O expoziție foto documentară cu cele mai importante monumente de arhitectură balneară și de vilegiatură din stațiunile de pe litoralul românesc, va fi organizată marți, 1 noiembrie 2022, la Techirghiol, de reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului. Vernisajul expoziției dedicate proiectului ”Boemă și loisir” Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre” va avea loc la sediul Primăriei Techirghiol și la Grădina Botanică din localitate, între orele 13.00 și 14.00.
Expoziție foto documentară la Techirghiol
Institutul Naţional al Patrimoniului desfășoară până pe data de 15 noiembrie 2022, proiectul ”Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”. Proiectul este cofinanțat de AFCN, în parteneriat cu Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța, Primăria orașului Techirghiol, Primăria orașului Sulina, Asociația Forumul Artelor Vizuale (Eforie Colorat), Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța.
Principalul scop al proiectului îl reprezintă conștientizarea valorii și evidențierea necesității conservării patrimoniului arhitectural antebelic și interbelic de vilegiatură-balneară, situat în aria stațiunilor de pe litoralul românesc al Mării Negre – Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia, Mangalia, Sulina, Techirghiol.
Echipa proiectului vă invită marți, 1 noiembrie 2022, orele 13:00-14:00, la vernisajul expoziției dedicate proiectului, care va fi însoțit de un workshop destinat comunității și autorităților locale, și de un atelier de lucru pentru tineri. Evenimentele vor avea loc la sediul Primăriei (str. Victor Climescu nr. 24) și al Grădinii Botanice (str. Lacului nr. 1) din orașul Techirghiol.
Expoziţia foto documentară prezintă evoluţia celor mai importante monumente de arhitectură balneară și de vilegiatură din stațiunile litoralului românesc, construite înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.
Importanța patrimoniului balnear pe litoralul românesc
Patrimoniul balnear este compus din băi, sanatorii, hoteluri, cazinouri, vile, faleze, promenade, ce au constituit un factor esențial în dezvoltarea infrastructurii urbane, precum și în implementarea unui nou tip de turism, cu funcție medicală, de losir și dezvoltare economică.
Expoziția își propune să reitereze relevanța patrimoniului balnear, exemple de bună practică în valorificarea acestuia, precum și problemele întâmpinate în prezent.
Workshop-ul reprezintă un instrument de valorificare a patrimoniului balnear, prin readucerea în discuţie a turismului axat pe îmbunătăţirea sănătăţii, cu o lungă tradiţie în Techirghiol. Discuțiile ce vor implica comunitatea și autoritățile locale, pot avea un potenţial de relansare a turismului cultural-balnear la nivel naţional, cu efecte de dezvoltare durabilă locală.
0 Comentarii