fbpx
omd-mamaia-constanta
Perioadele și zonele de prohibiție la pescuit în Delta Dunării pentru 2020

martie 5, 2020

Delta Dunarii și Dobrogea de Nord

Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie la pescuit, precum zonele de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, pescarii sunt anunțați că s-au instituit măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale pentru 60 de zile, în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 02 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordin.

Restricții la pescuit pentru această primăvară

Este interzis pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv.

Delta DunariiDe asemenea, se interzice pescuitul în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 02 iunie inclusiv.

Totodată, este interzis pescuitul în Complexul Razim – Sinoe și lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv.

Zonele de refacere biologică din Delta Dunării pentru toată perioada anului

Potrivit noilor reglementări, sunt declarate zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, mai multe perimetre din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Sfantul Nicolae aparatorul pescarilorMăsura va fi luată pentru tot anul 2020, în zona Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina până la confluența cu Canalul Răducu, pe Lacul Gâsca din Complexul Somova–Parcheș, pe Lacurile Erenciuc și Zmeica, pe cursul vechi al Brațului Sf. Gheorghe, în zonele cuprinse între km 29-44, 49-58, 64-84, cu excepția pescuitului recreativ/sportiv, permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor (catch and release) și a pescuitului comercial, permis numai în perioada 1 decembrie – 31 martie, iar în perioada 31 martie – 15 iunie inclusiv. Este admis doar pescuitul scrumbiei între km 57 – 58, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin.

Zone de refacere biologică pentru perioade determinate

Autoritățile abilitate au declarat că există și zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în mai multe perimetre din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, pentru perioade determinate. Astfel, a fost dispusă interzicerea pescuitului pe Brațul Sf. Gheorghe de la Km 22 – 24, pe o durată de 30 de zile în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. Aceeași măsură este valabilă pentru brațul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durată de 60 de zile, în perioada 15 martie – 13 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv.

Cupa Presei la PescuitEXCEPȚIE de la această măsură face pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în ordin. Fluviul Dunărea, zonele Mm 53 – 54 (Isaccea), Mm 64,5 – 65.5, Mm 67 – 68,5 (Groapa Catargului și Pluton), pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 martie – 29 aprilie inclusiv, și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, excepție pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin.

Zona Zagăn este protejată integral tot timpul anului

În perimetrul Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (RBDD), inclusiv zona de renaturare Zagăn, este dispusă protecția integrală, pe tot timpul anului.

Perioadele de prohibiție la știucă, șalău, biban și sturion

ARBDD îi anunță pe toți pescarii că sunt instituite perioade de prohibiție în Delta Dunării, la anumite specii de pești.

Știuca nu poate fi pescuită din 4 martie până la data de 15 martie inclusiv și de la data de 1 februarie 2021 până la data de 15 martie 2021. De asemenea, pescarii nu au voie să prindă șalău și biban în perioada 23 martie -2 iunie inclusiv. O altă precizare este că nici anul acesta nu este permis pescuitul sturionilor, cu excepția pescuitului în scop științific.

Perioade de prohibiție pentru pescuitul scrumbiei

Din prevederile Ordinului privind prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial și recreativ al scrumbiei de Dunăre, aceasta se stabileşte pe sectoare. Astfel, pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 24 martie – 02 aprilie inclusiv. Pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 de zile, în perioada în perioada 29 martie – 12 aprilie inclusiv.

Pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 km în largul mării și pe un coridor lat de 2 km socotit câte 1 km de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.

Îîn conformitate cu prevederile legale în vigoare în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci în perioada 9 aprilie – 18 aprilie inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management și a Regulamentului Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.

În sezonul de pescuit al scrumbiei, capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaș) se pot reține în vederea valorificării.

Unelte interzise pentru pescuit

Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2020 interzice folosirea năvoadelor în deltă, în lunca inundabilă a Dunării și în complexul Razim–Sinoe, precum şi în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv. Este interzisă folosirea năvoadelor în perimetrul Deltei Dunării, cu excepția Complexului Lagunar Razim-Sinoe, când nivelul/cota Dunării la Tulcea este sub 100 cm. și folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălţile, lacurile, gârlele şi canalele de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, în perioada 1 iunie – 30 septembrie inclusiv, cu excepția setcilor compuse având latura ochiului plasei de a=70/100 mm, 2a= 140/200 mm.

Delta Dunarii și Dobrogea de NordEste interzisă folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Razim–Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului. Pentru Golful Musura și Meleaua Sf. Gheorghe care cuprind habitate piscicole cu apă dulce, se aplică reglementările de pescuit pentru zonele de lacuri și bălți cu specificarea că se admite pescuitul cu setci, vintire și taliene. Pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării” este permis pescuitul cu cârlige cu nadă tip paragate şi pripoane, mai puțin în zona marină a Rezervației Biosferei Delta Dunării cu respectarea prevederilor legale. Ordinul privind prohibiţia pescuitului prevede că dimensiunile minime ale peştilor şi ale altor vieţuitoare acvatice vii care pot fi pescuite să fie conforme cu cele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest