fbpx
omd-mamaia-constanta
Cazinoul din Constanța va fi restaurat pentru a cincea oară în 110 ani

ianuarie 17, 2020

boema-si-loisir-Cazino Constanta

Cazinoul din Constanța, cel mai fotografiat și mai admirat obiectiv turistic din orașul de la malul mării va fi restaurat din acest an. Lucrările vor dura 30 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 111 milioane de lei. În cei 110 ani de existență, clădirea a mai fost reabilitată de patru ori, cel mai grav avariată fiind în timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.

Cazinoul din Constanța va fi restaurat pentru a cincea oară

Nu este pentru prima oară când Cazinoul din Constanța se află într-o stare avansată de degradare. Imobilul a fost restaurat prima oară la puțin timp după ce a fost pus în funcțiune. În timpul Primului Război Mondial, clădirea-simbol a Constanței transformată în spital de campanie a fost bombardată. Reparațiile s-au făcut destul de târziu, deoarece se considera că reabilitarea edificiului este un lucru minor sau frivol, în condițiile în care erau necesare investiții majore pentru multe alte obiective afectate, a declarat pentru Discover Dobrogea directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu.

Cazino Constanta O altă reparație capitală a fost făcută în 1935, fiind coordonată chiar de către arhitectul clădirii, Daniel Renard. Apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial a fost reabilitat din nou Cazinoul, deoarece clădirea fusese deteriorată în timpul războiului și în prima perioadă a comunismului. Ultima restaurare majoră s-a făcut în anii 1988-1989, nu neapărat din pricina stării precare de conservare a edificiului, ci în ideea că acea zonă a Constanței urma să intre într-un circuit închis, a mai spus Doina Păuleanu. Nu a mai fost implementat acel circuit, pentru că între timp a venit Revoluția din 1989, iar de atunci clădirea de patrimoniu nu a mai fost conservată sau restaurată, motiv pentru care s-a deteriorat de la un an la altul.

Istoria fabuloasă a Cazinoului și poveștile legate de acesta

Sunt foarte multe povești despre Cazino, iar primele sunt vizează construcția, pentru că doi arhitecți de excepție au făcut proiecte pentru această clădire spectaculoasă. Primul este Daniel Renard, al cărui proiect a fost transpus într-un final în operă, iar detaliile le puteți găsi aici. Al doilea este arhitectul Petre Antonescu, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai stilului național în arhitectură, autorul unor clădiri memorabile din arhitectura națională.

cazino-constanta-restauratApoi, este povestea care s-a țesut în jurul lui Daniel Renard și a ”capodoperei unice”. Există o astfel de idee pornind de la Balzac până în zilele noastre, care vorbește despre ”capodopera unică”. Sunt mulți autori, creatori în istoria umanității, cărora li s-a atribuit sau le este recunoscută o singură lucrare, aceea excepțională, chiar dacă ei au avut mai multe, dar mai puțin cunoscute, spune directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu. Ea precizează că așa a fost socotită și această operă a lui Daniel Renard, chiar dacă el realizat mai multe clădiri în Constanța și în București.

Cazino-Constanta-restauratTot în legătură cu imobilul Cazinoului există și legendele despre baronul Edgar de Marçay și frații săi. Acești belgieni erau legați de lumea cazinourilor celebre din Europa și reușiseră să aducă în Constanța oameni puternici, cu foarte mulți bani, care doreau să se ferească de privirile marelui public de la Monte Carlo, de exemplu. Cazinoul din Constanța a fost concesionat la acea vreme de Societatea Marilor Stabilimente, care, potrivit contractului, trebuia să respecte condiția de a construi un hotel cu 200 de camere. Astfel, a fost ridicat Hotelul Palace, realizat ca o condiție a acestui contract. Hotelul Palace a fost construit în anii 1912-1913. Unitatea de cazare există și acum în Constanța, dar în acea vreme era situată chiar pe malul mării și a adunat în jurul său nenumărate povești.

Cazino ConstantaFoarte multe legende legate de Cazinoul din Constanța au apărut în legătură cu personalitățile din domeniile artistic, politic sau cultural, care i-au trecut pragul. Cam toată lumea bună din România acelor vremuri a ajuns la Constanța și a vizitat Cazinoul. În plus, frumoasa clădire a devenit și subiect pentru mai multe cărți. Acțiunea din romanul ”Întunecare”, scris de Cezar Petrescu debutează la Cazinoul din Constanța, iar aceasta nu a fost singura carte în care se pomenește despre clădirea simbol a orașului.

Cazino ConstantaDe asemenea, presa vremii a relatat nenumărate acte disperate ale unor oameni care și-au pierdut averile la Cazino și care, desigur, uneori nu au supraviețuit consecințelor acestor fatale pierderi. Există multe povești despre imobilul de pe malul mării. S-a scris de-a lungul timpului despre multe iubiri care s-au înfiripat la balurile date acolo.

Cazinoul și detaliile sale arhitecturale

De-a lungul timpului, la reabilitările precedente s-a renunțat la anumite detalii și s-au adăugat altele, afirmă criticul de artă Doina Păuleanu. Ea spune că au fost lucruri care se regăsesc în documentația inițială, iar elementele decorative din ipsos, care erau majoritare, au fost restaurate în 1935 sub supravegherea lui Daniel Renard. Dacă ne raportăm la forma originară a Cazinoului, cea din 1910, la actuala clădire există atât lucruri în plus la actuala clădire, cât și în minus, a declarat Doina Păuleanu.

Cazino Constanta”La fațadă nu s-au făcut modificări de-a lungul timpului. Chiar am găsit un lucru foarte agreabil, și anume că Daniel Renard, pentru că a văzut în momentul în care realiza o estimare a costurilor clădirii, că aceasta urma să coste mult mai mult decât și-a propus primăria în anul 1903, a propus ca decorațiunile exterioare în care sunt berbecii și elementele marine pe care le știm cu toții, să le facă din materiale mai puțin stabile decât cele din care sunt făcute acum.

Consiliul Tehnic Superior i-a recomandat în mod expres să le realizeze din materiale durabile, pentru că această clădire se află foarte aproape de mare, iar climatul marin, umiditatea și salinitatea acestuia pot să degradeze elementele decorative care ar fi fost făcute din alte materiale decât din cele rezistente, care dealtfel au rămas până acum, chiar dacă între timp au trecut 110 de ani” ne-a precizat criticul de artă Doina Păuleanu.

Cazinoul va atrage turiștii în Constanța

Pe vremuri, Cazinoul era locul cel mai frumos din Constanța, locul în care te puteai plimba și vedeai toată lumea bună. Era un spațiu în care se adunau fonduri pentru cauze nobile, se citeau poezii, se schimbau idei, se susțineau recitaluri și existau foarte multe manifestări care atrăgea lumea bună a Constanței.

cazinoul-din-constanta-va-fi-restaurat Regi și regine, elite, marii scriitori ai timpului organizau multe evenimente la Cazino. Practic, reabilitarea acestei clădiri ar putea produce un reviriment al zonei Peninsulare, care a fost mai bine de un secol centrul orașului Constanța. Mai avem de așteptat însă aproape trei ani pentru a vedea ce funcționalități va avea clădirea și ce anume se va putea organiza în interiorul ei.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest