fbpx
omd-mamaia-constanta
Boemă și Loisir! Patrimoniul Balnear și de Vilegiatură din zona litoralului Mării Negre

iulie 26, 2022

boema-si-loisir-Cazino Constanta

”Boemă și Loisir! Patrimoniul Balnear și de Vilegiatură din zona litoralului Mării Negre” se intitulează un proiect organizat de Institutul Național al Patrimoniului. Scopul proiectului este de a conștientiza valoarea patrimoniului balnear și de vilegiatură din perioada antebelică și interbelică, dar și de a conserva și proteja clădirile istorice aflate în stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre: Sulina, Constanța, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol și Mangalia.

Boemă și Loisir! Patrimoniul Balnear și de Vilegiatură din zona litoralului Mării Negre

Printre obiectivele car vor fi documentate și promovate în cadrul proiectului ”Boemă și Loisir! Patrimoniul Balnear și de Vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, se numără cazinouri, palate, hoteluri, vile și sanatorii.

vila-reginei-maria-din-mamaia

Cazinoul Mamaia, Hotelul Movilă (azi, Parc), Hotelul Belona, Hotelul Rex, Hotelul Neptun, Hotelul Popovici, Vila regală din Mamaia, Vila Colonel Negrea, Vila Cleopatra (azi, Cupidon) Vila inginer Zissu sau Vila Maria Caranfil sunt doar câteva dintre clădirile de patrimoniu care vor fi incluse în proiect. Lista acestora este mult mai mare și va implica un efort intens de cercetare, documentare și promovare ce se va desfășura cu sprijinul partenerilor.

Clădirile de patrimoniu vor fi promovate și în cadrul unor trasee cultural-turistice

Activitățile propuse prin proiectul ”Boemă și Loisir! Patrimoniul Balnear și de Vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, care va fi desfășurat de Institutul Național al Patrimoniului cu finanțare AFCN, sunt diverse. Acestea se referă la documentarea și cercetarea obiectivelor, precum și la realizarea și promovarea unor trasee cultural–turistice și a unei hărți digitale interactive online, redactarea și tipărirea unei publicații bilingve, organizarea unui workshop pentru comunități și autoritățile locale și a două ateliere de lucru destinate tinerilor.

boema-si-loisir-plaja-sulina

Va fi realizată o expoziție multimedia itinerantă (film de arhivă, afișe de epocă, panouri redând obiectivele reprezentative, interviuri luate tinerilor) și un website dedicat proiectului. Alături de acestea, va fi realizat un ghid de bune practici pe baza analizării situațiilor practice în sensul valorificării și promovării clădirilor de vilegiatură și balneare, din alte zone ale litoralului european al Mării Negre (Bulgaria).

Partenerii INP în proiect sunt: Primăria orașului Techirghiol, Primăria orașului Sulina, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța, Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța, Asociația Forumul Artelor Vizuale.

Perioada de desfășurare a proiectului este 20 iunie-15 noiembrie 2022.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest