Cazinoul din Constanța, cel mai fotografiat și mai admirat obiectiv turistic din orașul de la malul mării a fost restaurat pentru a cincea oară. Lucrările au început în ianuarie 2020 și au fost finalizate în martie 2025. În cei 110 ani de existență, clădirea a mai fost reabilitată de patru ori, cel mai grav avariată fiind în timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.
Comisia pentru închiderea recepției la terminarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța a fost convocată în data de 20 martie 2025. Astfel, în câteva zile, Primăriei Constanța îi va fi predată clădirea restaurată, bijuteria arhitecturală a României, de la malul mării – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Această clădire simbol a trecut printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus intervenții complexe de la structura de rezistență până la elementele arhitecturale și artistice. Consolidarea fundației, refacerea integrală a fațadelor și decorațiunilor, restaurarea vitraliilor, a mozaicurilor, a componentelor metalice, sunt doar câteva dintre lucrările care au redat Cazinoului strălucirea de odinioară.
Cazinoul din Constanța evidențiază atât măiestria constructorilor din trecut, cât și eforturile actuale de a păstra autenticitatea acestuia, integrand, în același timp, soluții moderne de consolidare, precizează reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Cazinoul din Constanța a fost restaurat pentru a cincea oară
Imobilul a fost restaurat prima oară la puțin timp după ce a fost pus în funcțiune. În timpul Primului Război Mondial, clădirea-simbol a Constanței transformată în spital de campanie a fost bombardată. Reparațiile s-au făcut destul de târziu, deoarece se considera că reabilitarea edificiului este un lucru minor sau frivol, în condițiile în care erau necesare investiții majore pentru multe alte obiective afectate.
O altă reparație capitală a fost făcută în 1935, fiind coordonată chiar de către arhitectul clădirii, Daniel Renard. Apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial a fost reabilitat din nou Cazinoul, deoarece clădirea fusese deteriorată în timpul războiului și în prima perioadă a comunismului. Ultima restaurare majoră s-a făcut în anii 1988-1989, nu neapărat din pricina stării precare de conservare a edificiului, ci în ideea că acea zonă a Constanței urma să intre într-un circuit închis, a mai spus Doina Păuleanu. Nu a mai fost implementat acel circuit, pentru că între timp a venit Revoluția din 1989, iar de atunci clădirea de patrimoniu nu a mai fost conservată sau restaurată, motiv pentru care s-a deteriorat de la un an la altul.
0 Comentarii