fbpx
Anul Nou pe Stil Vechi, la rușii lipoveni

ianuarie 13, 2023

anul-nou-pe-stil-vechi-revelion-rusi-lipoveni-constanta

Pentru comunitatea de ruși lipoveni, sărbătorile de iarnă nu s-au încheiat. Astăzi este ajunul Anului Nou pe stil vechi, iar mâine va fi Sfântul Vasile. Petrecerea de Anul Nou va fi organizată de lipovenii din Constanța, puțin mai târziu, pe 20 ianuarie 2023, când va fi și Boboteaza.

Petrecerea de Anul Nou pe Stil Vechi la lipovenii din Constanța va fi organizată pe 20 ianuarie

”Am decalat pentru anul acesta petrecerea de Anul Nou, pentru vineri, 20 ianuarie 2023, cu atât mai mult, cu cât noi avem pe 19 ianuarie și Boboteaza.  Vom organiza la Restaurantul Dorna, un spectacol, la care vor participa ansambluri tradiționale lipovenești, dar și 3 artiști care cântă la harmușcă.

anul-nou-pe-stil-vechi-la-rusii-lipoveni-din-constanta

La petrecere i-am invitat atât pe membrii Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, cât și autoritățile locale și județene, pe reprezentanții celorlalte minorități, însă, sunt așteptați toți cei care vor să se distreze la Revelionul pe stil vechi.

În urmă cu 3 ani, înainte de pandemie, au participat peste 800 de persoane la Revelionul pe stil vechi. Timp de doi ani nu am mai organizat petrecerea, iar acum reluăm tradiția”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, Nicolae Artion.

Tradițiile lipovenilor de Anul Nou

La rușii lipoveni, chiar și Anul Nou este legat de religie. În ajun, toată lumea se pregătește să meargă la biserică, la fel ca în ajunul Crăciunului sau de Paște.

”Ajunul Anului Nou este doar pentru a te duce la biserică și pentru pregătirea preparatelor. A doua zi de Anul Nou, pe 14 ianuarie, mergem din nou la biserică, pentru că este Sfântul Vasile și, abia după ce ne întoarcem, pleacă și copiii cu colindul, care este un fel de sorcovit.

Ei își umplu pungile cu cereale și când merg să colinde aruncă cu grâu, porumb, orz și alte cereale în casa gazdelor, pentru ca acestea să aibă un an bogat. Așa era înainte, lumea era mai puțin interesată de bani și preocupată mai mult de recoltă, care trebuia să fie bună, pentru ca oamenii să o ducă bine. Colindul nostru de Anul Nou este foarte scurt, iar copiii primesc dulciuri”, a precizat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, Nicolae Artion.

Mâncăruri tradiționale de Anul Nou pe Stil Vechi, la lipovenii din Dobrogea

De Anul Nou lipovenii gătesc aceleași preparate ca și de Crăciun. Peștele este nelipsit de pe masa lipovenilor, la orice sărbătoare.

”Deoarece principala îndeletnicire a rușilor lipoveni era, pe vremuri, pescuitul, de pe masa de sărbători nu trebuie să lipsească peștele. După ce venim de la biserică, în prima zi de Anul Nou, toată familia se strânge la masă și mâncăm pește, icre, sarmale cu carne de pește, răcitură cu pește, dar și cu carne de porc, salată de boeuf, cârnați, plăcinte cu răvașe și, bineînțeles, dulciuri.

Sărbătorile de iarnă se încheie cu Boboteaza, care, pe stil vechi este pe 19 ianuarie. Preotul sfințește apa, lumea postește pentru a bea apa sfințită și organizăm doar o slujbă restrânsă în curtea bisericii”, am aflat de la Nicolae Artion, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța.

De Anul Nou pe Stil Vechi, copiii lipovenilor primesc cadouri

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Constanța organizează de Anul Nou, respectiv pe 14 ianuarie, o mică festivitate, la care vor fi prezenți copiii care studiază limba maternă și religia ortodoxă de rit vechi.

anul-nou-pe-stil-vechi-revelion-rusi-lipoveni-constanta

”Cu sprijinul comunității de la București, copiii vor primi cadouri de la Moș Crăciun. De asemenea, anul acesta, la fel ca și anul trecut, am identificat familii nevoiașe din cadrul comunității noastre, care nu au o situație financiară foarte bună și au nevoie de o susținere și le oferim un ajutor financiar pentru a-și cumpăra toate cele necesare.

Organizăm  abia de Anul Nou o petrecere de Crăciun, deoarece, pe 7 ianuarie, atunci când este sărbătoarea, copiii sunt în vacanță și familiile de ruși lipoveni merg la țară, acolo unde au multe rude și tradițiile se respectă. Le transmit La Mulți Ani, tuturor membrilor comunității!”, a mai spus Nicolae Artion.

Discover Dobrogea le urează un An Nou cu multe bucurii, tuturor celor care sărbătoresc în această noapte trecerea dintre ani!

1 Comentariu

  1. Mihai

    La multi Ani!!!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

OMD Mamaia Constanța raportează cifre superioare pentru sezonul 2023

OMD Mamaia Constanța raportează cifre superioare pentru sezonul 2023

Turismul în stațiunea Mamaia este în creștere! Deși 2023 a fost primul an în care Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța a funcționat începând cu jumătatea lunii iulie, scopul a fost atins atât în ceea ce privește cifrele raportate la final de...

Stațiunea Mamaia are nevoie de branding!

Stațiunea Mamaia are nevoie de branding!

OMD Mamaia Constanța anunță demararea procedurii de organizare a concursului național de soluții pentru branding-ul stațiunii Mamaia. Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța anunță demararea concursului național de soluții pentru branding, care să...

Pin It on Pinterest