Zeci de corturi și rulote sunt amplasate în pădure, pe malul Dunării, într-o zonă turistică neamenajată, cunoscută sub numele Băile sulfuroase „Puturoasa” de la Hârșova. Adulți și copii ajung anual la băile sulfuroase, situate la marginea orașului Hârșova, pe drumul care merge spre stânga, paralel cu Dunărea. Acolo este o pădure frumoasă, unde există o adevărată comunitate formată din turiști din țară, dar și din localnici, oameni care își petrec timpul în natură, din primăvară până-n toamnă, pentru a-și trata afecțiunile.
Băile sulfuroase de la Hârșova sunt apreciate și de bolnavii din alte zone ale țării
Băile termale sulfuroase de la Hârșova au apă semitermală, cu proprietăți curative. Apa vine la suprafață prin niște țevi și ajunge din straturile inferioare ale Dunării, în două bazine. În mod normal, ar trebui ca acele bazine, care au foarte mare succes și de zeci de ani sunt vizitate de românii din toată țara, să fie mai bine amenajate.
Proprietățile curative ale acelei ape semitermale sunt confirmate de pacienții care ajung în fiecare an pentru a-și trata afecțiunile. Aici nu a fost niciodată o stațiune propriu-zisă. Pur și simplu sunt niște bazine în aer liber, cu margini din ciment, amenajate într-un mod rudimentar.
”Pentru că nu există locuri de cazare, noi venim dimineața și plecăm seara. Sunt băi sulfuroase și vin aici pentru tratament, de pe timpul lui Ceaușescu. Ar fi nemaipomenit dacă s-ar face și o pensiune în care să ne putem caza, pentru a sta mai mult aici. Noi venim de la Vălenii de Munte doar pentru o zi, facem băile și plecăm”, a declarat un domn de vârsta a treia, pentru Discover Dobrogea.
”Vin de doi ani aici, pentru dureri de oase și toate cele. Sunt din Ploiești și am venit la băile de la Hârșova doar pentru o zi, apoi plec acasă. Nu rămânem mai mult, pentru că nu avem condiții. Mi-aș dori să fie mai curat, să existe toalete și ar fi bine să fie amenajat un loc de cazare. Apa este foarte bună în bazine, însă lumea nu păstrează curățenia”, a spus o pensionară.
”Întâmplător am aflat de acest loc anul trecut și venim aici de două ori pe an, pentru a petrece în natură sfârșitul de săptămână. Din păcate nu sunt toalete publice și nu toți cei care vin respectă natura și aruncă totul de jur împrejur. Dacă am fi puțin mai civilizați, cred că ar fi un pic mai bine. Noi am venit cu cortul. Ar fi un lucru bun dacă ar exista niște toalete ecologice și dușuri amenajate. Aici facem baie în aceste ape termale sau în Dunăre, pescuim și ne relaxăm. Mulți dintre oamenii care vin aici, ajung pentru tratament. Apa se schimbă în mod natural, este o țeavă care împrospătează în permanență apa. Sunt două bazine, unul cu apă puțin mai rece și altul cu apă ceva mai fierbinte. Aici este o comunitate. Sunt oameni care stau câte două, trei luni și își petrec vacanța de vară aici, pe malul Dunării”, a declarat pentru Discover Dobrogea un domn sosit din București, împreună cu soția și copiii.
Zăcământul de ape mezotermale sulfuroase se află pe malul Dunării, la 2 km de orașul Hârșova și se spune că este cunoscut încă din sec. al XIX-lea, când a fost consemnat cu numele de „Puturosul”, cel mai probabil din cauza mirosului provenit de la apa termală care are un conținut bogat în sulf.
Zăcământul a fost prospectat încă din anul 1960, când au fost realizate foraje la adâncimi diferite. Potrivit probelor de laborator, concentrația minerală a apelor minerale de la Hârșova are o calitate deosebită, astfel că se apreciază că acestea reprezintă un remediu potrivit pentru tratarea bolnavilor cu afecțiuni, în special, locomotorii. Apa are o temperatură plăcută și localnicii intră în bazine chiar și în timpul iernii.
0 Comentarii