fbpx
SPIT Constanta
SPIT Constanta
Biserica din nuiele de la Izvoarele-Pârjoaia, un lăcaș care îndeamnă la reculegere

octombrie 17, 2022

biserica-din-nuiele-de-la-izvoarele-parjoaia-monument-istoric-constanta

Un drum îngust și pietruit duce spre biserica din nuiele din satul constănțean Izvoarele-Pârjoaia. Micul lăcaș de cult a fost declarat monument istoric și se apreciază că a fost construit în anul 1828. Așezământul zugrăvit în alb, are dimensiunea unei case și îndeamnă, prin simplitatea sa, la reculegere.

Biserica din nuiele de la Izvoarele are o arhitectură deosebită

Mica biserică din nuiele de la Izvoarele îi atrage pe vizitatori prin elemente arhitecturale tradiționale. Deoarece lăcașul de cult nu este înalt și îi lipsește turla, s-a presupus că a fost ridicat în perioada Imperiului Otoman.

biserica-din-nuiele-de-la-izvoarele-parjoaia-constanta-monument-de-patrimoniu

Toate informațiile despre acest lăcaș de cult sunt relative. Nu se știe cine a ridicat-o, nu s-a aflat cărei comunități creștine i-a aparținut și nici în ce perioadă a fost construită.

Se presupune, însă, că biserica datează din anul 1828 și se spune că scrierile, cărțile și icoanele sunt slave.

biserica-din-nuiele-de-la-izvoarele-parjoaia-constanta-monument-de-patrimoniu

Pereții lăcașului au fost construiți din împletitură de nuiele lipite cu pământ, iar structura de rezistență este realizată din stâlpi din lemn îngropați în pământ.

Așezământul de cult este parțial îngropat și are nivelul podelei altarului sub nivelul de călcare, iar pridvorul este cu o treaptă peste terenul în pantă. Pardoseala este realizată din pământ lipit, așa cum se făceau construcțiile pe vremuri.

biserica-din-nuiele-de-la-izvoarele-parjoaia-constanta-monument-de-patrimoniu

Deși nu a avut niciodată fundație, biserica a rezistat în timp, iar în anul 2001 a fost reabilitată de arhitectul Vlad Calboreanu, căruia i-a plăcut satul situat pe malul Dunării și a cumpărat o casă în zonă.

Când a început restaurarea bisericii, arhitectul a observat că, pentru construirea acesteia nu au fost folosite cuie industriale. Îmbinările structurii au fost realizate cu cepuri și cuie din lemn, cioplite cu dalta și toporul.

Biserica din nuiele de la Izvoarele-Pârjoaia este așezată pe o veche necropolă

Deși datele privind construcția bisericii din nuiele de la Izvoarele-Pârjoaia sunt incerte, în timpul lucrărilor de restaurare s-a descoperit că aceasta este așezată pe o veche necropolă, aparținând, probabil, culturii Gumelnița.

Materialele arheologice descoperite în curtea lăcașului de cult, între care monede romane, bizantine și turcești, atestă o locuire intensă din secolul al IX-lea până în secolul XIX.

cetatea-sucidava-izvoarele-parjoaia-constanta

În primăvara anului 1984, arheologii au descoperit în apropierea localităţii  Izvoarele-Pîrjoaia, Cetatea Sucidava.

cetatea-sucidava-tezaur-constanta

În ruptura unui mal al Dunării, specialiștii au găsit un tezaur format din 17 obiecte din argint, lingurițe, boluri, căni, o strecurătoare și un relicvarium, toate fiind datate în a doua jumătate a sec. IV și prima jumătate a sec. V e.n, despre care spun că reprezintă cel mai complet serviciu euharistic descoperit până acum în România.

cetatea-sucidava-izvoarele-pârjoaia-ar-putea-intra-in-patrimoniul-UNESCO

Cetatea Sucidava se află printre cele 24 de situri arheologice din Dobrogea, care au fost selecționate pentru evaluare, în vederea includerii în dosarul pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO, în cadrul proiectului ”Limes, frontierele Imperiului roman”.

Cetatea se află pe malul Dunării, la 3 km de sat. Pe versantul de nord-est sunt situate valul şi şanţul de apărare din jurul cetăţii romane.

O biserică fără pereți pictați, dar cu multe icoane vechi

Se presupune că biserica din nuiele de la Izvoarele-Pârjoaia a fost construită când s-a înființat satul, despre care există consemnări din anul 1828. Pictura de pe icoanele slave s-a conservat foarte bine, însă, nici acestea nu se știe de cine au fost realizate, fapt pentru care au apărut cel puțin două teorii.

biserica-din-nuiele-de-la-izvoarele-parjoaia

În timp ce unii spun că se aseamănă foarte mult cu pictura religioasă bulgărească din anii 1100, alții afirmă că este posibil ca icoanele să fi fost aduse din Rusia, pentru că seamănă cu cele din catedrala Kazan din Moscova.

icoana-mantuitorului-biserica-din-nuiele-de-la-izvoarele-parjoaia-icoana-slava

Pe una dintre icoane, care a fost înnegrită de timp și de fumul lumânărilor care au ars de-a lungul vremii în lăcașul sfânt, este pictat chipul Mântuitorului.

De la un localnic am aflat că, lângă biserică există o capelă cu o cruce de leac și se fac, chiar și în prezent, slujbe de leac.

Și cimitirul localității este foarte vechi și trebuie să fie curățat. Acolo, sunt pietre vechi de câteva sute de ani.

biserica-de-nuiele-de-la-izvoarele-icoane-monument-istoric-constanta

În bisericuță, singura construită vreodată la Izvoarele, mai ajung foarte puțini oameni la slujbe, deoarece în sat am aflat că au mai rămas doar 18 familii, din cele 100 despre care se spune că l-au populat inițial.

Izvoarele-Pârjoaia, un sat liniștit, situat într-un loc pitoresc

Situat la 117 km de Constanța, satul Izvoarele-Pârjoaia este înconjurat de dealuri și se află chiar pe malul Dunării. Deși mai este locuită doar de câteva zeci de familii și pare a fi din alte vremuri, localitatea are un farmec deosebit.

cetatea-sucidava-izvoarele-pârjoaia-constanta

Mică, simplă, dar autentică, Biserica din nuiele de la Izvoarele-Pârjoaia îmbogățește patrimoniul cultural dobrogean și merită să fie vizitată de către cei care ajung în zonă.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest