fbpx
omd-mamaia-constanta
Catedrala din Constanța și poveștile ei. Picturile au fost refăcute, după ce un artist și-a pictat iubita ca fiind muceniță

octombrie 13, 2020

catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-legende-povesti-constructie

Catedrala din Constanța are propriile povești, la fel ca toate clădirile istorice din centrul vechi al orașului. Unele sunt legate de arhitectul lăcașului de cult, altele, de picturile de pe pereții bisericii, care au fost înlocuite, după ce un artist a provocat un mare scandal, când s-a descoperit că și-a pictat iubita pe post de muceniță.

Catedrala din Constanța, construită la cererea primului prefect al orașului, Remus Opreanu

Primul prefect al administrației românești din 1878, când aceasta s-a instalat la Constanța, Remus Opreanu, a avut multe idei extraordinare, prin care a dorit să aducă ordine în această zonă, care fusese timp de mai bine de 450 de ani inclusă în Imperiul Otoman. Construirea unei catedrale în Constanța, a unei biserici ortodoxe românești, a fost unul dintre proiectele sale.

”La vremea respectivă exista o singură biserică ortodoxă, biserica greacă Metamorphosis, construită în Imperiul Otoman, cu firman de la sultan. Acest lucru a fost permis, cu condiția ca turnurile bisericii să nu fie mai înalte decât minaretele moscheilor din Constanța, fapt care prilejuiește planimetria de astăzi a lăcașului de cult, care, se știe, nu are turle. Turnul clopotniță a fost adăugat mult mai târziu.

catedrala-din-constantaRemus Opreanu a avut, încă din anul 1881, ideea de a construi catedrala. În momentul în care se făceau slujbele Tedeum, pentru zilele aniversare ale țării, acestea se săvârșeau în Biserica Greacă. Noi nu aveam o biserică românească, astfel că s-a stabilit că este necesară construirea unui lăcaș de cult. De această biserică se leagă nenumărate acte, fapte și documente, pentru că ea este ridicată mai târziu. Construcția a început în 1883 și s-a terminat în 1885”, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu.

Arhitectura Catedralei din Constanța i-a fost atribuită, în mod eronat, lui Ion Mincu

Multă vreme s-a crezut că planurile arhitecturii Catedralei din Constanța au fost realizate de celebrul arhitect Ion Mincu. După ce a studiat un timp îndelungat documentele, criticul de artă Doina Păuleanu a avut șansa să introducă în istoria cetății, numele arhitectului care a realizat proiectul pentru Catedrala ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Este vorba despre Alexandru Orăscu, cel care a făcut și planul pentru Hotelul Carol, astăzi sediul Amiralității.

catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta”Această încurcătură a apărut pentru că lui Ion Mincu i-au fost comandate catapeteasma și mobilierul bisericii, pe care le-a realizat. Așadar, catedrala a fost realizată după planurile arhitecților Alexandru Orăscu și Carol Benesch, iar mobilierul și catapeteasma au fost proiectate și realizate sub conducerea lui Ion Mincu.

catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoricȘi atunci, pentru că nu se cunoștea arhitectul s-a avansat numele lui Ion Mincu, foarte cunoscut la acea vreme, cel care a întemeiat stilul neoromânesc sau național. Dar, i-a fost atribuită realizarea în mod eronat și acum se știe, demonstrat cu documente, că nu Ion Mincu a construit catedrala.

catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constantaDe asemenea, se știe că Alexandru Orăscu era adeptul clasicismului riguros, în care s-a format ca arhitect și edificiile sale sunt construite în stil clasic, pe când Ion Mincu era adeptul modernității, prin această direcție a arhitecturii naționale, care a preluat elemente din tradiția constructivă a României. Aceasta era formată în mare măsură de ordin ecleziastic, astfel că multe dintre elementele pe care le-a împrumutat stilul neoromânesc au fost preluate din biserici, pentru că acestea au dăinuit timp de veacuri, mai degrabă decât castelele sau reședințele regale”,  a precizat criticul de artă Doina Păuleanu, pentru Discover Dobrogea.

Artistul care și-a pictat iubita pe pereții Catedralei din Constanța

O altă poveste, mai puțin știută despre Catedrala din Constanța este legată de picturile de pe pereții lăcașului de cult. Inițial, acestea au fost realizate de artistul George Demetrescu Mirea. Pictorul, care era la acea vreme îndrăgostit de o frumoasă doamnă, a avut nefericita inspirație să își picteze iubita pe pereții bisericii, pe post de muceniță. Gestul său a stârnit un mare scandal, astfel că pictura Catedralei a fost înlocuită.

picturi-catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoric”Pereții Catedralei din Constanța au fost pictați din nou, de alți artiști. Lucrările au fost realizate de o echipă din care făceau parte pictorul Gheorghe Popescu și Niculina Dona-Delavrancea, care a realizat fresce în factură neobizantină, cu o coloratură românească.

Fresca începuse atunci să fie uitată, pentru că în perioada de trecere de la cultura bizantină către cea modernă, în bisericile noastre a pătruns ideea de picturi făcute în ulei și nu în frescă, astfel că cei doi erau buni cunoscători ai acestui stil.

catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoricFresca necesită o tehnică foarte exactă și un meșteșug bine stăpânit, pentru că ea se face pe tencuială udă, iar dacă nu știi să faci lucruri foarte clare și ferme și dacă vrei să revii și să corectezi ulterior, nu mai poți face acest lucru, pentru că între timp tencuiala se usucă și practic nu mai primește culorile.

Tehnica frescei ude, denumită affresco, este foarte dificilă, una dintre cele mai grele tehnici, cunoscută mai ales în perioada Evului Mediu și a Renașterii. După aceea a apărut pictura în ulei, care a reprezentat o serioasă concurență pentru frescă.

catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constantaEchipa a făcut pictura nouă de la Catedrală și ulterior a primit comanda pentru sala pictată de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, la acea vreme sediul Primăriei Constanța”, a mai spus criticul de artă Doina Păuleanu.

Catedrala din Constanța domină faleza orașului, prin arhitectura sa monumentală

 Catedrala ortodoxă ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este situată în zona peninsulară, în dreptul falezei Cazinoului din Constanța. Edificiul domină prin arhitectura sa, prin monumentalitatea fațadei și prin turnul de 35 de metri înălțime, întreg spațiul falezei sudice a orașului.

parc-arheologic-catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoricÎn parcul care înconjoară catedrala se află un complex arheologic, în care sunt identificate elemente ale vechiului oraș Tomis.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest