fbpx
Colindele vechi din Dobrogea sunt duse mai departe de copiii din Oltina

decembrie 23, 2021

colindele-vechi-din-dobrogea-sunt-duse-mai-departe-de-copiiii-din-oltina

Vremurile în care colindele vechi din Dobrogea, cântate de cetele de bărbați răsunau în sate au cam apus, din păcate, în multe localități. Totuși, obiceiul colindatului se păstrează încă în mediul rural, chiar dacă tinerii nu mai merg în cete organizate cu uratul, ci în grupuri mai mici. Cu timpul, colindele vechi au fost înlocuite cu unele mai scurte, simple și ritmate, astfel că unele dintre ele s-au pierdut. La Oltina, copiii din ansamblul Codanele Dobrogei au învățat colindele vechi și, astfel, reînvie cântecele populare tradiționale pe care bunicii și străbunicii lor le cântau pe vremuri.

Colindele vechi din Dobrogea sunt cântate de copiii din Oltina

Îmbrăcați cu haine tradiționale dobrogene și încălțați cu opinci, copiii din Oltina, care fac parte din ansamblul Codanele Dobrogei, sunt pur și simplu adorabili. Ei au învățat colindele vechi din Dobrogea și sunt tare mândri atunci când cântă la serbări, la Mănăstirea Strunga sau în alte locuri, alături de coordonatoarea grupului, Ionelia Lefterică.

colindele-vechi-din-dobrogea-cantate-de-copiii-din-oltinaCu siguranță, micuților nu le-a fost foarte ușor să învețe colindele, deoarece unele dintre ele au versuri grele, de neînțeles chiar și pentru adulți, de exemplu: ”Oi lerom da leroile Doamne”.

colindele-vechi-din-dobrogea-sunt-duse-mai-departe-de-copiiii-din-oltinaEste admirabil faptul că acești copii reînvie urările vechi și, astfel, le pot păstra și transmite mai departe. Ei se plimbă mândri pe ulițele satului și cântă vechile colinde, așa cum făceau și străbunii lor.

Pe vremuri, toți localnicii satului știau colindele vechi din Dobrogea

Născută în comuna Oltina, Ionelia Lefterică, reprezentantul ansamblului Codanele Dobrogei a ascultat de când era mică, vechile colinde de Crăciun și Anul Nou, cântate de tatăl său. Acum, ea îi învață pe copiii din comună colindele vechi din Dobrogea, pentru ca ele să nu se piardă.

colindatori-la-manastirea-strunga-oltina”Am crescut cu aceste colinde tradiționale, pentru că tatăl meu, Marin Lefterică, le-a învățat de la bunicul, Ștefan Lefterică. El cânta frumos la voce, la fluier și la cimpoi și este trecut, alături de alți rapsozi ai satului, în monografia comunei Oltina.

Tatăl meu era șef de ceată. În seara de Sfântul Nicolae se întâlneau toți tinerii și bătrânii din sat și alegeau cetele de colindători, formate doar din băieți de peste 18 ani, cărora li se alăturau bătrânii. Fiecare ceată avea un șef, un casier și un tânăr care ducea sacul din cânepă în care se adunau colacii primiți de la gazde.

Ceata mare începea colindul în Ajunul Crăciunului de la casa preotului. Exista un text referitor la activitatea preotului satului și la harul cu care el adună creștinii în jurul bisericii din localitate.

Când ajungeau colindătorii la gazdă, prima dată cântau afară colindul cel mic «Astă seară-i seară mare».

Dacă gazda era mulțumită de modul în care cântau, îi putea invita în casă, pentru a interpreta și alte colinde, precum «Colindul de fată mare» sau «Colindul de mort», dacă aveau în familie o persoană care a decedat recent.

Primirea colindătorilor în camera curată era un semn de mare cinste din partea gazdei, dar și un bun prilej pentru a fi observată situația materială a fetei de măritat.

Erau, de asemenea, «colinde pentru feciorii plecați în armată», cântate în casele în care existau băieți care își făceau stagiul militar.

Dacă reprezentanții cetei se încurcau și nu cântau frumos colindul mic de casă, gazda ieșea din casă, le dădea câte un băț pe spate și îi gonea”, a povestit pentru Discover Dobrogea, Ionelia Lefterică.

Copiii din Oltina colindau în Ajunul Crăciunului de la 5 dimineața

Multe obiceiuri s-au schimbat între timp în satele din Dobrogea. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani, copiii se trezeau cu noaptea-n cap să meargă să colinde, acum, probabil, nimeni nu ar mai face acest efort.

”Când eram copil, ne strângeam și colindam în grupuri mici, de la 5 dimineața până pe la ora 8. Dormeam cu trăistuțele la gât, cu mare grijă să ne trezim la timp și să nu cumva să întârziem.

Gazdele ne așteptau cu gojgorele fierbinți, făcute din bucăți de cocă de pâine modelate rotund, ca niște mingiuțe, care erau prăjite în ulei. Gospodarii ni le dădeau calde, fără zahăr, iar noi, cum eram flămânzi dimineața, le mâncam cu mare plăcere.

Localnicii ne așteptau de la ora 5, în dimineața de Ajun. Ne adunam 2-3 copii și mergeam cu Chiti Miti, un colind vechi de aproape 100 de ani, tradițional în Oltina.

În seara de Ajun, de la ora 19 ieșeau la colindat cetele de bărbați, care se împărțeau pentru a acoperi tot satul, astfel încât nimeni să nu rămână necolindat.

Cântau toată noaptea și astfel vesteau venirea Mântuitorului la toate casele din Oltina”, am mai aflat de la Ionelia Lefterică, reprezentantul ansamblului Codanele Dobrogei.

Vechile tradiții din Oltina sunt reînviate, pentru a nu fi uitate

Colindele care vestesc Nașterea lui Hristos ocupă un loc special în viața creștinilor, iar în satele din Dobrogea, Crăciunul coagula comunitatea, care respecta tradițiile cu sfințenie. În lumea satului, colindele erau transmise din generație în generație și era interzisă modificarea textelor. Se spune că la Oltina, până în 1995 erau 7-8 cete de bărbați, una dintre ele fiind formată din colindători în vârstă, care, de regulă, aveau peste 60 de ani.

colindele-vechi-din-dobrogea-sunt-pastrate-primarul-comunei-Oltina-stefania-cealera”Pentru noi, sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie, cu atât mai mult cu cât au și o componentă religioasă, pentru că este celebrată Nașterea Mântuitorului.

În Oltina sunt tradiții și obiceiuri frumoase, pe care încercăm să le respectăm și să le ducem mai departe. Copiii învață colindele vechi din Dobrogea, pentru că ne dorim să le păstrăm și să le conservăm.

colindele-vechi-din-dobrogea-oltinaAnsamblul Codanele Dobrogei de la Oltina și-a propus să ducă tradițiile mai departe, pentru a nu se pierde. Avem costume tradiționale din toate zonele țării, dar și instrumente și îi vom învăța pe copii să cânte la chitară, la nai, vioară sau la tobe.

În Dobrogea sunt obiceiuri și tradiții foarte vechi, iar noi, la Oltina, le transmitem mai departe tinerilor, astfel încât ele să nu fie uitate. Chiar și directorul școlii cântă în ansamblul pe care îl avem, tocmai pentru a le da copiilor un exemplu”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Oltina, Ștefania Cealera.

Startul pregătirilor de Crăciun se dădea de Sfântul Nicolae

În seara de Sfântul Nicolae se formau cetele de colindători și aveau loc noi ierarhizări și asocieri între băieți. Unii ieșeau din ceată după ce se căsătoreau și intrau în ceata bărbaților căsătoriți. Cei care terminau armata intrau în ceata respectivă și o completau.

În această perioadă avea loc și un fenomen de educare a tinerilor, pentru că aceștia trebuia să învețe colindele la numeroasele repetiții, se realiza și recuzita, care consta în măști, bici, buhai și alte obiecte folosite în cadrul acestor obiceiuri. Se spunea că nici o casă nu trebuie să fie lăsată necolindată, pentru că era semn de rău augur.

Colindele vechi din Dobrogea erau foarte lungi, însă, din păcate, azi au început să fie înlocuite cu variante mult mai simple, poate chiar mai ritmate sau mai atractive pentru public.

Lucrul cel mai frumos era bucuria gospodarilor de a-i primi pe colindători în casă, să colinde la icoană, să trăiască magia sărbătorilor alături de tinerii care vesteau Nașterea Domnului. În schimb, gazdele le dădeau colindătorilor produse alimentare pe care le pregăteau cu mare plăcere, special pentru ei.

De Crăciun, gospodinele din Oltina pregătesc preparate tradiționale

În ziua de Crăciun, cea mai mare bucurie este reunirea familiei în jurul mesei. Masa de Crăciun este locul care îi strânge pe toți membrii, unii chiar plecați foarte departe, dar care se întorc acasă de sărbători. Toată familia participă la masa de Crăciun, unde sunt servite bucate tradiționale preparate din porcul sacrificat în ziua de Ignat. În zilele următoare încep vizitele la nași și la fini.

traditii-craciun-oltina”Pentru masa de Crăciun coacem pe vatră pâine și cozonaci. Nu lipsesc tradiționalele sarmale și friptura de porc, dar, preparăm în Săptămâna Mare și gâlbaș, caltaboș, tobă, salată de boeuf și alte produse specifice sărbătorilor de iarnă.

traditii-craciun-oltina«Scutecele Mântuitorului», este un desert tradițional, pregătit pentru Ajunul Crăciunului. Foile subțiri se coc pe plită și se stropesc cu un sirop făcut din apă, zahăr și coajă de lămâie și peste ele se presară nucă pisată și zahăr.

oltina-traditii-craciunFetele sunt foarte bucuroase că pot asista la toate aceste pregătiri și își ajută mamele și bunicile la bucătărie”, a mai precizat pentru Discover Dobrogea, Ionelia Lefterică.

Discover Dobrogea vă urează sărbători cu multe bucurii!

2 Comentarii

  1. Gabriela

    Minunat!Ne dorim sa ascultam toate colindele traditionale dobrogene!Asta-i seara, seara mare il cautam de mult!Unde il pot asculta cantat de acest grup?

    Răspuns
    • Auris Luca

      Au cântat doar colindele pe care le-am inserat în articol. Probabil au și alte colinde pe pagina lor de Facebook, dar nu am verificat.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest