-au întrebat dacă pot vizita casa în care au copilărit. I-am lăsat, desigur și au sărutat pereții locuinței în care au stat când erau mici.

Colt de Rai, Visina, TulceaAu mulțumit cu lacrimi în ochi că au mai avut șansa să revadă casa părintească, de data aceasta renovată. Spuneau că nu mai credeau că aceasta va rămâne pe picioare”, și-a amintit Bianca Folescu.

Educație non-formală într-un Colț de Rai dobrogean

În gospodăria sa de la Vișina, Bianca a încurajat volunariatul în rândul tinerilor și implicarea acestora în activități educative. A avut parte de schimburi de experiență atât cu tineri din România, cât și de pe plan internațional. Este locul perfect în care se pot desfășura activități de educație non-formală în cadrul programului Școala altfel sau cu ocazia altor evenimente. În curtea generoasă, Bianca a organizat diverse evenimente culturale, șezători și reuniuni ale multor minorități din Dobrogea.

Cum ajungeți în Vișina

Satul Vișina se află la 1 km distanță față de comuna Jurilovca și la 2 km de portul din localitatea situată în județul Tulcea. Se ajunge foarte ușor la casa de la Vișina, a Biancăi Folescu. Dacă veți căuta pe Google Maps sau pe Waze ”Suvenir din Dobrogea”, veți fi ghidați direct către destinație. Dacă plecați din Constanța spre Tulcea, când ajungeți la Baia, faceți dreapta spre Jurilovca. Pornind dinspre Tulcea, se poate ajunge în Vișina prin Enisala sau Babadag.

Turismul rural devine pe an ce trece mai apreciat

Sătui de viața de la oraș, agitată și desfășurată într-un mediu poluat, foarte mulți români au început să prefere în vacanțe, zonele rurale. Ei redescoperă viața la țară, gospodăria proprietarului, obiceiurile și tradițiile practicate la sat. Folclorul autentic, elementele originale de artizanat, atmosfera caldă și prietenoasă, constituie un potențial turistic deosebit, căutat inclusiv de turiștii străini.

Colt de Rai, Visina, TulceaAgroturismul este o stare de spirit specifică locuitorilor din zonele rurale, care au un respect deosebit față de oaspeții care le trec pragul și le oferă turiștilor alimente proaspete și băuturi din surse proprii, locale, precum și manifestări etnofolclorice, într-un spațiu deosebit și la un preț rezonabil. Bianca Folescu spune că gospodăria sa de la Vișina este un loc în care se poate trăi sănătos și în care își poți curăța sufletul.

Din primăvară, oricine poate vizita Colțul de Rai de la Vișina, cu un telefon dat în prealabil. Numărul Biancăi Folescu îl găsiți pe pagina de Facebook ”Suvenir din Dobrogea”. Nu uitați să îi luați și pe copii, sigur le va plăcea mult acolo. Ah, încă ceva, am aflat de la Bianca, faptul că ploaia de stele se vede excelent la Vișina, deoarece nu este poluare. Dacă ajungeți la gospodăria ”Colț de Rai” de la Vișina, aștept aici comentariile voastre, pentru că sunt curioasă ce experiențe ați avut.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. TURISM RURAL “Suvenir din Dobrogea” marca Bianca Folescu | Sate Romanesti - […] Citiți aici mai multe detalii  […]

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest