În fiecare an, pe 9 mai sărbătorim trei momente importante din istoria României și a lumii. Este vorba despre Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Ziua Independenței României – 9 mai 1877

Pe 9 mai 1877, în Camera Deputaților a Parlamentului român, Mihail Kogălniceanu citea Proclamația de Independență a României.

”Cuvintele lui s-au înscris, pentru totdeauna, în cartea de istorie a poporului român: „Suntem independenți. Suntem națiune de sine stătătoare”. După acest discurs, deputații au votat a votat o moțiune prin care luau act că „rezbelul între România și Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficială”, moțiune votată și de Senat. Drept urmare, tributul datorat Porții a fost direcționat spre armată”, a declarat pentru Discover Dobrogea, cercetătorul științific, dr. în istorie Lavinia Dumitrașcu.

9-mai-mihail-kogalniceanu-proclamatieAcestea au fost cuvintele lui Kogălniceanu: „Suntem independenți. Suntem națiune de sine stătătoare”. Armata română s-a văzut angrenată într-un război ruso-turc, pe care noi îl numim Războiul de Independență. Și, da, cuvintele lui Kogălniceanu au fost completate cu sângele românilor curs pe toate câmpurile de luptă, pentru a le întări prin merit, la Grivița, Vidin, Rahova, Smârdan etc.stefan-falcoianu-lobby-scrisoareScrisoarea generalului Ștefan Falcoianu, care făcea lobby pe lîngă reprezentanții Marilor Puteri la Conferințele de Pace

Deși România se afla în tabăra învingătorilor, Marile Puteri i-au recunoscut destul de greu independența, în ciuda luptei oamenilor politici români. Una dintre consecințe a fost că România a pierdut cele 3 județe din sudul Basarabiei – Cahul, Bolgrad și Ismail și a primit, în schimb, Dobrogea.

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – 9 mai 1945

Cea mai cumplită conflagrație a lumii (1939-1945), care s-a vrut, inițial, „război fulger”, a implicat majoritatea statelor lumii, peste 100 de milioane de oameni și a fost cel mai întins război din istoria lumii, spune dr. în istorie Lavinia Dumitrașcu.

9-mai-ziua-independentei”Luptele celui de-al Doilea Război Mondial au încetat pe 8 mai 1945, la 23:01, ora Berlinului, iar după ora Moscovei, pe 9 mai, era ora 1:01.

Se punea, astfel, capăt pierderii de vieți omenești pe front și în spatele acestuia, distrugerilor, lagărelor de exterminare, holocaustului.

A urmat o nouă împărțire a lumii și a sferelor de influență, cu tot ce a derivat din acestea. România, deși aflată în tabăra învingătorilor, a rămas mai mică decât „România Mare” care intrase în război”, a precizat cercetătorul științific, dr. Lavinia Dumitrașcu.

Ziua Europei Unite 9 mai 1950

În 1950, pe 9 mai, ministrul de Externe francez, Robert Schuman a ținut o proclamație la Paris, în care propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să excludă, pentru totdeauna, posibilitatea izbucnirii unui nou război între statele Europei.

9-mai-ziua-europei”În acest sens, milita pentru crearea unei instituții europene care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel, materia fundamentală într-un conflict militar. Se adresa marilor puteri care se confruntaseră în utima conflagrație mondială. Un an mai târziu, această propunere se materializa. Declarația lui Robert Schuman este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene”, afirmă dr. în istorie Lavinia Dumitrașcu.

Simbolurile Uniunii Europene sunt: steagul cu cele 12 stele, imnul, deviza „Unitate în diversitate”, moneda unică Euro și ziua de 9 mai.

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene.

Marinarii militari marchează astăzi, ziua de 9 Mai

Marinarii militari marchează ziua de 9 Mai printr-o serie de ceremonii militare, care se desfășoară astăzi, la monumentele reprezentative din garnizoanele Forțelor Navale.

La Constanța, marinarii militari vor participa, la ora 13.00, alături de autoritățile locale și de cadre militare din Ministerul Afacerilor Interne, la ceremonia care se va desfășura la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență, situat pe esplanada Casei de Cultură.

monument-tulcea-9-maiÎn garnizoana Tulcea, începând cu ora 10.00, militarii vor depune jerbe de flori la Monumentul Independenței din municipiu. La Brăila, ceremoniile dedicate zilei de 9 Mai se vor desfășura la Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului, la ora 10.00. Cu același prilej, infanteriștii marini vor participa la ceremoniile militare desfășurate, începând cu ora 09.00, la Monumentul Eroilor din Babadag.

Share

Leave a Reply