Astăzi este Ziua Mondială a Baclavalei, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate deserturi ale Orientului. Cu multă nucă și presărate cu fistic sau făcute cu ciocolată și cacao, aromate și bine însiropate, baclavalele sunt apreciate și de români, nu doar de musulmani.
Ziua Mondială a Baclavalei. Baclavalele, delicii ale gastronomiei turcești din Dobrogea
Baclavalele sunt adevărate delicatese, pe care toată lumea le savurează cu plăcere. De Ziua Mondială a Baclavalei, Discover Dobrogea vă oferă rețeta originală după care turcoaicele din Dobrogea pregătesc baclavalele așa cum au învățat de la mamele și bunicile lor.
Într-o gospodărie tradițională turcească din Cobadin, am văzut cum se prepară baclavalele, iar doamna Mustafa Mirem mi-a dezvăluit și rețeta, cu toate secretele ei, astfel că, oricine dorește să încerce, le poate face.
Pe o masă rotundă, cu picioare scurte, așezată pe un scaun mic, Mirem Mustafa a pregătit, cu multă dragoste și migală, niște baclavale senzaționale.
”Pentru o tavă de baclavale este nevoie de 7 linguri de ulei, 7 linguri de iaurt, 1 ou, făină cât cuprinde, un vârf de cuțit de sare și zahăr vanilinat.
Consistența trebuie să fie potrivită, precum lobul urechii, să nu se lipească de degete. Dacă este prea tare nu poți să întinzi foaia, iar dacă este prea moale, se lipește de vergea.
Întindem foile cu vergica până devin foarte subțiri și apoi așezăm 3 foi una peste alta, fără să adăugăm nimic între ele.
Se împăturesc precum batistele, iar după ce le tai în 4, se pune o jumătate de miez de nucă în interior și se formează un pătrat. Se aranjează în tavă, se presară cu ulei și se bagă la cuptor, până se rumenesc.
Între timp, se pregătește un sirop din 600 ml apă și 1 kg de zahăr, felii și zeamă de lămâie, să nu se zaharisească. Siropul trebuie să fiarbă până când se îngroașă.
Acestea sunt dulciurile care se fac la orice sărbătoare”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, doamna Mirem Mustafa.
Multumesc
Cu multă plăcere!