fbpx
PNL alegeri
PNL
Aurora Boreală roșie a fost văzută, în această seară, în Dobrogea

noiembrie 5, 2023

aurora-boreala-rosie-in-dobrogea-tulcea-cetatea-enisala

Am reușit să surprindem Aurora Boreală, în această seară, la ora 19,15, în timp ce ne plimbam prin județul Tulcea. Este uluitor să vezi pete roșii, uriașe, pe cer, în condițiile în care, la noi, Aurora Boreală este un fenomen foarte rar. Am observat-o atât în dreptul localității Zebil, cât și la Cetatea Enisala, cu care, de altfel, am reușit să o fotografiem.

Aurora Boreală, în Dobrogea și în toată țara

Potrivit specialiștilor, Aurora Boreală din această seară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă pe cerul României, din ultimii 20 de ani cel puțin.

aurora-boreala-rosie-in-judetul-tulcea-enisala-si-zebil

Spre deosebire de țările nordice, unde fenomenul poate fi văzut în special în nuanțe de verde și albastru, în Dobrogea și în toată țara, dar chiar și în unele state din Europa, ea a avut culoarea roșie.

aurora-boreala-rosie-vizibila-in-dobrogea-tulcea-zebil-si-cetatea-enisala

Acest fenomen a apărut spre Nord, acolo unde apar aurorele, nu la Vest, unde atmosfera poate fi încărcată cu vapori de apă care pot fi luminați de soarele care apune.

Ce este Aurora Boreală și cum se formează?

„Temperatura din miezul Soarelui este enormă. La această temperatură are loc o reacție de fuziune nucleară a hidrogenului. Ca urmare, particulele încărcate electric sunt aruncate din atmosfera Soarelui și scapă în spațiu. Acestea ajung la un moment dat la Pământ și interacționează cu câmpul magnetic al Terrei (numit magnetosferă), creând o perturbare în magnetosferă.

Apoi, aceste particule ale vântului solar, încărcate cu o energie mare, se ciocnesc cu gazele care compun atmosfera Pământului, în principal oxigen și azot. Aceste coliziuni determină emisia de lumină vizibilă, pe care o numim Auroră Polară – Boreală în emisfera nordică și Australă în emisfera sudică.

Culorile Aurorei Polare se datorează naturii și altitudinii atomilor din atmosferă, care sunt loviți de particule încărcate energetic, ce vin de la soare. Fiecare element chimic emite lumină vizibilă de o anumită culoare. La altitudinea la care se regăsesc Luminile Nordice, atmosfera este formată, în mare parte, din oxigen, care emite o lumină verde în câteva secunde. Acesta este motivul pentru care aurora este predominant verde. Totuși, ea poate avea și nuanțe de roșu, cum a fost în această seară în Dobrogea și în restul țării, de mov sau albastru”, aflăm de pe site-ul https://ro.auroralabsnorway.com/the-northern-lights/.

Coliziunile dintre particulele încărcate ale vântului solar și moleculele de aer ale atmosferei nu sunt egale și au niveluri de forță diferite, ceea ce determină cât de departe poate aurora boreală să coboare. În Norvegia sau Islanda sunt cele mai bune locuri pentru a admira Aurora Boreală, chiar și la activitate minimă.

2 Comentarii

  1. Anghelina Lipcanu

    Iubesc Dobrogea și vreau să aflu și să văd materialele dvs.atit de interesante.Multumesc !

    Răspuns
    • Auris Luca

      Mă bucur că vă place Dobrogea! Dacă vreți să aflați ce materiale noi postăm, trebuie doar să vă abonați, pe site, la newsletter și să dați like pe pagina de Facebook Discover Dobrogea. Mulțumesc!

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest