fbpx
Mamaia Constanta
Castelul din Mamaia, reședința în care Regina Maria nu a locuit nici măcar o zi

octombrie 25, 2018

Castelul Reginei Maria

Castelul din Mamaia a fost realizat de Regina Maria, însă, din păcate, aceasta nu a locuit în el. Vila regală este monument istoric și se pot scrie multe povești despre ea. Am avut ocazia, în sezoanele estivale 2016 și 2017, când au fost redeschise porțile vilei regale și a funcționat piscina din curte, să mă bucur de imaginea clădirii îndeaproape. În acele veri, oricine se putea bucura de acel loc desprins din poveștile cu prințese. Accesul era permis doar la piscina generoasă, însă, când înotai ori stăteai la soare și aveai castelul în față, îți puteai imagina absolut orice, inclusiv că vine o prințesă sau chiar Regele Carol al II-lea, să te întrebe dacă ești te simți bine la ei acasă.

Castelul din Mamaia, reședința de vară a Regelui Ferdinand

Peisajul este fabulos pentru cei care cunosc istoria palatului regal și știu că în el și-au petrecut vacanțele de vară regine, regi și prințese. Frumoasa construcție a fost reședința de vară pentru Regele Ferdinand, Prințesa Elena, mama Regelui Mihai și apoi pentru Regele Carol al II-lea. Este adevărat, acum se află într-o stare avansată de degradare în interior, deoarece de ani buni apa s-a infiltrat prin acoperișul a cărui țiglă este spartă și multe tavane stau să cadă.

Castelul Reginei Maria

Regina Maria s-a îndrăgostit de stațiunea Mamaia și a decis să construiască acolo un castel de vară

Să ne întoarcem însă în timp cu 96 de ani, pentru că este interesant cum s-a ajuns ca în Mamaia, un ținut nisipos, aproape pustiu la acea vreme, situat între mare și Lacul Siutghiol, să fie construit un palat regal. Am aflat de la criticul și istoricul de artă Doina Păuleanu, că Regina Maria s-a plimbat într-o zi pe malul Mării Negre și s-a îndrăgostit de acestă zonă, astfel că a decis să construiască un castel de vară, în care să își petreacă timpul.

Lucrările au început în anul 1923 și s-au încheiat trei ani mai târziu. Este uimitor faptul că regina nu a locuit nici o zi în castel, deși s-a implicat în construcția lui și a verificat permanent lucrările, a realizat planuri, schițe și proiecte. De câte ori mergea să verifice stadiul imobilului, regina mergea cu calul său preferat în galop pe plaja lată și îi plăcea să simtă adierea brizei. Majestatea sa a descoperit ulterior Balcicul, de care s-a îndrăgostit iremediabil. A ridicat și acolo un castel, care a devenit locul său preferat pentru vacanțele de vară.

Castelul Reginei Maria

Pentru construcția Castelului din Mamaia au fost folosite de arhitectul italian Mario Stoppa în anii 1923-1926, materiale și tehnici la modă în acele vremuri. Imobilul avea centrală termică, o bucătărie dotată cu aparatură modernă, spălătorie, garderobă și bufet. În curte a fost amenajat un parc în care a fost construită o fântână.

Băile Mamaia, stațiunea care a devenit perla litoralului românesc

Practic, Băile Mamaia, cum se numeau pe atunci, s-au dezvoltat după ce Regina Maria a cerut să fie construit frumosul palat regal în actuala stațiune. E greu să ne imaginăm acum, când unitățile de cazare sunt lipite una de cealaltă, că în urmă cu un secol, nu existau hoteluri în Mamaia.

Până în anul 1936, când a fost construit Rex, primul hotel din Mamaia, în stațiune erau ridicate doar cabane din lemn. Era frecventată doar de oamenii cu bani și avea chiar la acea vreme autobuze decapotabile care transportau turiștii. Abia după anul 1960, Mamaia a devenit una dintre cele mai căutate stațiuni turistice și a fost denumită ”Perla litoralului românesc”.

Csetlul Reginei Maria

Castelul din Mamaia se află acum în paragină, deși este monument istoric

În prezent, Castelul Reginei Maria din Mamaia este închis, deoarece se desfășoară un proces în instanță, după ce DNA a cerut anularea contractelor de vânzare. Vila regală a fost deținută de către compania Mamaia S.A. și a fost vândut în urmă cu 15 ani firmei SC Light System SRL, la un preț subevaluat, de 150.000 de euro, din care jumătate constituia valoarea bunurilor care se aflau în castel. Ulterior, Primăria Constanța a vândut terenul de aproximativ 1,5 hectare aceleiași societăți, tot la un preț derizoriu. Fiind vorba despre o clădire de categoria A, aflată în patrimoniul național, pentru a fi vândută era nevoie de acordul Ministerului Culturii. Ambele tranzacții au avut loc fără să fie înștiințate ministerul sau Direcția Județeană de Cultură Constanța, astfel că DNA a cerut în instanță anularea contractelor de vânzare.

Mi-ar plăcea să fie reabilitat frumosul Palat din Mamaia al Reginei Maria și să poată fi vizitat. Nu mai există vechiul mobilier, iar grădina nu este nici pe departe cum a fost odată, dar sunt convinsă că multe evenimente ar putea fi organizate în castel și că atmosfera din  perioada interbelică poate fi reînviată,  iar cei care îi vor călca pragul, se vor putea întoarce în timp cu un secol, pentru câteva ore.

2 Comentarii

 1. Silvia

  Buna,
  Am o singura remarca legat de articol: primul hotel din statiunea Mamaia, Hotelul Rex, a fost construit in perioada interbelica, in jurul anilor 1938-1939.
  In 1960 in Mamaia era in plain constructie ‘colosii’ pe care ii regasesti si astazi.
  Multumesc!

  Răspuns
  • Auris Luca

   Așa este, mulțumesc pentru precizare.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest