fbpx
Andaluzia Luca: Tulcea este un oraș trist, neatractiv pentru tineri, turiști și investitori

august 17, 2020

candidatul-psd-primaria-tulcea-andaluzia-luca

Situat pe malul Dunării, întins pe 7 dealuri și cu o perspectivă impresionantă de dezvoltare, municipiul Tulcea, deși are multe de oferit, parcă a rămas uitat de timp. Tinerii pleacă la studii în alte zone ale țării și nu se mai întorc în acest oraș trist. Ne-am plimbat alături de candidatul PSD la Primăria Tulcea, Andaluzia Luca, prin multe cartiere și ne-a arătat ce a reușit să facă în ultimii 4 ani, în calitate de viceprimar. De asemenea, ea ne-a povestit ce planuri are pentru oraș, după ce va deveni primar al municipiului Tulcea.

Andaluzia Luca: ”Merităm un oraș, meritați un primar!”

Sloganul de campanie al candidatului PSD la Primăria Tulcea, Andaluzia Luca, este ”Merităm un oraș, meritați un primar!”. Ea ne-a spus că s-a implicat cât a putut în dezvoltarea orașului Tulcea în ultimii 4 ani, în calitate de viceprimar, dar, promite că va putea face și mai multe lucruri când va fi primarul municipiului Tulcea. Este impresionant faptul că nu există stradă din municipiul Tulcea pe care să nu o știe și căreia să nu-i cunoască problemele, pentru că în mandatul său, le-a luat pe toate la pas.

candidatul-psd-primaria-tulcea-andaluzia-luca”Mă deranjează faptul că orașul Tulcea este trist. Clădirile sunt triste și parcă nu au viață. Soluția ar fi să modificăm și să îmbunătățim regulamentul de urbanism, în care să stabilim reguli clare, să se știe cum trebuie să arate o clădire, ce culoare să aibă și să respectăm aceste reglementări. Pentru că, în ultimii ani s-a construit haotic în oraș. Primăria Tulcea ar putea să inițieze un proiect pentru văruirea blocurilor în culori mai vesele și frumoase”, spune viceprimarul Andaluzia Luca.

Andaluzia Luca, o ”Crăiasă a Zăpezilor”

Iarna, viceprimarul Andaluzia Luca este responsabil cu operațiunea de deszăpezire a orașului. Colegii și prietenii îi spun ”Crăiasa Zăpezilor”, pentru că, în sezonul rece, atunci când trebuie să se ocupe de deszăpezirea orașului, ea este non-stop pe stradă.

”Umblu după utilaje, pe utilaje, întotdeauna am fost în locurile importante și critice. Străzile cu piatră cubică sunt cel mai greu de gestionat, pentru că materialul pe care avem voie să îl folosim conform standardelor, este unul care nu ajută la deszăpezirea străzilor din piatră cubică”, afirmă Andaluzia Luca.

Lipsa locurilor de parcare îi stresează pe șoferii din Tulcea

O altă problemă gravă cu care se confruntă locuitorii orașului Tulcea, este lipsa locurilor de parcare. Candidatul PSD la Primăria Tulcea, Andaluzia Luca a găsit deja soluții pentru rezolvarea acestei situații.

”Ar trebui să existe niște parcări special amenajate pentru turiști. Este o suprafață pe care am identificat-o și cred că putem să-i dăm destinație de parcare pentru turiști. În orașul Tulcea sunt  înmatriculate 42.000 de mașini și noi avem, în total, doar aproximativ 7000 de locuri de parcare, un număr insuficient.

Când voi fi primarul orașului Tulcea, doresc să realizez parcări supraetajate în cartiere. Putem să alocăm din bugetul primăriei, sumele necesare pentru amenajarea a cel puțin două parcări supraetajate, în primii ani de mandat.

ridicare-masini-abandonate-tulcea-proiect-andaluzia-lucaÎn ultimii ani s-au construit doar 8 locuri de parcare, la solicitarea câtorva locuitori și la insistențele mele. Deși sunt insuficiente, ne bucurăm și pentru acele 9 locuri, deoarece oamenii au început să își lase mașinile inclusiv pe spațiul verde. De aceea, am inițiat proiectul privind achiziția unui utilaj, cu ajutorul căruia vor fi ridicate autovehiculele abandonate și cele parcate necorespunzător”, a precizat viceprimarul Andaluzia Luca.

Locurile de joacă pentru copii, un proiect drag al Andaluziei Luca

Candidatul PSD la Primăria Tulcea, Andaluzia Luca, ne-a declarat că își dorește să le creeze copiilor condiții optime de joacă și relaxare. Astfel, în calitate de viceprimar a demarat încă din primul an de mandat, procedurile de achiziții pentru modernizarea locurilor de joacă din orașul Tulcea.

locuri-joaca-copii-tulcea-andaluzia-luca”Pe lângă cele existente, dar care aveau echipamente învechite, am identificat alte două zone, unde am creat noi locuri de joacă. Din cele 34 de spații de joacă pe care le avem în municipiul Tulcea, 13 au fost deja amenajate. Și în momentul acesta mă aflu în procedură de achiziție a unor module de joacă și, cel mai important, dotăm suprafețele destinate acestor locuri cu pavele din cauciuc, care asigură protecția copiilor”, afirmă viceprimarul Andaluzia Luca.

Piatra cubică de pe străzi, înlocuită cu asfalt

Unii locuitori apreciază că piatra cubică de pe străzile din Tulcea, îi oferă orașului un anumit farmec. Viceprimarul Andaluzia Luca ne-a spus că nu ar fi nicio problemă, dacă piatra ar fi foarte bine pusă. Iarna însă, străzile pietruite le creează probleme atât șoferilor, cât și pietonilor sau mașinilor de deszăpezire. În plus, nu mai există nici lucrători specializați în piatră, în județul Tulcea. Una dintre prioritățile candidatului PSD la Primăria Tulcea este să asfalteze câteva dintre străzile pietruite, printre care și Victoriei.

Terenurile de sport, bucuria tinerilor

În timpul plimbării pe care am făcut-o alături de viceprimarul Andaluzia Luca prin orașul Tulcea am ajuns și la un teren de sport pe care l-a amenajat într-un cartier. Uimirea noastră, a fost să vedem că viceprimarul a reușit să nimerească din prima lovitură coșul și să se bucure, la fel ca locuitorii orașului, că a putut să realizeze acel spațiu pentru recreere.

teren-sport-tulcea-andaluzia-luca”Dacă mergem seara pe terenul de sport, care are nocturnă și cameră de luat vederi, vedem că sunt foarte mulți localnici care îl folosesc. Programul de funcționare este până la ora 22 pe timpul verii, pentru a nu fi deranjați locuitorii din zonă.

terenuri-sport-tulcea-proiect-andaluzia-lucaMai am în plan realizarea a cel puțin două terenuri de sport, pe care, cu certitudine le voi amenaja la fel ca pe acesta”, afirmă cu mândrie viceprimarul Andaluzia Luca.

Terenuri moderne de sport, în curțile liceelor

”Alte două terenuri de sport le-am realizat în curțile liceelor Spiru Haret și Henry Coandă. Am fost invitată într-o zi la Liceul Henry Coandă și am sesizat starea de degradare a terenului de sport. L-am întrebat pe director de ce arată terenul atât de rău și m-am oferit să găsesc banii pentru reabilitarea acelui spațiu.

teren-sport-liceu-tulcea-andaluzia-luca-proiectEste adevărat că, în general, beneficiază de el doar elevii și numai în timpul programului, dar am stabilit că vom realiza un protocol, pentru a putea fi folosit acel teren și de către tinerii din cartierul respectiv.

teren-sport-liceu-tulcea-proiect-andaluzia-lucaÎn aceeași stare de degradare era și terenul de sport de la Liceul Spiru Haret. Acolo însă, este un director foarte insistent, care mi-a solicitat sprijinul. Am găsit oameni foarte amabili și ne-au ajutat să amenajăm și acel teren de sport” ne-a declarat Andaluzia Luca.

Povestea audiențelor online ale Andaluziei

”Povestea audiențelor online s-a născut din nevoia de a veni în sprijinul cetățenilor din municipiul Tulcea, care îmi adresau foarte multe întrebări în mesaje private pe Facebook și nu mai reușeam să le răspund. În perioada stării de urgență și a stării de alertă, când oamenii, mai ales cei în vârstă, nu puteau să mai vină la primărie, am luat decizia să inițiez aceste audiențe online. De când am fost aleasă viceprimar, în fiecare zi de marți aveam zi de audiențe, astfel că săptămânal, cel puțin 15-20 de persoane veneau în audiențe.

audientele-online-ale-andaluziei-luca-primaria-tulceaVenind starea de urgență, urmată de starea de alertă, am avut foarte multe solicitări și atunci m-am gândit că ar fi minunat să am o astfel de interacțiune cu cetățenii. Se pare că este o  idee foarte bună, pentru că, răspunzând la o întrebare, ofer o rezolvare și la problemele altora, care se confruntau cu aceeași situație și nu găseau o soluție. Este un lucru foarte bun, pe care intenționez să îl continui și după ce se termină starea de alertă, dar și când voi fi primar”, ne-a spus Andaluzia Luca.

Picnic ecologic pe malul Lacului Ciuperca, cel mai drag proiect

„Chiar dacă se află într-o fază incipientă, pentru că astăzi am semnat dispoziția de începere a lucrării privind crearea unui ”Picnic ecologic pe malul Lacului Ciuperca”, acesta este proiectul meu cel mai drag. Este realizat cu fonduri nerambursabile FLAG. L-am văzut la Galați și mi-a plăcut foarte mult.

picnic-ecologic-lacul-ciuperca-tulcea-proiect-andaluzia-lucaVor fi amplasate grătare dotate cu utilitățile necesare și foișoare, în care vor putea fi servite produsele preparate de localnici la grătar. Va fi amenajat și un loc de joacă pentru copii, cu mobilier specific deltaic.

proiect-picnic-ecologic-lacul-ciuperca-tulcea-andaluzia-lucaDe asemenea vom achiziționa, bănci, bărci și hidrobiciclete, vom realiza alei și va fi mult spațiu verde. Proiectul va fi terminat în 18 luni”, am aflat de la viceprimarul Andaluzia Luca.

Faleza Delta Dunării, un proiect  pe care localnicii și-l doresc

”Un alt proiect de suflet, atât pentru mine, cât și pentru toți locuitorii din Tulcea, este cel privind Faleza Delta Dunării, care va fi amenajată de Consiliul Județean Tulcea. Aportul meu la realizarea acestui proiect a constat în faptul că timp de 8 luni am luptat să transferăm o parte din faleză, din domeniul public al municipiului Tulcea în domeniul public al Consiliului Județean.

faleza-oras-tulcea-reabilitarePână nu demult, faleza avea 4 proprietari, Consiliul Local, Consiliul Județean, APDM și Apele Române. Am inițiat de 4 ori proiectul de hotărâre și l-am supus votului plenului Consiliului Local. Atât primarul, cât și consilierii PNL s-au opus să voteze acest transfer și au blocat proiectul. Dacă nu se întâmpla asta, în prezent am fi fost într-un stadiu mult mai avansat de execuție a lucrărilor pe faleză.

Singura entitate eligibilă pentru a accesa fonduri pe Programul Operațional Infrastructură Mare pentru amenajarea falezei era Consiliul Județean, de aceea m-am zbătut să inițiez acest proiect, ce face posibilă reamenajarea falezei din Tulcea, care, deși este mândria orașului, acum este foarte degradată”, a mai spus Andaluzia Luca.

Tulcea nu este un oraș atractiv pentru turiști

Municipiul Tulcea este tranzitat de mulți dintre turiștii care pleacă în Delta Dunării, însă prea puțini dintre ei sunt interesați să rămână și în oraș, deoarece nu au suficiente atracții. Candidatul PSD la Primăria Tulcea, ne-a dezvăluit câteva dintre proiectele pe care le are pentru atragerea vizitatorilor în oraș.

proiect-mini-aqua-park-tulcea-andaluzia-lucaPrintre altele, este vorba de construirea unui mini-aqua-park, pe un teren pe care este acum un tobogan acvatic ruginit, rămas moștenire dinainte de 1989. Alte proiecte vizează amenajarea plajei de pe malul Lacului Ciuperca și a unui ștrand public, o piscină exterioară, în care atât turiștii, cât și localnicii să se poată distra pe timpul verii.

”Pentru ca turiștii să aibă mai multe atracții în Tulcea, va veni în sprijinul nostru Consiliul Județean, cu proiectul de amenajare a falezei. Este o lucrare complexă, prin care va fi refăcută complet infrastructura falezei și partea portuară.

Un proiect foarte reușit și ambițios de amenajare, pentru care s-a organizat un concurs de idei, pe care l-a câștigat un arhitect din Tulcea. Are elemente spectaculoase, pe care le regăsim și la falezele unor orașe precum Lisabona sau Porto, cu scări care coboară spre apă, astfel că va fi, cu siguranță, foarte atractiv pentru turiști și localnici”, ne-a spus viceprimarul Andaluzia Luca.

Proiecte în parteneriat cu Asociația Delta Dunării

”În parteneriat cu Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, din care Primăria Municipiului Tulcea face parte și la care eu sunt vicepreședinte al Consiliului de Administrație, am inițiat mai multe proiecte.

Din păcate, anul acesta, toate planurile noastre au fost date peste cap. Este vorba despre organizarea unui festival muzical de amploare, care să atragă aproximativ 20.000 de vizitatori, care se va desfășura în fiecare an în Satul Pescăresc situat la ieșirea din oraș și va deveni un eveniment tradițional.

De asemenea, ne gândim să organizăm ”Festivalul Borșului Pescăresc” și la Tulcea, pentru că este o manifestare care atrage mulți turiști, dornici să deguste preparatele deltaice”, am mai aflat de la viceprimarul Andaluzia Luca.

În campania electorală, toți candidații afirmă cu tărie că vor realiza multe dintre lucrurile pe care alegătorii vor să le audă. O parte a electoratului încă mai crede în promisiunile nefondate, însă, cei mai mulți locuitori ai municipiului Tulcea doresc să își aleagă un primar care să dezvolte acest oraș în care nu mai au perspective și din care tinerii au început, din păcate, să plece.

1 Comentariu

  1. Ciobanu Mircea

    Andaluzia ai fost viceprimar si nu te-am vazut sa te opui marelui hotoman Hogea. Cred ca ati furat impreuna. Nu-i asa ca ai un sot fffff bogat? Strazile cu piatra cubica pot fi reabilitate ca alea din Brasov.Mergi acolo si intreaba cum au facut. Chiar sa vrei nu poti asfalta nici str Gloriei, Eternitatii,Mahmudiei din cauza pantei ptr ca pe timpul verii pleaca asfaltul la vale. Oricum tot asfaltul turnat la lopata de firma care trebuie s-a facut numai valuri de spui ca mergi cu masina pe camp. Si da meritam un primar dar nu pe tine.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Constanța găzduiește în perioada 25-26 septembrie, pe plaja Zoom, un eveniment dedicat iubitorilor sporturilor nautice. Competiția de Kitesurfing reunește participanți din întreaga țară și oaspeți de prestigiu de peste hotare și promite un adevărat spectacol atât...

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Pin It on Pinterest