fbpx
Cea mai pitorească și mai frumoasă cultură de lavandă din Dobrogea, am găsit-o în Slava Rusă

iunie 25, 2023

plantatie-lavanda-slava-rusa-cea-mai-frumoasa-din-dobroggea

Între dealurile înverzite din localitatea Slava Rusă, am găsit cea mai fotogenică și mai frumoasă cultură de lavandă din Dobrogea. Plantele mov intră într-un frumos contrast cromatic cu verdele dealurilor, dar și cu lanul de grâu din apropiere. Am aflat și povestea lavandei de la Slava Rusă, de la familia Davidov, cea care a făcut investiția.

La Slava Rusă am găsit cea mai frumoasă cultură de lavandă din Dobrogea

În localitatea Slava Rusă, când mergi pe drumul spre Babadag, îți atrage atenția o frumoasă cultură de lavandă. Nu se întinde pe o suprafață foarte mare, dar este bine îngrijită și farmecul ei este dat de dealurile verzi care o împrejmuiesc.

plantatie-lavanda-slava-rusa-dobrogea-tulcea

Merită să vizitați acest loc și să îi sprijiniți pe proprietarii culturii de lavandă, cumpărându-le produsele. Ei muncesc de 4 ani pentru a pune pe picioare această mică afacere și nu le-a fost deloc ușor. Sper să se dezvolte frumos, deoarece și-au ales cel mai pitoresc loc din Dobrogea pentru o plantație de lavandă.

Și, dacă tot ajungeți în zonă, puteți vizita Cetatea Ibida, despre a cărei istorie am scris în acest articol. Tot în Slava Rusă, puteți vizita mănăstirile Uspenia și Vovidenia, dar și biserica lipovenească Sf. Nicolae.

Lavandă – Slava Rusă este afacerea unui tânăr care a vrut să își deschidă o afacere în satul natal

Povestea afacerii Lavandă – Slava Rusă a început în urmă cu patru ani, când familia Davidov a decis să își sprijine fiul pentru a realiza o mică plantație de lavandă pe terenul moștenit de la bunica lui.

plantatie-lavanda-cultura-lavanda-slava-rusa

Cultura se întinde pe 7500 de mp, iar ideea a fost a fiului Valentinei Davidov, care, student fiind la București, s-a gândit să dezvolte o mică afacere în Slava Rusă. Desigur, putea să plece din țară, la fel ca mulți alți tineri din ziua de astăzi, pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit, dar a preferat să rămână acasă și să se dezvolte mai greu, dar frumos.

”Ideea a fost a băiatului meu, care a fost la facultate, în București și, trăind la țară și-a dorit să își facă o mică afacere aici, pentru a nu fi nevoit să plece peste hotare. A studiat mai multe variante, voia inițial să plantăm căpșuni, după care a ales lavanda, pentru că lui îi place foarte mult.

După facultate s-a angajat, a strâns banii pe care i-a câștigat și i-a investit pentru a-și cumpăra lavandă. Noi l-am sprijinit, suntem alături de el și îl ajutăm, pentru că este o afacere de familie, fără niciun ban de la stat.

lavanda-slava-rusa-plantatie-lavanda-cultura-lavanda-dobrogea-tulcea

În primul an, fiul meu a cumpărat 15.000 de puieți, iar noi l-am ajutat să planteze. În primul an nu am făcut nimic, pentru că planta avea doar câteva firicele de flori. După ce face floarea, lavanda trebuie tăiată,  pentru a putea porni pentru anul următor.

Deoarece nu aveam bani să achiziționăm sculele necesare, ne-a venit ideea să tăiem plantele cu foarfeca de croitorie. A fost o muncă titanică, pentru că erau multe tulpini și fiecare a fost tăiată cu foarfeca. Aveam cu toții mâinile atât de umflate, că nu puteam să mai facem nimic.

În al doilea an, plantația de lavandă a făcut puțin mai multe flori decât în primul an, dar nu am avut niciun beneficiu de pe urma lor, deoarece erau prea puține. Fiul meu a achiziționat o mini-drujbă de tăiat gard viu și, astfel, am putut tăia mai repede plantele, fără să mai fim nevoiți să folosim foarfeca.

În al treilea an, plantele s-au mai dezvoltat și l-am ajutat și noi mai mult pe băiat, am vândut buchete de flori și și-a achiziționat o distilerie, pentru a putea face ulei de lavandă. Astfel, de anul trecut facem apă de lavandă și ulei de lavandă, care au multe proprietăți terapeutice.

lavanda-slava-rusa-dobrogea-tulcea-cultura-lavanda

Noi suntem din Slava Rusă, dar florile le vindem în Constanța, în piețele Tomis 3, Cireșica și Griviței, iar oamenii cumpără lavandă, pentru că este o plantă foarte parfumată și liniștitoare.

Anul viitor ne-am gândit să facem și un festival al lavandei.

lavanda-slava-rusa-dobrogea-tulcea-cultura-lavanda

Îi invităm pe toți cei care iubesc lavanda și doresc să facă poze în lanul de lavandă, să vină a Slava Rusă, pentru că, în curând, vom începe recoltarea.

Este primul an în care plantele noastre au multe flori și numeroși constănțeni și tulceni au venit să se fotografieze în lanul nostru de lavandă.

Cei care doresc să cumpere produsele noastre, ne găsesc în Slava Rusă, pe contul de Facebook Lavandă – Slava Rusă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Valentina Davidov.

3 Comentarii

 1. Maria

  Lavanda

  Răspuns
 2. Secui Gheorghe

  Un mare bravo da ne anunțați din timp cu festivalului sigur o sa participam și o sa va sustinem

  Răspuns
  • Auris Luca

   Dacă vom afla din timp, sigur anunțăm. Nici noi nu suntem de-ai casei, am aflat întâmplător de acea cultură și ne-a plăcut mult.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest