fbpx
omd-mamaia-constanta
Atracții turistice în Sulina, orașul în care Europa s-a unit pentru prima dată

august 29, 2022

sulina-povesti-captivante-pentru-turisti

Sulina este un oraș mic, singurul din Delta Dunării, dar care are atracții turistice interesante și o istorie fascinantă. În orice zonă ajungi, vei afla povești captivante, pentru că fiecare clădire istorică are propriile ei legende. Cândva o localitate importantă și cosmopolită, Sulina păstrează și acum amintirile din trecut, pe care turiștii sunt curioși să le afle.

Atracții turistice în Sulina – Palatul Comisiunii Europene

Primul concept al Europei unite a apărut în 30 martie 1856, la Sulina. În plus, singura clădire care poartă inițiala Europei se află în orașul dintre ape. Este vorba despre fostul Palat al Comisiunii Europene, în prezent Palatul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, care are formă de E, inițiala Europei.

atractii-turistice-in-sulina-Palatul-Comisiei-Europene-Sulina-monument-istoric

Palatul pe care l-a ridicat Comisia Europeană a Dunării era o clădire foarte mare, în disproporție cu restul orașului.

”Impunător, monumental, ca reședința unui guvern din colonii. Casele din jurul lui sunt locuințele funcționarilor superiori de la Comisiune. Vile cochete îmbrăcate în iederă și glicină, terenuri de sport, toate așezate simetric. Curățenie, ordine, confort englezesc. O insulă, un petic de civilizație în pustiul primitiv al Deltei Dunării”, scria Jean Bart în ”Europolis”.

Palatul poate fi văzut și acum pe malul Dunării, fiind un monument istoric. El este situat pe Strada 1 din orașul Sulina. Clădirea a fost sediul Comisiunii Europene a Dunării până în anul 1921, după care a intrat în administrarea statului român. Atracțiile turistice din Sulina sunt promovate și de GAL Delta Dunării, în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană.

Atracții turistice în Sulina

Deși este un oraș mic, în care nu s-au făcut investiții de foarte mulți ani, iar clădirile de patrimoniu așteaptă să fie reabilitate, mulți turiști români și străini vizitează Sulina și pentru numeroasele sale atracții turistice.

Castelul de apă a fost construit în 1889, fiind o donație a reginei Olandei și poate fi văzut doar din exterior. El alimentează orașul cu apă potabilă și este funcțional chiar și astăzi. Între timp, i-au fost schimbate instalațiile de tratare a apei cu unele moderne, spune ghidul de turism Mihai Călin.

atractii-turistice-Sulina

Alte atracții turistice în Sulina, sunt Biserica lipovenească de rit vechi, Biserica Sf. Nicolae și Alexandru, Biserica Romano-Catolică și Catedrala, care a fost dărâmată în ambele războaie mondiale și ulterior reconstruită. În al Doilea Război Mondial, ea folosea pe post de depozit de muniție. Acum se află în reabilitare de câțiva ani, dar lucrările au stagnat. În aceeași situație se află și Biserica Greacă, construită în 1866.

Cimitirul multietnic Sulina

Cimitirul  multietnic din Sulina este o altă atracție turistică, în care vizitatorii pot afla povești despre pirați, prințese și tineri îndrăgostiți.  Acolo, istoria este sub lespezi și există multe legende și morminte spectaculoase.

Farurile din Sulina

Farul Vechi avea rolul de a dirija navele din depărtare. Deși este muzeu, turiștii nu mai pot urca în Farul Vechi, deoarece a intrat în mai 2019 într-un proces de reabilitare, care ar trebui să se încheie anul acesta.

Farul-vechi-din-sulina-farurile-vechi-din-dobrogea

”În Farul Vechi se afla mobilierul lui Eugeniu Botez, care folosea pseudonimul literar Jean Bart. Tot în incinta farului erau câteva vitrine, biroul lui Jean Bart, un cuier și un fotoliu.

Farul-vechi-costier-din-sulina-farurile-vechi-din-dobrogeaFoto: Mihai Călin, ghid de turism

Tot în Sulina există și un far vechi costier, care este monument istoric. El este situat în aval de oraș, pe malul stâng al Dunării, aproape de vărsarea fluviului în Marea Neagră. Farul vechi costier a fost scos din funcțiune în urma lucrărilor de prelungire în mare a digurilor gurii Canalului Sulina, începute în anul 1922. Pe exteriorul farului pot fi văzute și acum inscripțiile celor ce au participat la construcția lui”, a declarat pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Mihai Călin.

Sulina, oraș turistic

Sulina nu are o legătură directă cu rețeaua de drumuri din România și nici nu ar fi posibil acest lucru, fiind situată între ape. În oraș se poate ajunge numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe mare. Nu a fost niciodată o localitate mare, însă, acum, Sulina are doar 3600 de locuitori, aproape jumătate din populația pe care o avea în anul 1912.

sulina-noaptea-vazuta-de-pe-apa-atractii-turistice-in-sulina

Se spune că cine vine pentru prima dată în Sulina și bea apă din Dunăre se îndrăgostește iremediabil și revine în micul oraș. ”Viața acestui mic port cosmopolit este originală și interesantă. Are un farmec și un pitoresc deosebit. Sulina este numai port, nu are oraș. Toată populația se hrănește din viața portului. Aici e o viață de colonii. Comerțul levantin atrage aventurieri din toate semințiile, care se perindă pe aici să pescuiască în apa tulbure a Dunării. Un mozaic de rase. Toate neamurile, toate tipurile și toate limbile”, scria Jan Bart în ”Europolis”.

Sulina, un oraș mic, cu o istorie impresionantă

Sulina este un oraș atât de mic, încât nu are nevoie de semafoare sau sensuri giratorii. Acum are șase străzi, numerotate de la 1 la 6, iar lateralele poartă numele unor personalități care au avut legătură cu orașul.

Una dintre străzi este denumită Duiliu Zamfirescu. El a transportat arhiva Comisiei Europene a Dunării în Primul Război Mondial către Galați, pentru a o salva, fiind ministru de Externe la acea vreme.

pensiunea-jean-bart-sulina

Jean Bart este un alt nume important pentru Sulina, fiind cel care a ținut echilibrul Marilor Puteri europene în Primul Război Mondial la gurile Dunării. Noi îl știm în calitate de scriitor, dar e mult mai importantă activitatea sa ca om politic. Sulina s-a dezvoltat și datorită lui, deoarece era reprezentantul Guvernului în teritoriu, a precizat pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Mihai Călin.

Plaja sălbatică din Sulina, o atracție pentru turiști

În Sulina ajung turiști din multe țări. Ei se îndrăgostesc de farmecul locului, de istoria orașului, de mâncarea tradițională și de atracțiile turistice pe care le pot vizita.

Rasarit-de-soare-pe-plaja-Sulina

În plus, de la ghidul de turism Mihai Călin am aflat că tuturor celor care merg la Sulina le place în primul rând liniștea. Plajele sunt curate și nu este aglomerație. În oraș nu există poluare, iar fotografii de păsări sunt încântați de zonă și se întorc acasă cu multe cadre frumoase. Familiile preferă să meargă în vacanță la Sulina, deoarece plaja este foarte lată, cu nisip extrem de fin, iar apa mării nu se adâncește abrupt, fiind sigură pentru copii.

Cimitirul multietnic din Sulina, parcelat pentru 6 etnii

Una dintre principalele atracții turistice în Sulina este Cimitirul multietnic. Acolo, istoria este sub lespezi și există multe legende și morminte spectaculoase. Localnicii spun că cei înhumați la Cimitirul multietnic din Sulina sunt vii, pentru că ei îi pomenesc și le duc mai departe poveștile și istoria. Într-adevăr, cei din oraș vorbesc cu plăcere despre singurul pirat din Europa care este înhumat la Sulina, despre prințesa Moruzi sau de alți reprezentanți importanți a căror istorie se află sub lespezi.

Cimitirul multietnic Sulina

Totul a pornit după anul 1856, când în orașul situat între Dunăre și Marea Neagră s-a înființat Comisia Europeană a Dunării. În localitate exista un cimitir al localnicilor, însă, afluxul de cetățeni străini din zeci de state care s-a înregistrat la Sulina a determinat înființarea unuia nou, multietnic. În aceeași zonă în care care apa băltește sub pământ la un metru adâncime, există parcele pentru 6 culte religioase, astfel încât fiecare să poată identifica locul ei în cimitir.

Cimitirul-multietnic-Sulina

Astfel, în grădina multietnică a morților din Sulina găsim Cimitirul protestant sau al Comisiei Europene ori al navigatorilor, cum l-a denumit Jean Bart. În aceeași incintă există parcele și pentru creștin-ortodocșii de rit vechi, catolici, creștinii de rit nou, dar și pentru musulmani și evrei.

Centrul de Vizitare Sulina ne plimbă de la Dunăre până la mare

O clădire cu arhitectură superbă le atrage atenția turiștilor care se plimbă alene pe faleza din orașul Sulina. Centrul de vizitare Sulina este la fel de frumos și foarte modern în interior, iar informațiile oferite de specialiști sunt extrem de utile. Aflăm de la ei care sunt etapele de formare ale Deltei Dunării, putem observa flora și fauna din rezervație, ne este prezentat portul tradițional al localnicilor din deltă dar și modul în care ei pescuiesc își prepară mâncarea. O incursiune gratuită, captivantă și foarte bine documentată, prin Delta Dunării.

Centru Vizitare Sulina

Tematica prezentată în cadrul Centrului de vizitare Sulina este realizată de așa natură, încât să ne plimbe de la Marea Neagră, până în inima Deltei Dunării.

sulina-mahalale-atractii-turistice-in-sulina

 

Pe orice stradă te-ai plimba prin orașul Sulina, găsești atracții turistice unice și deosebite, clădiri vechi cu povești frumoase, imobile de patrimoniu și biserici ale mai multor etnii. Un ghid local te poate ajuta să descâlcești istoria micului oraș din Delta Dunării și să afli informații interesante.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest