fbpx
Capodoperele din colecția Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu pot fi admirate la expozițiile Art Safari, în București

martie 11, 2024

6 expoziții care prezintă opere de mare valoare ale artei românești, sunt deschise de Art Safari la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Este vorba despre expozițiile: „Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu; „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelica Iacob, scenograf: Cosmin Florea, expoziție realizată cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României; „Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român, cu un design de Diana Nicolaie; „Atelierele Pangratti”, curator: Simona Vilău; „Grădinile palatului” – prima expoziție temporară a sezonului; „Alma Redlinger. Centenar”, expoziție organizată de Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, curator; design: Ștefan Simion și Irina Melița  Muzeul de Artă Constanța este prezent la două dintre aceste expoziții. La Expoziția „Eustațiu Stoenescu. Potretistul aristocrației”, care va fi deschisă în perioada 8 martie – 28 iulie 2024, Muzeul de Artă Constanța participă cu două lucrări semnate de artistul care a fost apreciat drept unul dintre cei mai rafinați portretiști ai vremii.

Cea de-a doua expoziție, intitulată „Muzeul secret”, deschisă în perioada 8 martie – 26 mai 2024, face cunoscute publicului iubitor de artă 91 de capodopere, picturi și lucrări de grafică, semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță și mulți alții, punând în valoare una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, colecția adăpostită de Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu.

Colecția impresionantă a muzeului din Topalu a aparținut medicului Gheorghe Dinu Vintilă (1898–1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o, în memoria părinților, comunei sale natale Topalu, din județul Constanța. Așa a luat naștere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu, numit „Dinu și Sevasta Vintilă”, în cinstea părinților medicului colecționar, amenajat în casa natală a acestuia, singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa.

„Proiectul «Muzeul Secret» s-a născut din dorința de a face cât mai vizibilă această comoară pe care noi, dobrogenii, o deținem grație generozității doctorului Vintilă și pe care ne dorim să o descopere și cei care nu au ajuns încă în comuna Topalu și la Muzeul «Dinu și Sevasta Vintilă». După numărul mare de vizitatori pe care l-a primit expoziția din București, încă din prima zi, cred că acest deziderat este posibil și aș dori să mulțumesc Consiliului Județean Constanța, Primăriei Comunei Topalu, Art Safari și tuturor colegilor mei care au dat o mână de ajutor la acest frumos proiect expozițional”, a declarat curatorul expoziției Lelia Rus-Pîrvan.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest