fbpx
SEAS 2024
Bicicletele nautice și caiacele le asigură turiștilor experiențe de neuitat în Delta Dunării

august 20, 2020

caiace-in-delta-dunarii=plimbare

Bicicletele nautice si caiacele le oferă vara aceasta experiențe de neuitat, turiștilor care ajung în Delta Dunării sau în Dobrogea de Nord. Ele îi apropie mai mult de natură pe vizitatori, iar acest lucru îi încântă teribil. În plus, bicicletele nautice și caiacele asigură distanțarea fizică despre care toată lumea vorbește de la debutul pandemiei de Covid-19. Cel mai important însă, este faptul că oaspeții experimentează ecoturismul și turismul lent prin Delta Dunării, lucru care, în acest secol al vitezei, a cam fost uitat.

Cu bicicleta nautică ai o aventură inedită în Delta Dunării

Rezervația Biosferei Delta Dunării este un loc fantastic, care merită să fie explorat lent, nu cu viteza șalupei rapide. O aventură inedită, care poate fi testată în această vară, este să te plimbi cu bicicleta prin labirintul de lacuri și canale din deltă.

biciclete-nautice-tulcea-delta-dunariiPare o idee dintr-un film SF, dar este cât se poate de reală. Silviu Anastase, managerul Blue Way România, spune că bicicletele nautice Shiller reprezintă viitorul mobilității pe apă.

România, prima țară din Europa de Est care are biciclete nautice

”Suntem primii din Europa de Est și din România care folosesc acest mijloc de deplasare pe apă. Este vorba despre o bicicletă-cadru, care are o curea din carbon, în loc de celebrului lanț care se rupe. Cadrul bicicletei stă pe două flotoare gonflabile. Bicicleta cântărește aproximativ 42 de kilograme, are o lungime de 3,6 metri și o lățime de 1,6 metri.

biciclete-nautice-tulceaFiind construită pe principiul unui catamaran, ea este foarte stabilă. Este gândită să meargă pe mare, iar pe Lacul Razim ea este foarte stabilă, chiar dacă sunt valuri mari. Bicicletele nautice nu au niciun sistem electric, ele presupun doar pedalatul, iar efortul este moderat.

Doar pentru cei care vor să pedaleze în viteză efortul este maxim”, am aflat de la Silviu Anastase, cel care a avut ideea să aducă aceste biciclete la noi în țară, tocmai din America.

Traseele pe care se poate merge cu bicicleta nautică

Din Sarichioi se fac ieșiri până în larg și înapoi. Din zona satului Sabangia, se poate merge până la Insula Popina și retur, pe Lacul Razim. Și din Tulcea se organizează plecări în Delta Dunării sau pe Dunăre, în dreptul falezei. Se poate merge cu bicicleta nautică oriunde este apă, în funcție de cerere și de distanța pe care fiecare o poate parcurge, spune Silviu Anastase, administratorul afacerii.

biciclete-nautice-tulcea-delta-dunarii-unice-europa-de-est”Cel mai frumos traseu este în Delta Dunării. Se pleacă din Tulcea, pe brațul Tulcei, Canal 36, Canal Trofilca, zona Sireasa și înapoi spre Canal 36, la intersecție cu Șontea. Drumul se parcurge cu bicicleta nautică în aproximativ 4 ore, iar întoarcerea durează o oră și se face cu barca. Această excursie de 5 ore, costă 320 de lei de persoană”, afirmă Silviu Anastase de la Blue Way România.

Cătălin Țibuleac: ”Dorim trasee turistice pentru vizitarea lentă a deltei”

”Toată povestea aceasta destul de urâtă legată de pandemia de Covid-19, care ne-a lovit pe toți și a generat o criză economică și sanitară, ne determină să intensificăm eforturile pentru definirea turismului deltaic, ca turism specific județului Tulcea. Niciodată turismul în zonă nu a fost definit ca atare și nu s-a alăturat celorlalte forme de turism din România, precum cel balnear, de litoral sau cel montan.

catalin-tibuleac-presedinte-asociatia-delta-dunariiSpecificul turismului deltaic îl dă însăși Delta Dunării, ca rezervație a biosferei. Faptul că sunt impuse anumite condiții de vizitare este absolut normal, iar dezvoltarea ecoturismului este o parte componentă a turismului deltaic.

Trebuie înființate mai multe trasee turistice și am avut discuții inclusiv cu Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, tocmai pentru a identifica, cel puțin acolo unde se mai poate, având în vedere colmatarea deltei, construirea acelor ”trasee verzi” pentru caiac-canoe, care să permită o vizitare lentă a deltei, pentru iubitorii de natură și de pescuit”, a declarat pentru Discover Dobrogea președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Dacă ești matinal, poți vedea răsăritul pe apă, de pe bicicleta nautică

Pe timpul verii, când este foarte cald afară, este obositor să pedalezi, chiar și dacă te afli pe o bicicletă nautică. Recomandarea lui Silviu Anastase este ca persoanele interesate să testeze această experiență dimineața sau seara. Este magic să vezi  spectacolul răsăritului de soare, în timp ce te afli pe apă și te plimbi cu bicicleta.

biciclete-nautice-delta-dunarii-tulceaFiind foate stabilă, poți face liniștit fotografii, pentru a le arăta și prietenilor ce ai văzut în timpul acestei plimbări inedite. Pe partea din față a bicicletei a fost gândită o platformă, tot gonflabilă, pentru a așeza unul sau doi copii, cu o greutate de maximum 50 kg. Bicicleta suportă o greutate totală de 240 de kilograme.

biciclete-nautice-tulcea-investitor-privatÎnchirierea costă 60 de lei pentru 30 de minute. De la Sarichioi la Insula Popina drumul cu bicicleta nautică este de aproximativ 4 ore dus-întors. Cu cât orele sunt mai multe, crește și prețul pentru închirierea bicicletei.

Baza este în Tulcea, dar, în funcție de solicitările turiștilor, echipa se deplasează și în Sarichioi sau în Sabangia.

Vârsta minimă a celor care pot să se plimbe cu bicicleta nautică pe căile navigabile este de 18 ani, iar pe lac, 10 ani. În fața bicicletei pot sta unul sau doi copii, cu vestă, iar unul dintre părinți îi poate plimba fără probleme, a precizat Silviu Anastase, administratorul Blue Way Romania.

O plimbare cu caiacul la Mila 23, printre nuferi și stufăriș

Este suficient să te plimbi o singură dată cu caiacul, pentru a-ți dori să repeți cât mai des această experiență. Să fii doar tu cu natura, aproape de apă, de nuferi și de toate plantele de pe canalele înguste ale Deltei Dunării. Să mergi în locurile în care nu se poate ajunge cu barca și să testezi experiențe noi, pe care nu le-ai mai avut.

plimbare-caiac-mila23-delta-dunariiÎmpreună cu reprezentanții Asociației Delta Dunării, cei care promovează turismul lent în deltă, am mers la Mila 23 pentru a face o plimbare cu caiacele.

plimbare-cu-caiacul-mila-23Sportivul Robert Gândilă și-a deschis o afacere în localitate și le închiriază caiace, canoe sau bărci, celor care vor să experimenteze o astfel de aventură.

bicicletele-nautice-si-caiacele-plimbare-mila-23-delta-dunariiEchipa de la Descoperă Delta Dunării are mai mulți ghizi care îi însoțesc pe turiști, pentru a se putea bucura de frumusețea deltei, pe trasee senzaționale, aproape de natură.

Traseele verzi, o idee pentru ecoturismul în deltă

Ar fi minunat ca autoritățile locale și centrale să fie mai preocupate de înființarea unor trasee verzi. Acestea ar putea fi dedicate exclusiv bicicletelor nautice, caiacelor sau canoelor.

trasee-verzi-delta-dunarii-ecoturism-caiace-canoe-biciclete-nauticeDacă ne-am orienta mai mult către practicarea activităților nautice cu ambarcațiuni fără motor, vom putea demonstra că ne pasă de natură, de minunile pe care ni le oferă biorezervația, de flora și fauna din Delta Dunării.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest