fbpx
omd-mamaia-constanta
Biserica Greacă Metamorphosis, cel mai vechi lăcaș ortodox din Constanța ridicat în perioada Imperiului Otoman

ianuarie 24, 2023

biserica-greaca-metamorphosis-constanta-primul-lacas-de-cult-ortodox-din-contanta

Biserica Greacă Metamorphosis este cea mai veche biserică ortodoxă din epoca modernă a Constanței. Lăcașul de cult a fost ridicat în perioada Imperiului Otoman, după ce, Comunitatea Elenă de la acea vreme a obținut firman de la sultanul Abdul Aziz. Acesta a acordat permisiunea construirii unei școli, a unui spital și a bisericii. Astăzi, mai există doar lăcașul de cult și școala.

Biserica Greacă Metamorphosis, primul lăcaș de cult ortodox din Constanța

În anii 1800 exista o comunitate elenă bine închegată, în Constanța. Grecii aveau o biserică mică din lemn, însă, pentru că erau mulți și lăcașul devenise neîncăpător, timp de 3 ani, între 1862 și 1865, membrii comunității din Constanța au făcut diligențe către sultanul de la Constantinopol, pentru a le permite construirea unei biserici mai mari.

”Grecii din Constanța au făcut adresă către patriarhul de Constantinopol și l-au rugat să intervină pe lângă sultanul Abdul Aziz, să le dea aprobare să construiască o biserică mare, modernă, frumoasă și elegantă, necesară pentru toată comunitatea elenă și română din Constanța.

Sultanul a dat aprobare să se construiască această frumoasă biserică și a dat instrucțiuni clare către guvernatorul Constanței, Kustenge, să nu cumva să le ia vreun peșcheș, să-i ajute, să-i sprijine să construiască o biserică pe terenul pe care grecii îl aveau, pentru necesitățile și nevoile creștinești.

Și, într-adevăr, s-au apucat de construit în anul 1865. În 1867-1868 s-a terminat biserica, prima de această dimensiune în Tomis. Apoi, ea a fost sfințită și i s-a dat hramul de Metamorphosis.

Contribuția pentru construirea și ridicarea acestei biserici a fost formată de către comitetul de organizare și construire a bisericii, care a strâns fonduri de la navigatori, de la comercianți, de la românii băștinași, de la armeni. Au contribuit cu toții la ridicarea acestei biserici, care nu era doar un lăcaș de închinare, ci și de cultură și de învățătură.

biserica-greaca-din-constanta-metamorphosis

Aici, în tinda bisericii, copiii au făcut și școală, și sport. Abia apoi s-a făcut școala, pe locul în care se afla biserica veche. Această biserică este o emblemă a Tomisului, precum un far strălucitor, pe acest țărm luminat și binecuvântat de Dumnezeu”, a declarat pentru Discover Dobrogea, preotul Gheorghe Malcea de la Biserica Greacă Metamorphosis.

biserica-greaca-metamorphosis-constanta

”Biserica a fost construită prin donația grecilor de pretutindeni. Există chiar și donații ale grecilor din Anglia, din Grecia și ale comunităților grecești din România din epoca respectivă, Galați, Brăila, Iași, Sulina. Toate au donat bani pentru construcția acestei biserici. Ea a fost pictată de către un pictor venit de la Muntele Athos și marmura este adusă din Grecia”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Anton-Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis Constanța.

Biserica Greacă Metamorphosis – Schimbarea la față este un monument istoric

Biserica Greacă se numește Metamorphosis, pentru că în limba greacă înseamnă Schimbarea la față.

biserica-greaca-metamorphosis-constanta-prima-biserica-ortodoxa-din-constanta

”Nu întâmplător s-a pus acest nume, pentru că Mântuitorul Isus Christos a mers pe Muntele Taborului și s-a schimbat la față să arate adevărata sa dumnezeire. Dacă privești de la mare, cum veneau grecii cu navele, aici era un fel de munte și, pe acest promontoriu tomitan li s-a arătat lor lumina după care au alergat, dar și bunăstarea comunității elene.

Biserica s-a mai deteriorat în timp, iar în 1974 s-au făcut diligențele și au început lucrări de reparații și consolidare, dar timpul trece și trebuie să facem din nou lucrări de consolidarea clădirii.

Sperăm să facem cu fonduri europene aceste reparații și să refacem pictura și tot ceea ce este necesar pentru menținerea acestei biserici de închinare, așa cum am obținut-o de la moșii și strămoșii noștri, să o avem și pentru copiii și urmașii noștri.

Pictura bisericii nu a fost niciodată o pictură de artă în sensul strict al cuvântului, care spune că face parte din patrimoniu. Clădirea face parte din patrimoniu, dar pictura nu, pentru că așa au fost vremurile.

Ea a fost pictată de un călugăr de la Muntele Athos, dar, pictura a fost supusă expertizei și nu a reieșit să este de valoare națională.

Lespezile de marmură aduse din Grecia pentru construirea bisericii există și vor exista cât va fi biserica, pentru că marmura este reprezentativă pentru noi”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, părintele Gheorghe Malcea.

După Unirea Dobrogei cu România, slujbele Te Deum se țineau la Biserica Greacă

Pe 23 noiembrie 1878, când Armata Română și administrația românească au intrat în orașul Kiustenge, a fost organizat un Te Deum la Biserica Greacă, singurul lăcaș de cult ortodox la acea vreme, în Constanța.

biserica-greaca-din-constanta-tedeum-23-noiembrie-1878

Primul prefect al administrației românești din Constanța, Remus Opreanu i-a trimis o telegramă ministrului de Interne, pe 23 noiembrie 1978, în care scria: ”Astăzi, la 10 ore, cu ocasiunea luării în posesiune a districtului Constanța a avut loc în biserica grecească un Te Deum la care au asistat te autoritățile locale ruse, domnii reprezentanți ai puterilor străine, notabilii orașului și un însemnat număr de cetățeni din toate clasele. Tot orașul era în picioare, stindarde tricolore, ghirlande de flori și diferite ornamente împodobeau casele”.

Unul dintre proiectele propuse încă din anul 1881 de prefectul Remus Opreanu a fost construirea unei catedrale în Constanța, a unei biserici ortodoxe românești. La vremea respectivă exista o singură biserică ortodoxă, Biserica Greacă Metamorphosis, construită în vremea Imperiului Otoman, cu firman de la sultan.

El a stabilit că este necesară construirea unui lăcaș de cult românesc, deoarece toate slujbele Te Deum pentru zilele aniversare ale țării se săvârșeau la Biserica Greacă. Construcția catedralei a început în 1883 și s-a finalizat în 1885.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest