fbpx
Biserica germană din Malcoci, un monument arhitectural impresionant lăsat în ruină

noiembrie 18, 2022

biserica-germana-din-malcoci-lasata-in-paragina-construita-de-colonistii-germani-acum-130-de-ani-tulcea-biserica-romano-catolica

Abandonată și lăsată în paragină, dar totuși impresionantă, Biserica germană din Malcoci, situată la un colț de stradă, chiar lângă drumul județean dinspre Tulcea spre Mahmudia, te întâmpină, tristă, de parcă ți-ar cere ajutorul pentru a fi salvată. N-ai cum să nu observi turnul care se ridică semeț, iar curiozitatea de îndeamnă să tragi pe dreapta, pentru a vedea mai de aproape superba clădire aflată în ruină, care îți spune trista ei poveste.

Biserica germană din Malcoci, locul de rugăciune al coloniștilor catolici

Malcoci a fost primul sat german întemeiat de coloniștii ajunși în Dobrogea în anul 1843, când regiunea se afla sub stăpânire otomană. Germanii care s-au stabilit în Dobrogea au venit din sudul Rusiei, unde Ecaterina a II-a i-a invitat să emigreze, încă din 1763, pentru a lucra pământul în Rusia. Deoarece nu s-au bucurat de privilegiile promise de conducerea țaristă, etnicii germani au emigrat din nou și au ajuns până în sudul Dobrogei, unde au înființat colonii în numeroase localități.

biserica-germana-din-malcoci-parasita-abandonata-lasata-in-paragina-construita-de-etnicii-germani-in-urma-cu-130-de-ani-tulcea-biserica-romano-catolica

Comunitatea de germani stabilită în Malcoci și-a construit un cartier cu gospodării mari și frumoase și, pentru că avea  nevoie de un lăcaș de cult, a ridicat între anii 1880-1890, o impunătoare biserică romano-catolică.

După 100 de ani, coloniștii germani au fost strămutați forțat din Malcoci

Timp de aproape 100 de ani, etnicii germani și-au dezvoltat comunitățile în satele din Dobrogea și chiar în orașul Constanța, până în anul 1940, când, regimul nazist i-a strămutat forțat în Polonia, în cadrul programului de repatriere ”Înapoi acasă”.

biserica-germana-din-malcoci-romano-catolica-ridicata-de-etnicii-germani-din-dobrogea-in-urma-cu-130-de-ani-monument-arhitectural

Peste 1000 de coloniști au plecat atunci din Malcoci. În sat au mai rămas doar aproximativ 10 etnici germani, gospodăriile lor bine ordonate și frumoasa biserică pe care au construit-o, ca o amintire a stabilirii lor în localitate, timp de un secol. Fără enoriași și implicit fără fonduri, biserica germană din Malcoci s-a degradat de-a lungul anilor, acum fiind o clădire aflată în ruină.

placa-comeemorativa-biserica-germana-din-malcoci-biserica-romano-catolica-parasita-in-ruina-abandonata-tulcea

Tavanul s-a prăbușit, crucea de pe turnul-clopotniță al bisericii a căzut, astfel că, din vechiul lăcaș de cult, impunător în urmă cu 130 de ani, au mai rămas doar zidurile. În fața porții de la intrare au fost așezate câteva cruci ale vechilor morminte și o piatră comemorativă așezată de foștii locuitori germani din Malcoci în anul 2002, pe care scrie în germană și în română: ”În memoria strămoșilor noștri 1843-1940”.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă Constanța, imobil în care artiștii nu și-au mai putut expune lucrările, de peste 7 ani. Galeriile de Artă din Constanța vor fi, în sfârșit, reabilitate Construit în anul 1961, imobilul de pe strada Ștefan...

Pin It on Pinterest