fbpx
Cazinoul din Constanta a stralucit din nou pentru 90 de minute

noiembrie 6, 2018

Cazino-Constanta-luminat-arhitectural

Cazinoul din Constanța a fost iluminat arhitectural, pentru a-i fi redată strălucirea de altă dată. Peste 200 de constănțeni și turiști au asistat marți seara, de la ora 19,30, la spectacolul oferit de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Clădirea-simbol a orașului a putut fi văzută în diferite culori și le-a oferit spectatorilor impresia că nu este un imobil uitat și abandonat. Fiecare și-a imaginat ce a vrut, unii că are loc înăuntru o petrecere, alții că se desfășoară o piesă de teatru sau un concert.

Cazinoul din Constanța, luminat ca pe vremuri

Să nu uităm că la începutul secolului trecut, balurile erau principalul mod de distracție pentru constănțeni și turiști. La Cazino, oamenii dansau, socializau, se întâlneau, puneau la cale căsătorii, se cunoșteau persoane din diferite categorii sociale. Oamenii erau avizi după cultură și exista o sală mare pentru piese de teatru, însă avea o acustică proastă, de care se plângea toată lumea.

Cazino-Constanta-luminat-arhitecturalDe-a lungul timpului, Cazinoul a avut multiple funcțiuni, în funcție de orele alese. Putea să fie un loc de întâlnire pentru constănțeni și turiști, un loc de spectacole, de baluri sau de conferințe, dar în același timp își păstra funcția de cazinou, având sălile destinate jocurilor de noroc.

În Cazinoul din Constanța a funcționat un restaurant de elită

În Cazinoul din Constanța au funcționat și restaurante de elită, cofetării sau baruri. Un exemplu în acest sens, este oferit în romanul ”Întunecare” de Cezar Petrescu, ce debutează cu o masă care a fost luată la Cazinoul din Constanța, unde chelnerii erau veniți de la Athénée Palace. Era un loc în care se etalau nume ale epocii, toaletele și bijuteriile, un spațiu al mondenității și al vieții boeme deopotrivă.

Cazinoul din Constanța a fost spital de campanie în timpul războiului

Ei bine, tocmai această viață boemă într-o clădire strălucitoare au vrut să ne sugereze organizatorii evenimentului. Ei nu au uitat însă să precizeze, prin vocea actorului Șerban Pavlu, că în Primul Război Mondial, cea mai frumoasă clădire din orașul de la malul mării a fost spital de campanie. Cazinoul a fost distrus după ce a căzut o bombă peste el. Cu greu a fost refăcut, deoarece se considera ca fiind un lucru frivol repararea Cazinoului, în situația în care spitale, școli și alte edificii trebuiau reparate din banii publici. Nici acum situația economică nu este prea bună, însă, reabilitarea clădirii este o prioritate, fiind un monument istoric cu o arhitectură unică în lume.

Cazino-Constanta-luminat-arhitecturalInteresul față de soarta Cazinoului din Constanța este foarte mare și pot spune că localnicii nu sunt singurii care așteaptă ca frumoasa clădire să fie reabilitată, toți românii vor să-i calce pragul. Până atunci însă, mulți turiști vin la mare, se fotografiază cu imobilul vechi de 108 ani și întreabă când va fi refăcut. Nimeni nu știe deocamdată, trebuie reluată licitația pentru a patra oară și sperăm că nu o va mai contesta nimeni de această dată.

Cazinoul din Constanța, iluminat arhitectural

Peste 200 de constănțeni și turiști au asistat în această seară, la spectacolul oferit de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Cazinoul din Constanța a fost iluminat arhitectural, pentru a-i fi redată strălucirea de altă dată. Clădirea-simbol a orașului a putut fi văzută în diferite culori și le-a oferit spectatorilor impresia că nu este un imobil uitat și abandonat. Fiecare și-a imaginat ce a vrut, unii că are loc înăuntru o petrecere, alții că se desfășoară o piesă de teatru sau un concert.

Cazino-Constanta-luminat-arhitectualSă nu uităm că la începutul secolului trecut, balurile erau principalul mod de distracție pentru constănțeni și turiști. La Cazino, oamenii dansau, socializau, se întâlneau, puneau la cale căsătorii, se cunoșteau persoane din diferite categorii sociale. Oamenii erau avizi după cultură și exista o sală mare pentru piese de teatru, însă avea o acustică proastă, de care se plângea toată lumea.

Cazinoul din Constanța ne amintește de viața boemă și strălucitoare din urmă cu un secol

De-a lungul timpului, Cazinoul a avut multiple funcțiuni, în funcție de orele alese. Putea să fie un loc de întâlnire pentru constănțeni și turiști, un loc de spectacole, de baluri sau de conferințe, dar în același timp își păstra funcția de cazinou, având sălile destinate jocurilor de noroc.

Cazino ConstantaEra un loc în care se etalau nume ale epocii, toaletele și bijuteriile, un spațiu al mondenității și al vieții boeme deopotrivă.

Evenimentul face parte dintr-o campanie de conștientizare, deoarece este vorba despre un monument istoric iubit de toți românii, dar care se află într-o stare avansată de deteriorare și trebuie reabilitat foarte repede.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest