fbpx
omd-mamaia-constanta
Clădirile din Centrul Vechi al Constanței încep, timid, să prindă viață și culoare

decembrie 11, 2021

Cladirile-din-centrul-vechi-al-constantei-incep-sa-prinda-viata-si-culoare

Una câte una, timid, clădirile din Centrul Vechi al Constanței, multe aflate într-o stare avansată de deteriorare, încep să prindă viață și culoare. Imobile de patrimoniu sau doar case foarte vechi și frumoase, fiecare vine cu povestea proprie, care abia așteaptă să fie spusă.

În Centrul Vechi al Constanței, două locuințe din perioada interbelică au o nouă înfățișare

Diversitatea de culturi din Constanța a avut o influență majoră asupra arhitecturii clădirilor din zona peninsulară, în perioada în care au fost construite. Pe fosta stradă I.C.Brătianu, care în prezent poartă numele Callatis au fost construite în perioada interbelică multe locuințe. Două dintre ele, realizate în anii 1928 și 1930 au acum fațadele refăcute și arată ca în vremurile lor bune.

cladirile-din-centrul-vechi-al-constantei”La imobilul aflat pe str. Callatis nr. 12 au fost refăcute integral faţada şi acoperişul clădirii, iar tâmplăria exterioară a fost înlocuită cu tâmplărie de lemn stratificat de înaltă calitate, în culoarea originală, specifică epocii.

callatis-12-constanta-cladire-restaurata-raedppLa clădirea situată pe strada Callatis nr. 14 au fost efectuate ample reparaţii ale faţadei. Odată cu trecerea timpului s-au produs degradări accentuate, astfel că a fost necesară înlocuirea tâmplăriei exterioare, precum şi  reparaţii ale finisajelor exterioare, ancadramentelor ferestrelor şi brâurilor decorative.

cladire-reabilitata-raedpp-constanta-callatis-14Lucrările au fost făcute în acord cu materialele şi tehnicile specifice epocii în care au fost construite.

callatis-14-cladire-reabilitata-raedppAceste clădiri frumoase, reprezentative pentru zona peninsulară a municipiului, aparţin deopotrivă oraşului, locuitorilor Constanţei, cât şi turiştilor. Zona trebuie să îşi recapete caracterul şi personalitatea, iar o modalitate prin care noi putem contribui în a-i reda farmecul, în calitate de administrator al unora din imobile, este prin protejarea lor”, a afirmat directorul RAEDPP Constanţa, Stere Hira.

Alte clădiri istorice din Centrul Vechi al Constanței vor fi restaurate în curând

Centrul Vechi al Constanței reprezintă patrimoniul cultural al orașului, fiind înțesat cu numeroase monumente care au o istorie minunată. Dacă intrăm în Piața Ovidiu, suntem înconjurați de clădiri emblematice, cu povești extraordinare. Construite cu cel puțin 100 de ani în urmă, ele ascund multe legende care ne ajută să reconstituim istoria Constanței, așa cum era ea în urmă cu un veac.

9 imobile din zona peninsulară, care se află în administrarea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public și Privat Constanța așteaptă să fie restaurate. Lucrările sunt demarate greu, fie din cauza faptului că proprietățile sunt mixte, ele având și chiriași și proprietari, fie din cauza birocrației excesive.

”Pentru imobilele din str. Revoluției 31, Dimitrie Cantemir 1 și B-dul Tomis 18, documentația este finalizată și urmează ca execuția lucrărilor de reabilitare să fie scoasă la licitație.

”Alte 6 clădiri construite pe str. Callatis și pe b-dul Tomis în perioada interbelică vor fi restaurate. Avem deja DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenții) aprobat și vor fi făcute intervenții și investiții la 6 imobile.

Ele nu sunt monumente de patrimoniu de categoria A, dar este important să luăm măsuri, pentru a revitaliza centrul vechi al Constanței. În plus, le dăm astfel un exemplu și celor care au proprietăți în zonă, pentru că toate imobilele din Peninsulă trebuie să fie restaurate”, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul RAEDPP, Stere Hira.

Imobilele realibiltate din zona Peninsulară a Constanței sunt adevărate bijuterii arhitecturale

Din păcate, multe dintre clădirile din Centrul Vechi al Constanței au fost distruse în perioada naționalizării, însă, unele dintre ele au început să fie reabilitate.

Casa Hrisicos, fost hotel și restaurant cu bucătărie internațională, a fost ridicată în anul 1900 și a atras numeroase personalități. Ea a fost restaurată și acum este un reper în Piața Ovidiu din Constanța.

sediul-companiei-engleze-Danube-and-Black-Sea-RailwayȘi sediul companiei britanice Danube and Black Sea Railway, un imobil construit înainte de 1877 mai există în Centrul Vechi și a fost reabilitat recent. Clădirea are o ușă roșie și geamuri ghilotină, așa cum au britanicii. Englezii au venit în orașul nostru în 1857, când au făcut calea ferată Constanța-Cernavodă și apoi au dezvoltat portul.

casa-cu-balcoane-dantelate-si-casa-cu-lei-constantaO altă locuință veche și spectaculoasă este casa cu balcoane dantelate, situată pe str. Nicolae Titulescu, în fața Casei cu lei. Ea a fost restaurată de curând și arată minunat, spre deosebire de clădirea de patrimoniu din dreptul ei, a cărei reabilitare nu a început încă.

cazinoul-din-constanta-simbol-al-orasuluiCazinoul din Constanța este o altă clădire monument istoric la care se lucrează în prezent pentru a fi pusă în valoare. Deși restaurarea sa a început mult prea târziu, echipele de constructori au avansat cu lucrările, care, anul viitor ar trebui să fie finalizate.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă, multe alte clădiri au fost refăcute în zona istorică a Constanței, un loc unic în lume, în care găsim un mix de culturi, religii și arhitecturi.

Atât turiștii, cât și constănțenii așteaptă cu interes ziua în care toate aceste monumente istorice vor fi restaurate

Farmecul Constanței este dat de trecut, de istoria și poveștile ei

Constanța este cel mai vechi oraș cu locuire continuă de pe teritoriul României, iar imobilele construite în zona veche la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX sunt cele mai frumoase.

Este adevărat, multe dintre ele sunt foarte degradate din cauza lipsei de interes a proprietarilor privind reabilitarea lor. Trebuie să conștientizăm însă că aceste monumente istorice au nevoie să fie restaurate și promovate, deoarece, pentru ele vin turiștii în Constanța, nu pentru vilele din noile cartiere.

casa-embiricos-constanta-comunitatea-greaca

Și pentru ca imaginea Peninsulei să fie mai completă, îi vine în sprijin octogonul confesional. Este vorba despre 8 lăcașuri de cult diferite, ce reprezintă religiile: islamică, mozaică, greco-catolică, ortodoxă și armeană, toate condensate în zona peninsulară.

sinagoga-așkenază-constantaNici aici situația nu este prea roz, deoarece atât Sinagoga, cât și Moscheea Carol I au nevoie de lucrări de restaurare.

Zeci de monumente istorice așteaptă să fie reabilitate

În zona peninsulară  din Constanța se concentrează cele mai multe clădiri care se află într-o stare precară. Unele sunt într-o condiție relativ bună, fie pentru că au fost reabilitate sau pur și simplu au noroc cu o structură bună de rezistență.

casa-cu-lei-constanta-imobil-de-patrimoniuCentrul Vechi este perla Constanței, însă, din păcate, clădiri precum Casa cu lei, Vila Suțu, Casa Embiricos, hotelurile Palace, Intim, fostul Hotel Carol, dar și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul de Artă Populară sau Moscheea Carol I au nevoie de lucrări de restaurare.

Sunt puține imobilele care au fost reabilitate. Se poate spune că este un început, dar este foarte anevoios.

hotel-marea-neagra-constantaDin păcate, există și clădiri care au fost lăsate în paragină până când au fost demolate, cum este și cazul Hotelului Marea Neagră, la care a rămas doar fațada și nu se mai putea realiza reabilitarea.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest