fbpx
Anton-Traian Antoniadis: ”Cultura poate readuce Constanța la viață”

septembrie 7, 2020

anton-traian-antoniadis-candiatul-uniunii-elene-din-romania-la-primaria-constanta

Pentru Anton-Traian Antoniadis, Constanța este o poveste de oraș. El spune că, în centrul vechi călcăm pe istorie la propriu, iar mix-ul de culturi, religii și arhitecturi este unic în lume. Anton-Traian Antoniadis, candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța afirmă că orașul de la malul mării și-a pierdut farmecul în ultimele decenii și a devenit foarte sărac. Dezinteresul autorităților față de patrimoniul cultural și față de numeroasele minorități, care dau culoare și identitate Constanței este observat și de turiști, nu numai de localnici. Antoniadis are proiecte prin care va reda orașului farmecul de odinioară, iar imobilele emblematice, ridicate în secolele trecute de greci, englezi, armeni sau turci, care acum se află într-o stare avansată de deteriorare, vor fi reabilitate, pentru ca zona istorică a Constanței să redevină o bijuterie. Antoniadis nu uită însă că trăim în secolul XXI  și spune că, la fel de prioritară este și dezvoltarea și modernizarea întregului oraș.

Anton-Traian Antoniadis: ”Hanul Balcan, un proiect de suflet”

Născut într-o casă din centrul Constanței, vizavi de Hanul Balcan, Anton-Traian Antoniadis suferă când vede că monumentele istorice din sunt lăsate în paragină. Un exemplu în acest sens este și Hanul Balcan, o clădire construită în anul 1900, pentru care candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța are un proiect care vizează revigorarea unui întreg cartier. Vorbim de o zonă care, pe vremuri era inima comercială a Constanței. Un cartier în care strada principală, Ștefan cel Mare, era artera comercială a orașului, astăzi fiind un palid exemplu a ceea ce era odată.

hanul-balcan-constanta-monument-istoric-proiect-reabilitare-centru-cultural-anton-antoniadis”Constanța este cunoscută, cred, în toată țara, pentru dezinteresul autorităților față de cultură. Hanul Balcan, un monument istoric despre care puțini vorbesc, este lăsat, la fel ca multe altele, în paragină. Acum este proprietate privată și e scos la vânzare cu 800.000 de euro. Propunerea mea, în cazul în care voi deveni primar, este ca Primăria Constanța să cumpere acest imobil de patrimoniu și să îl reabiliteze cu fonduri europene. De asemenea, această idee se poate extinde și pentru alte clădiri de patrimoniu, care pot fi cumpărate de primărie, pentru a intra în patrimoniul fiecărui constănțean. Practic, redarea lor în circuitul turistic ar fi un act de normalitate.

hanul-balcan-constanta-proiect-centru-cultural-monument-istoric-anton-traian-antoniadisPartea de sus a Hanului Balcan a fost hotel și are multe camere. Dacă fiecare cameră se va recondiționa, poate fi făcută o galerie de artă, pentru artiștii care la ora aceasta nu au unde să expună. Avem pictori, sculptori, graficieni, meșteșugari, fotografi, care au nevoie de sprijinul autorităților.

hanul-balcan-constanta-monument-istoric-proiect-reabilitare-anton-traian-antoniadisÎn partea de jos, unde era restaurantul, vom face o cafenea literară, unde se pot juca și piese de teatru, iar actorii care termină cursurile la Facultatea de Arte și apoi intră în șomaj, pot avea un loc în care să susțină spectacole. Tot acolo, vor fi organizate și lansări de carte, pentru că avem mulți scriitori în Constanța, care nu au unde să își facă lansările de carte. Va fi un nou pol de cultură, prin care revigorăm un întreg cartier”, spune cu încredere candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța, Anton-Traian Antoniadis.

Zona Peninsulară a Constanței trebuie să devină renumită în lume

”Centrul vechi al Constanței are atât de multe de oferit, încât îmi doresc să vină chinezii și japonezii cu aparatele atârnate la gât și să fotografieze ceva extraordinar.

Hotel Palace ConstantaZona Peninsulară reprezintă patrimoniul cultural al Constanței, fiind înțesată cu numeroase monumente care au o istorie minunată. Dacă intrăm în Piața Ovidiu, suntem înconjurați de clădiri emblematice, cu povești extraordinare. Construite cu cel puțin 100 de ani în urmă, ele ascund multe legende care ne ajută să reconstituim istoria Constanței, așa cum era ea în urmă cu un veac.

sinagoga-constanta-cladire-in-ruinaToate aceste clădiri vor fi reabilitate și istoria celor 18 minorități care au locuit acolo va fi pusă în valoare. Vom pune accent și pe cele 8  lăcașuri de cult diferite, care reprezintă religiile islamică, mozaică, greco-catolică, ortodoxă și armeană, condensate în centrul istoric al Constanței” a declarat pentru Discover Dobrogea, Anton-Traian Antoniadis, candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța.

Întotdeauna grecii din Constanța au făcut ceva pentru societate

Reședințele grecilor bogați care au trăit în Constanța sunt și astăzi admirate și fotografiate de cei care ajung în zona Peninsulară și dau farmec centrului vechi.

Vila Sutu ConstantaCasele Embiricos, Manicatide, Hrisicos – primul hotel de lux ridicat în Piața Ovidiu în anul 1900, vilele Șuțu sau Constantinidi și multe altele, toate se află acum în ruină, deși pe vremuri erau imobile cu o arhitectură deosebită. Anton-Traian Antoniadis spune că toate casele grecești din Dobrogea sunt frumoase, însă apreciază că istoria lor este mai importantă decât arhitectura.

Casa Hrisicos Piata Ovidiu Constanta”Mai puțin contează casa, important este cine a locuit în acea casă și ce a făcut pentru comunitate”, spune Antoniadis, care dorește să facă pentru oraș, ceea ce au făcut mulți dintre grecii stabiliți pe aceste meleaguri.

Plaja Modern, locul în care minoritățile își pot etala cultura, gastronomia și tradițiile

Farmecul Constanței este dat, printre altele, de numeroasele minorități care trăiesc de secole pe aceste meleaguri. Tradițiile și gastronomia acestora pot fi scoase în evidență, astfel încât orașul de la malul mării să fie vizitat de turiștii din țară și din străinătate, pentru diversitatea culturală și gastronomică pe care acestea o oferă.

proiect-minoritati-plaja-modern-constanta-anton-traian-antoniadis-candidat-primaria-constanta”Minoritățile reprezintă identitatea Constanței, însă, deși nu sunt sprijinite în niciun fel de autorități, sunt evocate cu orice prilej, de la șeful statului, până la șeful de gară.

Ne tot mândrim că trăim în Dobrogea multietnică, în Constanța, unde locuiesc 18 minorități naționale, dar nu le scoatem deloc în evidență. Trebuie să promovăm istoria orașului nostru, să o facem cunoscută și să atragem turiștii cu acest specific multicultural, pe care Constanța îl are.

Ansamblul Elpis ConstantaAm elaborat un proiect, prin care oferim fiecărei comunități, nu președinților sau anumitor membri, câte un spațiu de 500 mp. Este suficient loc pe plaja Modern, sub Biserica Greacă, sub Teatrul Elpis, sub malul care veghează plaja.

Spațiile acestea nu vor fi vândute, ci date în concesiune pentru maximum 5 ani, urmând să fie prelungită perioada, dacă activitățile se desfășoară așa cum va scrie în contractul încheiat cu Primăria. Arhitecții primăriei vor întocmi schița restaurantelor, pe specificul fiecărei minorități.  De exemplu, restaurant grecesc, turcesc, poate cu sofale, armenesc, bulgăresc și așa mai departe.

Dacă turistul sau constănțeanul merge la restaurantul lipovenesc, acoperit cu stuf, vrea să vadă acea imagine a ceaunului cu borș sau celebrele sărmăluțe cu pește, făcute din somn și crap, care au gust senzațional.

Dacă mergem la greci, vom vedea ceea ce apreciem în Grecia. Nu avem în Constanța un restaurant grecesc în care să mănânci mâncare gătită. Avem fast-food, dar nu există mâncare grecească,  așa cum nu găsim nici mâncare turcească tradițională.

Avem o comunitate de armeni, dar noi nu știm cum arată o pasturma armenească sau un ghiudem armenesc, vorba aceea ”ținut sub șaua calului”. Și atunci, de ce să nu dăm ocazia să creăm un spectacol gastronomic și al tradițiilor?

Rasarit Plaja Modern ConstantaAm gândit acest proiect pe plaja Modern, pentru că este singurul loc în care putem organiza spectacole, indiferent de anotimp, fără să fie deranjați vecinii cu muzica, pentru că există malul care oprește sunetul. Gândiți-vă numai ce ar însemna să avem o scenă pe care, jumătate de oră să evolueze armenii, jumătate de oră să cânte și să danseze grecii, apoi bulgarii, turcii, tătarii, rușii lipoveni și tot așa, ordinea fiind bineînțeles aleatorie și mereu schimbată în fiecare zi. Vom atrage mulți turiști, inclusiv în extrasezon, cu aceste spectacole. Ce-ar însemna pentru Constanța un festival de dans, de cântec, de port, pe care noi nu îl avem?

ansamblu-turci-traditii-constantaPutem crește acest oraș și cu ajutorul minorităților, care pot promova gastronomia, tradițiile și obiceiurile”, spune candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța, Anton-Traian Antoniadis.

Constanța are nevoie de un teatru mare și modern

Autoritățile din orașul Constanța nu au investit în cultură, astfel că, în lipsa unor clădiri dedicate manifestărilor culturale, evenimentele sunt organizate în piețe, piațete sau în parcuri.

demostene-tranulis-teatrul-de-stat-constanta-teatrul-tranulis”Pot spune că în Constanța, în materie de cultură nu s-a construit  nimic de prea mult timp și avem doar două teatre special construite cu această destinație, în afară de cele de vară. Avem Teatrul Tranulis și Teatrul Elpis, după denumirea lor veche.

demostene-tranulis-statuie-teatrul-de-stat-constanta-teatrul-tranulisTranulis a fost un om extraordinar, care a construit primul teatru românesc din Dobrogea, pe care l-a donat orașului Constanța. Elpis, în prezent Teatrul de Copii și Tineret, a fost construit de comunitatea greacă, iar pe scena lui au urcat, în secolele trecute, inclusiv regi și toate numele mari din țară care au trecut prin Constanța acelor vremuri. Teatrul Elpis, la început, până când au venit comuniștii și l-au luat, a avut o capacitate de 600 de locuri, balcoane și loje, însă comuniștii au făcut modificări și a rămas cu 200 de locuri.

Nu putem să vorbim de Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski ca teatru, decât ca o încercare de teatru modern, făcută într-o sală de sport a Liceului Mircea cel Bătrân, care a fost transformată.

Aceasta este moștenirea culturală a Constanței. Nu mai vorbim de partea de întreținere, care este zero.

teatrul-de-stat-constanta-teatrul-tranulisTrebuie reabilitate toate cele 3 teatre, dar în afară de asta ne trebuie un teatru nou, mult mai mare și mai modern, cu o acustică potrivită epocii în care trăim. Un teatru cu o capacitate de cel puțin 600 de locuri, care să găzduiască și spectacole de operă și balet”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Anton-Traian Antoniadis, candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța.

Comunitatea rușilor lipoveni din Constanța și-a anunțat sprijinul pentru candidatul Antoniadis

Proiectele candidatului Anton-Traian Antoniadis sunt pentru Constanța și pentru toți constănțenii, nu doar pentru minorități. Totuși, este important și sprijinul minorităților din Constanța pentru acest candidat, care are planuri frumoase pentru oraș.

anton-traian-antoniadis-candidat-uniunea-elena-din-romania-primaria-constantaÎncântat de modul în care Antoniadis dorește să transforme orașul, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța, Nicolae Artion a declarat pentru Discover Dobrogea, că susține candidatura reprezentantului Uniunii Elene din România la Primăria Constanța.

”De 6 ani, de când sunt președinte Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța am dorit să îi cunosc pe toți ceilalți reprezentați ai minorităților, și să le aflu tradițiile. Întotdeauna mi-am dorit ca minoritățile să fie un grup unit, vocal, eventual pe o singură voce. Cred că acest pas pe care l-am făcut, acela de a-l susține pe Anton-Traian Antoniadis la Primăria Constanța va fi un exemplu și pentru celelalte minorități.

anton-traian-antoniadis-candiat-la-primaria-constanta-sustinut-de-comunitatea-rusilor-lipoveni-constantaCa orice minoritar, în momentul în care ai un candidat dintr-o minoritate știi că te reprezintă, indiferent de grupul etnic din care faci parte. Și aceasta, cu atât mai mult, cu cât în ultimul timp, prea puțin ne regăsim noi, minoritățile, în partidele politice și nimeni nu ne reprezintă. Ideea d-lui Antoniadis de a candida pentru Primăria Constanța și de a-și depune listele pentru Consiliul Local este excelentă, pentru că, practic, ne regăsim și noi aici, avem un reprezentant al minorităților” a precizat pentru Discover Dobrogea, Nicolae Artion, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța.

Cultura nu are limbă sau religie și nu face politică

”Până la ora aceasta, am onoarea să spun că a venit alături de proiectul meu, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Constanța. Președintele acesteia și-a declarat sprijinul pentru mine și față de Comunitatea Elenă Elpis pentru aceste alegeri locale, deoarece are încredere în ceea ce vrem să facem. Toate comunitățile colaborează una cu cealaltă, dar la aceste alegeri se va cerne sita și vom vedea cine doar spune asta și cine o face.

anton-traian-antoniadis-candiat-uniunea-elena-romania-la-primaria-constantaSuntem oameni de cultură, iar cultura nu are nici limbă, nici religie, nici nu face politică. Vom derula multe proiecte frumoase pentru Constanța și vom ajuta acest oraș să renască”, a mai spus candidatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța, Anton-Traian Antoniadis.

Anton-Traian Antoniadis nu a făcut niciodată afaceri cu statul

Sub sloganul ”Normalitate și decență” și-a lansat candidatura pentru Primăria Constanța, președintele Comunității Elene Elpis, Anton-Traian Antoniadis. El spune că nu a făcut nicio afacere din care să piardă și de aceea consideră că poate administra orașul Constanța, astfel încât să devină ceea ce merită să fie, un oraș despre care să vorbească toată țara și toată lumea.

”N-am făcut nicio afacere din care să pierd. Toată viața am făcut business, dar niciodată nu am făcut afaceri cu statul. N-am luat în vița mea un ban de la primărie sau de la vreo autoritate a statului. Și nu vorbesc doar de mine, ci și de Comunitatea Elenă Elpis Constanța.

Sunt președintele Comunității Elene Elpis Constanța, de 5 ani. În acest timp, am organizat foarte multe evenimente, astfel că puțini sunt constănțenii care să nu fi auzit de această comunitate. Am organizat Ziua Internațională a Dansului și mă ocup de acțiuni umanitare în județul Constanța de două ori pe an, în mediul rural. Nu am dorit să ofer ajutoare în orașul Constanța, pentru a nu fi acuzat că doresc să obțin anumite foloase.

Am dorit să introduc în Cartea Recordurilor orașul Constanța în 2016, prin cel mai mare dans Sirtaki organizat pe Plaja Modern, însă o ploaie torențială ne-a stricat planurile. Deoarece suntem preocupați de păstrarea și promovarea patrimoniului cultural, Comunitatea Elenă Elpis a montat panouri pe clădirea Judecătoriei Constanța, în care este prezentată istoria Palatului Regal. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele în care m-am implicat”, spune candiatul Uniunii Elene din România la Primăria Constanța, Anton-Traian Antoniadis.

Familia Antoniadis, de 5 generații în Constanța

În anul 1900 erau două familii Antoniadis în Constanța, între care nu exista legătură de rudenie. Una avea magazinul care îi purta numele, situat la intersecția străzilor Ștefan cel Mare cu I.Ghe.Duca, iar cealaltă era a străbunicilor actualului președinte al Comunității Elene ”Elpis”. Ei au venit din Constantinopol în Dobrogea de Sud în Cadrilater, prin anul 1900. La acea vreme, Iani Karaghiozi și-a schimbat numele din Antoniadis în Mainoff, să poată scăpa din Imperiul Otoman.

Familia AntoniadisAjunsă în Dobrogea, familia și-a cumpărat 1000 de oi și a deschis mai multe fabrici de cașcaval sau cășării cu li se spunea, atât în cadrilater cât și în județul Constanța, în localitățile Engherezu și Cotul Văii. Anton-Traian Antoniadis se mândrește și cu faptul că din partea mamei sale arborele genealogic începe de la Neamul Șoimăreștilor, iar istoria familiei este foarte lungă. El spune că a fost la Sâmbăta de Jos, unde se păstrează toată arhiva familiei, documentele, medaliile și hrisoavele de când le-a dat voievodul pământ. Casa în care au copilărit Anton Antoniadis și tatăl său încă mai există pe strada Ștefan cel Mare din Constanța. Revoluția din 1989 a scăpat locuința de la demolarea propusă pe vremea lui Ceaușescu, atunci când se dorea a fi ridicată o sală de sport pentru fosta Școală 25. Ambele familii Antoniadis și alți vecini din zonă se adăposteau în timpul bombardamentelor în buncărul care era construit sub magazinul care le purta numele, povestește președintele Comunității Elene ”Elpis” Constanța, care a aflat aceste lucruri de la bunicul său.

Despre celelalte proiecte ale candidatului Uniunii Elene din România la Primăria Constanța, Anton-Traian Antoniadis, care vizează educația, economia, sănătatea și administrarea orașului în ansamblul său, vom scrie în curând, într-un alt articol.

Material comandat de Uniunea Elenă din România
Realizat de  Discover Dobrogea – platforma online: www.discoverdobrogea.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 23200042

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ziua Marinei Române, la 120 de ani de la prima sărbătorire

Ziua Marinei Române, la 120 de ani de la prima sărbătorire

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale...

10 rezervații naturale din Dobrogea, excelente pentru excursii

10 rezervații naturale din Dobrogea, excelente pentru excursii

10 rezervații naturale din Dobrogea am inclus în acest articol, deși sunt 74 în total, unele necunoscute chiar și de către de locuitorii din cele două județe, Constanța și Tulcea. Sunt atât de frumoase și interesante, încât, de multe ori nici nu merită să faci un drum...

Pin It on Pinterest