Au fost finalizate lucrările de restaurare la Cazinoul din Constanța

martie 17, 2025

Tururi gratuite despre istoria Cazinoului organizate de MINAC

Cazinoul din Constanța, cel mai fotografiat și mai admirat obiectiv turistic din orașul de la malul mării a fost restaurat pentru a cincea oară. Lucrările au început în ianuarie 2020 și au fost finalizate în martie 2025. În cei 110 ani de existență, clădirea a mai fost reabilitată de patru ori, cel mai grav avariată fiind în timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.

Comisia pentru închiderea recepției la terminarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța a fost convocată în data de 20 martie 2025. Astfel, în câteva zile, Primăriei Constanța îi va fi predată clădirea restaurată, bijuteria arhitecturală a României, de la malul mării – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Această clădire simbol a trecut printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus intervenții complexe de la structura de rezistență până la elementele arhitecturale și artistice. Consolidarea fundației, refacerea integrală a fațadelor și decorațiunilor, restaurarea vitraliilor, a mozaicurilor, a componentelor metalice, sunt doar câteva dintre lucrările care au redat Cazinoului strălucirea de odinioară.

Cazinoul din Constanța evidențiază atât măiestria constructorilor din trecut, cât și eforturile actuale de a păstra autenticitatea acestuia, integrand, în același timp, soluții moderne de consolidare, precizează reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cazinoul din Constanța a fost restaurat pentru a cincea oară

Imobilul a fost restaurat prima oară la puțin timp după ce a fost pus în funcțiune. În timpul Primului Război Mondial, clădirea-simbol a Constanței transformată în spital de campanie a fost bombardată. Reparațiile s-au făcut destul de târziu, deoarece se considera că reabilitarea edificiului este un lucru minor sau frivol, în condițiile în care erau necesare investiții majore pentru multe alte obiective afectate.

O altă reparație capitală a fost făcută în 1935, fiind coordonată chiar de către arhitectul clădirii, Daniel Renard. Apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial a fost reabilitat din nou Cazinoul, deoarece clădirea fusese deteriorată în timpul războiului și în prima perioadă a comunismului. Ultima restaurare majoră s-a făcut în anii 1988-1989, nu neapărat din pricina stării precare de conservare a edificiului, ci în ideea că acea zonă a Constanței urma să intre într-un circuit închis, a mai spus Doina Păuleanu. Nu a mai fost implementat acel circuit, pentru că între timp a venit Revoluția din 1989, iar de atunci clădirea de patrimoniu nu a mai fost conservată sau restaurată, motiv pentru care s-a deteriorat de la un an la altul.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Vreți să faceți parte din echipa Cazinoului Constanța?

Vreți să faceți parte din echipa Cazinoului Constanța?

Societatea Patrimoniu Constanța Litoral SRL anunță selecția dosarelor pentru angajarea personalului necesar desfășurării activităților din cadrul Cazinoului Constanța. Se caută persoane dedicate pentru următoarele posturi: Șef serviciu administrativ Agent de...

Reînnoirea cărții de identitate – informații utile

Reînnoirea cărții de identitate – informații utile

Autoritățile locale îi roagă pe constănțeni să își verifice valabilitatea cărții de identitate. Dacă se apropie data expirării, este recomandat să luați din timp măsurile necesare pentru reînnoire. Atenție! Puteți depune cererea pentru eliberarea unei noi cărți de...

Vara aceasta nu va fi organizat festivalul Neversea la Constanța

Vara aceasta nu va fi organizat festivalul Neversea la Constanța

După șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au trăit frumusețea apusurilor și răsăriturilor pe plajă, organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului va avea loc în 2026, la Constanța. Motivul pentru care organizatorii au fost nevoiți să...

Pin It on Pinterest

Descopera Dobrogea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.