Proiectul „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, inițiat de Direcția Programe din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, cofinanțat de AFCN, a fost lansat astăzi, la Constanța. Activitatea de la Constanța a constat într-un atelier gastronomic, în cadrul căruia, copiii din etnia tătară au gătit șuberek, pentru a demonstra faptul că rețetele de la mamele și bunicile lor nu vor fi uitate.
Atelierul s-a desfășurat în cadrul bistro-ului Musafir Efendi, situat în Centrul Vechi al Constanței, acolo unde localnicii și turiștii se pot bucura de gustul produselor tătărești și turcești, precum șuberek, kobete, sari burma, baclavale sau kataif.
Scopul proiectului inițiat de INP, este de a promova patrimoniul imaterial și gastronomia tradițională a comunităților etnice dobrogene.
„Copiii din comunitatea tătară au gătit astăzi, la atelierul gastronomic organizat în cadrul proiectului realizat de Institutul Național al Patrimoniului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Obiectivul acestui proiect este cunoașterea de către tineri și publicul larg, a rețetelor tradiționale multietnice din Dobrogea și promovarea unui model sustenabil de dezvoltare durabilă, prin intermediul promovării gastronomiei tradiționale.
Atelierul de la Constanța, a fost dedicat tradițiilor etniei tătare și în cadrul acestuia, tineri din comunitatea tătară au încercat, ajutați și de adulți, să prepare câteva produse tradiționale ale bucătăriei tătare.”, a declarat Florentina Udrea, șef Serviciu Programe, Proiecte culturale, Fond documentar și Redactie, din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
Tot astăzi, în cadrul proiectului „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, a avut loc un alt atelier de gătit, organizat de etnicii aromâni, în satul Culmea, care aparține de orașul Ovidiu.
„Activitățile vor contribui la dezvoltarea unei abordări interdisciplinare prin crearea unei cercetări etnografice și realizarea unei arhive documentare, audio-vizuale, multimedia, organizarea a 7 ateliere gastronomice, publicarea unui rețetar cu mâncăruri tradiționale multietnice, cu implicarea comunităților și transmiterea către tineri a celor mai reprezentative elemente de gastronomie tradițională din Dobrogea, dar și ca un model de conviețuire și de multiculturalitate dobrogeană.
Proiectul va avea ca rezultat redactarea unei cărți rețetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei! The Taste of Dobrogea! Vor fi selectate, documentate și alese până la 20 de rețete specifice fiecărei etnii, care vor fi ilustrate și documentate și traduse în engleză.
De asemenea, proiectul va avea ca rezultat și realizarea unei expoziții care va reflecta contribuția importantă a comunităților etnice din Tulcea și Constanța, lansată cu ocazia Conferinței finale ce va avea loc la Muzeul de Etnografie și Artă din Tulcea, secție a ICEM Tulcea.”, a precizat Daniela Mihai, director Direcția Programe, Metodologii, Patrimoniu Imaterial și Fond documentar, din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
Atelierele vor continua, mâine, în comuna Cobadin din județul Constanța, unde reprezentanții minorității turce, copii și adulți, vor prepara produsele specifice ale etniei lor. Săptămâna viitoare, echipa INP va documenta, în județul Tulcea, rețete tradiționale ale grecilor, meglenoromânilor, ucrainenilor și lipovenilor din Dobrogea.
0 Comentarii