fbpx
SEAS 2024
Bujorii de stepă colorează deja dealurile din județul Constanța

aprilie 11, 2021

bujorii-si-stanjeneii-de-stepa-au-inflorit-deja-in-dobrogea

Bujorii de stepă, stânjeneii și superbele rușcuțe de primăvară sau florile Paștelui cu li se mai spune, îmbracă deja  în straie colorate dealurile din sudul județului Constanța și ne îmbie să admirăm natura. A înflorit Dobrogea!

Bujorii de stepă, plante rare și protejate

În sudul județului Constanța au îmbobocit deja bujorii de stepă, care abia acum încep să înflorească. Sunt plante foarte rare și protejate, astfel că NU trebuie să le rupem atunci când le observăm, cu atât mai mult cu cât se ofilesc foarte repede. Putem admira și fotografia, în schimb, bujorii de stepă, o specie deosebită, întâlnită pe dealurile Dobrogei, atât în județul Constanța, cât și în Tulcea.

bujorii-de-stepa-incep-sa-infloreascaÎn Constanța, bujorii de stepă pot fi văzuți și în Rezervația Naturală Hagieni, fiind foarte ușor de recunoscut. Planta are mai puține petale decât bujorul de grădină sau de cultură, frunzele seamănă cu cele de mărar, însă culoarea florii este de un roșu aprins.

bujorii-si-stanjeneii-de-stepa-au-inflorit-in-dobrogeaÎn Tulcea, bujorii de stepă îi putem vedea în Munții Măcinului, dar și pe dealurile din mai multe zone ale județului.

bujori-de-stepa-in-dobrogeaBujorul de stepă aparține familiei Paeoniaceae și este o plantă ocrotită de lege, care NU trebuie distrusă.

Stânjeneii de stepă, petele violet de pe dealurile Dobrogei

Se spune că stânjenelul de stepă este una dintre cele mai frumoase specii din flora Dobrogeană. A înflorit deja și decorează cu prezența lui minunată dealurile din sudul județului Constanța.

stanjeneii-de-stepa-au-infloriti-in-dobrogeaLa fel ca bujorii de stepă și stânjeneii de stepă reprezintă o plantă rară, pe care trebuie doar să o admirăm când o vedem și să nu o rupem. El înflorește pe terenurile însorite în lunile aprilie-mai și are culoarea violet, cu subtile accente de galben pe sepalele care se răsfrâng, unde pot fi observați și peri alb-violet.

stanjeneii-de-stepa-au-inflorit-in-dobrogeaNumele lui provine de la Iris, zeița curcubeului în mitologia greacă, deoarece planta poate avea culori variate, unele specii fiind violet, altele albe, bleu sau galbene.

Pe pajiștile din silvostepa dobrogeană sau pe stâncăriile din Dobrogea întâlnim populații izolate de stânjenel de stepă sau rățișoare, cum i se mai spune, însă culorile lui vii ne atrag privirile și ne îmbie să îl privim.

A înflorit și rușcuța de primăvară sau floarea Paștelui

În localitatea Vârtop, printre canioanele formate de vechiul curs al Dunării, ne-a sărit în ochi, în timp ce ne plimbam cu mașina, o pajiște cu multe flori galbene. Rușcuța de primăvară mai este denumită și floarea Paștelui, deoarece înflorește în preajma sărbătorii de Paște.

rușcuța-de-primavara-floarea-pastelui-a-inflorit-in-dobrogeaȘi rușcuța de primăvară sau Adonis vernalis, la fel ca bujorii de stepă reprezintă o specie protejată, declarată monument al naturii, tocmai de aceea nu trebuie să o rupem când o întâlnim.

Potrivit legendelor, lacrimile care au căzut din ochii lui Isus când era răstignit pe cruce s-au transformat în aceste minunate flori de un galben strălucitor.

ruscuta-de-primavara-pe-dealurile-din-DobrogeaRușcuța de primăvară înflorește în luna aprilie și este întâlnită frecvent, pe pajiștile însorite sau pe coastele abrupte din Dobrogea, dar și din zonele montane.

ruscuta-de-primavara-floarea-pastelui-a-inflorit-in-dobrogeaPlanta are mai multe denumiri, în funcție de zona în care crește, astfel că nu trebuie să îi contraziceți pe cei care o numesc dedițel galben, cocoșel, scânteiță, bulbuc sau spânz de cal.

primele-rezervatii-naturale-din-romania-in-muntii-macinuluiBujorii de stepă și stânjeneii de stepă sunt plante fragile și extrem de frumoase, însă, acestor specii li se adaugă toporașii, viorelele, brândușele sau lalelele vărgate. Sunt multe alte feluri de flori pe care le putem găsi în timpul drumețiilor noastre prin Dobrogea.

Vremea s-a încălzit, plantele au înflorit, astfel că vă puteți plimba liniștiți în natură, în zonele mai puțin umblate din Constanța și din Tulcea. Vă dorim o primăvară însorită, cu multe drumeții!

8 Comentarii

 1. Mirela Murat

  Duminica, maine sui familia in masina si…. unde ma duc sa vad toate aceste minunatii? Cu cine as putea lua legatura pentru mai multe informatii?

  Răspuns
  • Auris Luca

   Bujorii aceștia pe care i-am găsit sunt într-o zonă destul de inaccesibilă, însă în județul Constanța puteți merge în Pădurea Hagieni să vedeți bujorii de stepă. Cel mai probabil vor înflori săptămâna viitoare sau la începutul lunii mai. În aceeași perioadă puteți vedea bujori și în județul Tulcea, în pădurea de pe dealul din localitatea Fântâna Mare.

   Răspuns
   • Arthur

    Acum sunt infloriti in cimitirul vechi de cerchezi la intrarea in localitatea Abrud.

    Răspuns
 2. Suzanne LeBlanc

  Buna ziua, aș vrea să știu cu cine pot contacta pentru a afla mai multe despre perioada ideală pentru a vedea bujorii sălbatici din jurul Enisala anul acesta. Am dori să-i vedem la începutul lunii mai, dar s-ar putea să fie prea devreme?

  Răspuns
  • Auris Luca

   La începutul lunii mai este foarte probabil să apară. Anul acesta înfloresc mai târziu, pentru că este vremea mai rece. Chiar ieri am fost într-o rezervație din județul Tulcea și bujorii nu aveau nici bobocii formați.

   Răspuns
  • Petre Adrian

   Acum este perioada oprima de inflorire.

   Răspuns
 3. Suzanne LeBlanc

  Multumesc foarte mult!!

  Răspuns
  • Auris Luca

   Cu multă plăcere!

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest