fbpx
omd-mamaia-constanta
Charlie Ottley: ”Delta Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa”

aprilie 23, 2021

delta-dunarii-holbina-trei-bibani

Delta Dunării este subiectul unui nou documentar la care lucrează producătorul și scriitorul britanic, Charlie Ottley. El spune că Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și chiar din lume. Împreună cu Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Charlie luptă pentru protejarea și promovarea biodiversității, a patrimoniului cultural și a tradițiilor din deltă.

Charlie Ottley: ”Delta Dunării ar putea fi giuvaerul din coroana turismului românesc”

Îndrăgostit iremediabil de România, Charlie și-a cumpărat o casă tradițională la Șirnea, lângă Fundata. O altă zonă pe care o iubește este Delta Dunării, astfel că, din decembrie 2020 a început să filmeze documentarul ”Wild Danube”, care va fi difuzat la sfârșitul acestui an. Charlie a devenit cel mai important ambasador al turismului românesc peste hotare și crede că industria ospitalității ar putea fi viitorul acestei țări, dacă vom proteja și promova biodiversitatea de aici, monumentele, patrimoniul și tradițiile.

charlie-ottley-delta-dunarii-catalin-tibuleac-asociatia-delta-dunarii”Îi mulțumesc președintelui Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, pentru tot sprijinul pe care ni-l oferă la filmările noastre pentru realizarea documentarului Wild Danube.

Cred că delta este unul dintre cele mai puțin promovate locuri din România pentru turiștii străini și, în același timp, cred că este cea mai frumoasă regiune.

Delta ar putea fi giuvaerul coroanei turismului românesc. De fapt, în afara țării, foarte puțini oameni au auzit despre Delta Dunării.

Consider că inițiativa Asociației Delta Dunării de a promova această zonă este extraordinară, iar noi încercăm să ajutăm cu filmul nostru.

Delta Dunării este Amazonul Europei și cred că vom putea, în curând, să vedem turiști de pe toată planeta venind aici, să viziteze Delta Dunării și să admire superbele priveliști și ecosistemul, care este unic.

Pentru ca delta să fie promovată corect, este nevoie ca primarii și Asociația Delta Dunării să lucreze împreună cu Ministerul Turismului, care ar trebui să se implice mai mult pentru a promova în toată lumea această destinație”, afirmă producătorul și scriitorul Charlie Ottley.

Producătorul britanic filmează pentru a treia oară în Delta Dunării

Charlie Ottley  a venit să filmeze pentru a treia oară în Delta Dunării. Prima dată a ajuns în 2011, când a filmat un show în deltă. Apoi, a venit pentru ”Flavours of Romania” și a realizat un episod în Dobrogea, iar de Crăciun el s-a întors împreună cu echipa și de atunci lucrează la noul proiect.

wild-danube-charlie-ottley-documentar-bbc-delta-dunarii”Am filmat zăpada, gheața și viscolele din această iarnă. Am vrut să surprindem Delta Dunării iarna și modul în care soarele face ca totul să explodeze în verde, primăvara.

delta-dunarii-primavara-charlie-ottleyAici sunt o mulțime de culori care se schimbă în griuri și marouri, iar acum apar și primii muguri ai primăverii. Această explozie incredibilă de culori și nuanțe este atât de frumoasă și ne oferă un contrast uimitor.

delta-primavaraIdeea a fost să filmăm, probabil în 3 anotimpuri, viața în Delta Dunării. Să observăm oamenii care trăiesc aici, tradițiile și costumele lor, diferitele culturi ale minorităților care locuiesc în deltă și să le arătăm lumii întregi. Acesta e un loc special și cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și chiar din lume, de ce nu.

O pun în contextul european, pentru că nu cred că mulți europeni știu că este o opțiune reală pentru ei să vină aici și să petreacă o săptămână într-un mod plăcut, să se plimbe pe aceste minunate căi navigabile, pe canalele din deltă, să ajungă la lacuri și să admire stufărișul, nuferii și viața păsărilor din natură”, a declarat pentru Discover Dobrogea, britanicul Charlie Ottley.

Sfântu Gheorghe, o zonă preferată de mulți turiști care ajung în Delta Dunării, locul în care filmează acum Charlie Ottley

Charlie Ottley este cazat la Green Village, în Sfântu Gheorghe și spune că filmează viața pescarilor din Delta Dunării.

charlie-ottley-discover-dobrogea-interview”Acum filmăm aici, în Sfântu Gheorghe. Mergem să-i vedem pe pescari și îi urmărim cum pescuiesc scrumbia, pentru că este prohibiție la celelalte specii de pește în această perioadă.

Îmi plac taberele de pe partea canalului, unde pescarii își țin bărcile, campează acolo, se trezesc dimineața devreme și merg să pescuiască. Iubesc felul în care ei pun peștele curățat pe un băț și îl pregătesc deasupra focului. Cred că este foarte frumoasă această viață în sălbăticie și dorim să surprindem o parte din toate aceste îndeletniciri și tradiții”, a afirmat Charlie Ottley pentru Discover Dobrogea.

Arhitectura caselor din Delta Dunării trebuie conservată

Arhitectura tradițională a caselor din Delta Dunării ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorități și comunități. Construcțiile din beton, cu arhitectură modernă, afectează frumusețea și semnificația culturală a localităților din deltă și distrug potențialul turistic.

casa-traditionala-delta-dunarii”Trebuie să luăm foarte serios în considerare aspectul conservării în Delta Dunării. Sunt multe clădiri care s-au deteriorat și au fost restaurate cu materiale care nu sunt tradiționale, iar oamenii nu mai respectă arhitectura zonei. Este nevoie să îi ajutăm pe localnici să păstreze moștenirea arhitecturală pe care o avem aici, dar și cultura și stilurile care ar putea să se piardă. Mulți localnici au părăsit sau au demolat casele vechi ori nu au suficienți bani să le restaureze.

Am văzut sate vechi, aici, în deltă, care și-au pierdut farmecul de odinioară, iar unele au fost abandonate.

casa-tradidionala-leteaAm fost la Sfiștofca în urmă cu câteva săptămâni și acolo mai locuiesc doar câteva familii. Cred că turismul poate să umple acest gol, pentru a le oferi un răspuns oamenilor, însă doar cu o infrastructură corectă și cu o promovare eficientă se poate realiza acest lucru.

Localnicii trebuie să fie ajutați să facă o tranziție ușoară, pentru ca ei să beneficieze de avantajele turismului. De exemplu, ei pot deschide puncte gastronomice, case de oaspeți.

Trebuie să îi sprijinim pe locuitorii din deltă să deschidă mici afaceri și să poată primi turiști. Aceste comunități trebuie să fie întinerite, pentru că altfel ele vor fi abandonate în viitor.

O mare parte din România este patrimoniu, iar cultura și arhitectura vor fi pierdute dacă nu se implică și autoritățile pentru conservarea lor.

Noi vom face tot ce putem pentru a salva Delta Dunării și vom lucra împreună cu toate instituțiile care se vor implica pentru conservarea și promovarea deltei.

Există fonduri și subvenții disponibile pentru a realiza acest lucru, dar dacă le lăsăm așa, ele se erodează treptat și pierdem una dintre cele mai prețioase valori ale Deltei Dunării”, a precizat producătorul și scriitorul britanic, Charlie Ottley.

Charlie Ottley: ”Pentru mine, tot ce văd în Delta Dunării este un mare WOW”

Charlie a declarat pentru Discover Dobrogea că îi place Delta Dunării pentru spațiile ei deschise și pentru natura spectaculoasă care ni se dezvăluie în biorezervația naturală.

delta-dunarii-pasari”Îmi place sunetul păsărilor și al animalelor. Dacă pur și simplu mergi liniștit pe canale și stai să asculți, este ca o orchestră care cântă atât de tare și este foarte de liniștitor și frumos, îți oferă atât de multă inspirație. Eu sunt poet și aici mă inspiră atât de multe lucruri să scriu poezie și sunt fericit când văd toate aceste păsări incredibile.

Am filmat șacali acum câteva săptămâni și am avut o experiență unică. A fost uluitor să văd aceste animale de aproape.

Știu că localnicii nu sunt încântați de prezența șacalilor. Câțiva mi-au spus că, deși erau aici în număr mic de acum 1000 de ani și apoi au plecat, ei au revenit și nu îmi dau seama dacă sunt imigranți sau doar un fel de șacali resălbăticiți, dar se pare că s-au înmulțit.

Zgomotul pe care șacalii îl fac noaptea în deltă este destul de bântuitor dacă îl auzi. Dar acum, primăvara, este uimitor, biodiversitatea din Delta Dunării este extraordinară, este un ecosistem vital, la nivel global. Pentru mine, tot ceea ce văd aici este un mare WOW”, a afirmat Charlie Ottley pentru Discover Dobrogea.

În Delta Dunării, mâncarea este grozavă, iar oamenii sunt calzi și primitori

Charlie se află în diferite zone din Delta Dunării încă din luna decembrie. El urmărește cu atenție tot ce se întâmplă, ce fac localnicii, cum petrec ei de sărbători și cum păstrează tradițiile, dar și ce schimbări apar în natură.

Storceag-de-peste”Mâncarea este grozavă în Delta Dunării. Îmi plac în mod deosebit diferitele feluri de ciorbă de pește care se gătesc aici, inclusiv storceagul, care este extraordinar. Toată mâncarea este delicioasă și un alt lucru important este că toate produsele sunt proaspete.

ansamblu-ciorne-more-ucraineni-sfantu-gheorgheOamenii sunt foarte calzi, primitori și ospitalieri. Oriunde am fost, locuitorii deltei erau atât de amabili, încât ne-au invitat în mijlocul caselor lor. Ospitalitatea de aici este excepțională, dar cred că putem face mai mult pentru ca localnicii să fie și mai ospitalieri și să aibă condiții pentru a putea primi turiști.

Putem să îi ajutăm să își deschidă casele pentru a-i găzdui pe vizitatori, pentru că ei pot să facă puncte gastronomice. Simt că unele dintre aceste comunități mici, în special cele din zonele mai îndepărtate, vor dispărea treptat dacă nu le promovăm localitățile ca destinații turistice. Oamenii trebuie ajutați să își echipeze casele pentru a putea primi oaspeți, astfel încât să profite de oportunitățile turistice pe care le au în această biorezervație spectaculoasă”, afirmă Charlie Ottley.

Charlie Ottley a rămas în România de la debutul pandemiei de Covid

Am aflat de la Charlie Ottley că locuiește în România acum. El spune că nu a mai fost acasă de 14 luni, de când a început pandemia de Covid.

”Sunt rezident în România. Am decis să stau aici și să nu mă întorc în UK. Am cumpărat o casă în satul Șirnea din comuna Fundata, lângă Bran, în care trăiesc alături de dragostea vieții mele, Oana.

Am restaurat casa, care este tradițională, foarte veche, din lemn. O locuință cu șiță pe acoperiș, care este realizată în mod tradițional. Am salvat această casă frumoasă, am modernizat interiorul și am făcut o locuință minunată, elegantă și foarte caldă.

Acasă la noi, la Șirnea, avem și o fermă, un hambar, 6 vaci și un cal pe care îl cheamă Gheorghe. Avem vecini care locuiesc acolo și se ocupă de animale, ne aduc lapte proaspăt și brânză. I-am ajutat și le-am oferit condiții mai bune de trai.

Le-am instalat duș cu apă caldă, pentru că nu au avut niciodată. Ei au luat decizia să ne vândă casa și, apoi, cred că au regretat-o, așa că i-am invitat să rămână dacă își doresc acest lucru. Într-un fel i-am adoptat. Dar ne sunt de ajutor, pentru că au grijă de casă când suntem plecați, hrănesc animalele și ne oferă lapte și ouă proaspete. Este perfect, o viață ca în Paradis!”, spune bucuros Charlie Ottley.

Cătălin Țibulec: ”Charlie Ottley este unul dintre cei mai buni ambasadori care promovează turismul în Delta Dunării și în toată România”

Problemele localnicilor din Delta Dunării sunt diverse, iar comunitățile sunt încă foarte sărace. Tocmai de aceea, Asociația Delta Dunării, susține, alături de autorități locale, centrale și organisme de turism, necesitatea legiferării Organizației de Management al Destinației, care poate sprijini comunitățile.

catalin-tibuleac-presedintele-asociatiei-delta-dunarii”Fenomenul migrației a afectat multe localități din Delta Dunării. Este nevoie să redefinim Asociația Delta Dunării într-o organizație de turism la nivelul deltei, astfel încât să ne putem implica mai mult pentru a-i ajuta pe localnici și să promovăm turismul responsabil.

Dorim să îi sprijinim pe localnici să se dezvolte, să își deschidă puncte gastronomice și să primească turiști, astfel încât nivelul lor de trai să poată crește.

Despre Charlie Ottley, pot spune că este îndrăgostit iremediabil de România. El este unul dintre cei mai buni promotori ai țării noastre pe plan internațional, iar noi suntem extrem de onorați să-l sprijinim în proiectul “Wild Danube”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest