fbpx
SEAS 2024
”Artă la metru 3 6 9”, o expoziție inedită, la Muzeul Ion Jalea din Constanța

mai 17, 2023

arta-la-metru-3-6-9-ovidiu-felipov-expozitie-la-muzeul-ion-jalea

Vernisajul expoziției „Artă la metru 3 6 9”, semnată de către artistul Ovidiu Felipov, va avea loc la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, joi, 18 mai, de la ora 19:00. Expoziţia „Artă la metru 3 6 9” face parte dintr-un proiect mai amplu. Evenimentul distruge graniţele cunoscute şi propune un nou concept de comunicare între artist şi publicul său. Practic, Ovidiu Felipov organizează un performing de serigrafie, dimensionat multimedia, un eveniment unic, consumabil, în cadrul căruia publicul are rolul principal, devenind păstrător al operei de artă şi construindu-şi propria poveste pornind de la iniţiativa artistului. Concret, fiecare dintre participanţi va primi o lucrare „la metru” şi o propunere de decriptare a unui mesaj, preluând astfel, din exterior, încărcătura simbolică a semnificaţiilor operei şi interiorizând-o. Cei care reuşesc să rezolve misterul, vor fi răsplătiţi.

”Artă la metru 3 6 9”, o expoziție a artistului Ovidiu Felipov

Devalizarea operei de artă prin multiplicare nu este un concept nou, însă artistul reorganizează valoric structura intrinsecă a lucrărilor, fiecare dintre ele fiind, în fapt, diferită şi, prin aceasta, originală. „Suprafaţa plastică este amprentată diferit şi a fost imprimată apoi cu desene. Pentru Constanța am pregătit 60 de metri de lucrare sau de lucrări, cum doriţi, şi fiecare dintre participanţi va primi o lucrare, alături de un set de instrucţiuni cu ajutorul cărora să decripteze un mesaj. Practic, performingul se prelungeşte, din cadrul oficial al evenimentului, în spaţiul intim al fiecăruia dintre participanţi, care vor prelua încărcătura de gând şi conexiuni şi, poate, vor ajunge la revelaţii”, a declarat artistul.

„Artă la metru 3 6 9” continuă şi dezvoltă seria de expoziţii începută de Ovidiu Felipov în 2019, cu „Artă la metru… antic”. „De ce 3 6 9? Este una dintre cele mai frumoase poveşti ale omenirii, aflate la intersecţia dintre numerologie, artă plastică, geometrie sacră, fizică, mistică şi semiologie. Cine doreşte să afle mai multe, se poate documenta şi m-aş bucura dacă iniţiativa mea reuşeşte să pună în legătură frumuseţea care constă în detaliile şi simbolurile artei şi curiozitatea interioară a publicului care, de această dată, va participa activ la eveniment”, a mai declarat Ovidiu Felipov.

Ovidiu Felipov, un artist dobrogean 

Ovidiu Felipov (n. 27.10.1982, Tulcea) are o experiență de peste 25 ani în domeniul artelor plastice, manifestându-se în pictură, design, grafică, gravură, artă decorativă, instalație-obiect etc. Este absolvent al Universității „Ovidius” din Constanța (licență, masterat și doctorat) și în prezent este conf. univ. dr. în cadrul aceleiași instituții și coordonatorul specializării Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. Palmaresul său înregistrează o serie de expoziții personale și de grup/colective pe plan național și internațional. A obținut mai multe recunoașteri printre care Premiul III la Bienala Internațională de Arte Grafice „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu 2022 (un eveniment cu 40 țări participante).

În luna August a anului 2022 am început un proiect intitulat Redescoperirea Patrimoniului Artistic Local care a constat într-un voiaj imaginar prin secțile Muzeului de Artă Constanța: Muzeul Ion Jalea și Muzeul din Topalu. Proiectul își propune să apropie vizitatorii de artiști și colecțiile muzeale iar demersul artistului conf.univ.dr. Ovidiu Felipov face exact acest lucru, dezvăluie publicului ceea ce înseamnă laboratorul unui artist, făcându-l pe acesta să ia parte la actul de creație, a declarat directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan.

Pe parcursul celor doua ore, performingul de sunet va fi asigurat de asist.univ.dr. Adrian Hasna Preda, iar asistentul proiectului este asist.univ.dr. Răzvan Dragoş.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest