fbpx
5 atracții turistice pe care le poți vedea gratuit, în Centrul Vechi al Constanței

august 25, 2023

centrul-vechi-al-constantei-obiective-turistice-cazinoul-din-constanta-va-fi-gata-in-iunie-2024

Centrul Vechi al Constanței este adorabil dimineața, în lumina soarelui care își mijește ochii mari și roșii direct din mare. La fel de frumos, însă, este și seara, când se pregătește somnoros să adoarmă. Este o zonă de poveste, în care calci pe istorie la propriu, iar mix-ul său de culturi, religii și arhitecturi este unic în lume. Turiștii care au un buget redus, pot să viziteze câteva atracții turistice importante din Constanța, în mod gratuit.

1. Plaja Modern și răsăritul de soare din Centrul Vechi al Constanței

Multora le este greu să se trezească dimineața, însă, când ajungi la mare nu trebuie să ratezi răsăritul, chiar dacă l-ai mai văzut. Este de fiecare dată altfel, iar soarele are un stil aparte de a-și face apariția într-un mod spectaculos. Dă o fugă pe Plaja Modern cu jumătate de oră înainte de răsărit și privește în zare.

Rasarit-de-soare-pe-plaja-Sulina

Te vei lăuda pentru decizia luată. Ia cu tine telefonul sau un aparat foto, imortalizează momentul, iar prietenii de acasă te vor invidia. După ce ai savurat la maximum începutul unei noi zile de vacanță, te poți înviora cu o cafea sau cu un mic dejun în Portul Tomis, că doar e la câțiva pași. Acolo poți admira în tihnă navele acostate, în timp ce îți faci planurile pentru următoarele atracții pe care le vei vizita în Constanța.

2. Zona confesională din Centrul Vechi al Constanței

Nu trebuie să fii o persoană care merge în fiecare duminică la biserică, pentru a studia lăcașurile de cult ale diferitelor etnii din centrul vechi al Constanței.

octogonul-confesional-constanta-multiculturalitate

Zona Confesională reprezintă un areal ecumenic în care vizitatorii pot observa arhitectura imobilelor de patrimoniu.

Biserica Greacă Metamorphosis, cel mai vechi lăcaș de cult din Zona Peninsulară

Biserica Greacă Metamorphosis este cel mai vechi lăcaș de cult din perioada modernă a Constanței. Edificiul a fost ridicat în perioada Imperiului Otoman, după ce, Comunitatea Elenă de la acea vreme a obținut firman de la sultanul Abdul Aziz. Acesta a acordat permisiunea construirii unei biserici, cu condiția ca turnurile să nu fie mai înalte decât minaretele moscheilor din Constanța, motiv pentru care biserica nu are turle. Turnul clopotniță a fost construit mult mai târziu.

biserica-greaca-metamorphosis-constanta

Edificiile au o istorie de 100 de ani, în unele cazuri, chiar mai îndelungată. 8 biserici ce reprezintă religiile islamică, mozaică, greco-catolică și ortodoxă sunt condensate în Zona Peninsulară.

Biserica Greacă a fost ridicată între 1862-1868, prin contribuţiile și donaţiile etnicilor greci din Constanţa şi din alte localităţi din țară, precum şi a grecilor din întreaga Europă.

Lăcașul de cult aflat în Centrul Vechi al Constanței, a fost încadrat ca monument istoric, încă din anul 1954.

Geamia Hunkiar, lăcașul de cult musulman construit în perioada Imperiului Otoman

Singura geamie construită în vremea turcilor care a rămas în municipiul Constanța și care face parte din cele 8 biserici situate în Zona Peninsulară a Constanței, este Geamia Hunkiar. Profesorul Metin Omer a precizat pentru Discover Dobrogea, că este o moschee dată în folosință în 1869, în numele sultanului otoman Abdülaziz.

geamia-hunchiar-constanta

Geamia Hunkiar, cunoscută și sub numele de Aziziye este una dintre puținele clădiri care au rezistat până în zilele noastre. Ea a fost construită, la fel ca multe altele, la mijlocul secolului al XIX-lea, ca urmare a valului de emigranți din Crimeea spre Dobrogea.

Geamia a fost realizată cu pietrele din edificiile romane din orașul Constanța, probabil acesta fiind motivul pentru care este atât de rezistentă. Piatra folosită a fost cioplită de meşterii pietrari turci, iar zidurile sale au o grosime de 85 de centimetri.

Biserica armenească ”Sfânta Maria”, monument de patrimoniu 

În Constanța, Biserica armenească ”Sfânta Maria” este situată pe malul mării, pe str. Callatis nr.1, în zona peninsulară a orașului. Biserica funcționează într-o clădire de patrimoniu, veche de 142 de ani.

Biserica armeneasca

Inițial, în acel imobil a fost o școală în care învățau copiii armeni, însă, după ce a ars biserica din lemn a comunității, care fusese construită în 1740, un etaj al școlii a fost transformat în lăcaș de cult, din anul 1940. Ulterior, clădirea și-a păstrat doar destinația de biserică, deoarece erau foarte puțini elevi.

Inclusă pe lista Patrimoniului Național și Cultural, Biserica Armenească este unul dintre cele 8 lăcașuri de cult din Centrul Vechi al Constanței.

Catedrala, prima biserică ortodoxă românească din Constanța

Construirea unei catedrale în Constanța, a unei biserici ortodoxe românești, a fost unul dintre proiectele primului prefect al administrației românești din 1978, Remus Opreanu.

parc-arheologic-catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoric

După revenirea Dobrogei la țară, exista o singură biserică ortodoxă, biserica greacă Metamorphosis, construită în Imperiul Otoman, cu firman de la sultan.

Remus Opreanu a avut, încă din anul 1881, ideea de a construi catedrala. În momentul în care se făceau slujbele Te Deum pentru zilele aniversare ale țării, acestea aveau loc în Biserica Greacă.

picturi-catedrala-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-constanta-monument-istoric

Construcția Catedralei Ortodoxe ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a început în 1883 și s-a terminat în 1885, fiind realizată după planurile arhitecților Alexandru Orăscu și Carol Benesch. Mobilierul și catapeteasma au fost proiectate și realizate sub conducerea arhitectului Ion Mincu.

Fosta biserică bulgară ”Sf. Nicolae”

Prima comunitate bulgară din orașul Constanța datează din 1873 și s-a constituit în jurul primei biserici construite în anul 1879.

biserica-bulgareasca-din-constanta-centrul-vechi

Pe fondul creșterii numărului de enoriași, președintele comunității bulgărești Ivan Hagi Stoian a solicitat Primăriei Constanța, în anul 1898, aprobarea construirii unui lăcaș de cult, respectiv Biserica Bulgară ”Sf. Nicolae”. Când s-a făcut schimbul de populație, biserica a fost preluată de Episcopia Tomisului. Edificiul a fost pictat din nou, iar inscripțiile în limba bulgară au fost înlăturate, fiind schimbate cu unele în limba română.

biserica-bulgareasca-constanta-centrul-vechi-zona-peninsulara-octogonul-confesional

Până în anul 1940, cartierul bulgăresc era lângă biserica minorității, în zona peninsulară a orașului Constanța.

Moscheea Carol I

Povestea lăcașului de cult musulman din Constanța are o vechime de 113 ani. Moscheea Carol I a fost construită la solicitarea regelui al cărui nume îl poartă, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța, foarte numeroasă la acea vreme.

moscheea-carol-I-constanta-cladirile-de-patrimoniu-din-constanta

Mai mult decât atât, la inaugurarea lăcașului, în 1910, a participat și familia regală, alături de reprezentanții cultului musulman din România. Practic, este singura geamie care nu are o denumire musulmană.

Moscheea Carol I

Credincioșii o numesc ”Kral camisi” sau ”Geamia regelui”.  Doar 5 lei costă accesul în lăcașul de cult, iar vederea asupra orașului pe care o oferă minaretul este spectaculoasă. Pentru a ajunge acolo însă, trebuie să urci cele 140 de trepte înguste, dispuse în spirală, care duc spre minaret.

Biserica Romano-Catolică, ridicată cu sprijinul Reginei Maria

Biserica Romano-Catolică din Constanța a fost construită în anul 1938, dar interesant este faptul că în acel loc au mai existat inițial două biserici. Prima a fost zidită în perioada Imperiului Otoman, când sultanul le-a dat catolicilor nemți, austrieci, olandezi și români, o palmă de pământ să își facă o casă de rugăciune.

biserica-romano-catolica-sf-anton-de-padova-constanta-comunitatea-italiana-zona-peninsulara-octogonul-confesional

După Războiul de Independență s-a făcut o bisericuță, iar în 1938, cu un an înainte de cel de-al Doilea Război Mondial s-a construit Biserica Catolică. Deși este impozantă, lucrările au durat 9 luni. Ele au început în aprilie, după Paște, iar în decembrie 1938 a avut loc prima slujbă în biserică.

biserica-romano-catolica-sf-anton-de-padova-constanta-centrul-vechi-zona-peninsulara

Ctitorul Bisericii Catolice ”Sfântul Anton” din Constanța a fost un preot local din localitatea Mihail Kogălniceanu, părintele Emanoil Kreis. El a organizat un concert de binefacere cu donații, pentru a reuși să strângă banii necesari ridicării lăcașului de cult. 

Kreis convins-o pe Regina Maria să patroneze concertul și a adus o solistă de la Scala din Milano. Spectacolul a fost organizat în Cazinoul din Constanța, pe care l-a închiriat pentru acel eveniment important, în cadrul căruia s-au încasat sume frumoase și a putut ridica biserica.

Sinagoga, lăcașul de cult în care evreii nu se mai pot ruga

Construită în anul 1910, Sinagoga este o clădire încă atractivă din punct de vedere arhitectural. Din păcate este închisă atât pentru vizitatori, cât și pentru membrii comunității evreiești, deoarece se află într-o stare avansată de degradare, însă, vestea bună este că din luna octombrie vor fi începute lucrările de restaurare.

sinagoga-din-constanta-va-fi-reabilitata

În timpul războiului, templul israelit a fost folosit pe post de depozit miltar german de armament. Acum, acoperișul clădirii este distrus, dar au mai rămas câteva decorațiuni, care cândva erau foarte frumoase.

3. Strada Titulescu și casele ei celebre

Farmecul Constanței este dat de trecut, de istoria și de poveștile ei. Dacă te plimbi la pas prin Centrul Vechi al Constanței, pe strada Titulescu, de exemplu, vei găsi clădiri celebre, despre care s-au scris multe legende.

casa-cu-lei-constanta-discover-dobrogea

Casa cu lei este una dintre clădirile istorice legendare din Constanța. Clădirea situată pe malul mării a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898, pentru negustorul armean Dicran Emirzian și familia acestuia. Numele imobilului de patrimoniu provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi pe coloanele de susţinere ale monumentului construit în stilul Neorenașterii italiene.

casa-embiricos-constanta-comunitatea-greaca

Casa Embiricos sau fostul Palat al Navigației din Constanța are o arhitectură fabuloasă. Construită în 1922 în stil art nouveau, casa poartă numele familiei de armatori greci Embiricos, cei care au organizat primele curse transatlantice Constanța-New York. Acum, clădirea se află în proces de restaurare.

Casa Manicatide este una dintre clădirile renumite ale Constanţei și s-a remarcat mult timp prin arhitectura sa în stil eclectic. Situat tot pe strada Nicolae Titulescu, are nevoie și acest imobil de patrimoniu de reabilitare. Parcă s-a abătut un blestem asupra acestei străzi, deoarece toate cele trei foste odată grații sunt acum foarte degradate. Casa a fost construită în anul 1899 de arhitectul H.N. Mangoianu, pentru comerciantul Take Manicatide.

4. O plimbare pe faleza Cazinoului este „obligatorie”

Un aspect foarte interesant, pe care puțini îl știu, este că faleza din Constanța și Cazinoul sunt construite pe o porțiune de teren extrasă din mare. Practic, înainte de începerea lucrărilor, orașul se termina sus, unde acum este Bulevardul Regina Elisabeta, iar în locul în care se află acum faleza și Cazinoul, era marea.

Promenada de la malul mării a fost un proiect grandios conceput de prefectul acelor vremuri, Scarlat Vârnav, iar inginerul Anghel Saligny a fost cel care l-a pus în operă începând din 1903.

cazinoul-din-constanta-va-fi-gata-in-iunie-2024

La începutul secolului trecut, balurile erau principalul mod de distracție pentru constănțeni și turiști. La Cazino, oamenii dansau, socializau, se întâlneau, se puneau la cale căsătorii, se cunoșteau persoane din diferite categorii sociale.

Acum, clădirea se află în plin process de reabilitare și sperăm că anul viitor va fi redeschisă și își va recăpăta frumusețea de odinioară. Chiar și acum Cazinoul este fotogenic, așa că nu rata o plimbare pe faleză și fă-ți câteva fotografii cu simbolul Constanței.

5. Statuile din Centrul Vechi al Constanței reprezintă o atracție turistică 

”Dacă tot discutăm despre atracții pe care turiștii nu ar trebui să le rateze când ajung în Zona Peninsulară a Constanței, să supralicităm puțin și să propunem o cafea, dimineața, în Portul Tomis. Mai sugerăm o plimbare cu gondola venețiană și să nu uităm de Roata Panoramică și de minunatul peisaj care se așează la picioarele noastre, când ne aflăm la înălțime.

Ziua lui Mihai Eminescu

Pentru că este, totuși, un articol despre lucruri gratuite pe care turișii le pot vedea în Centrul Vechi al Constanței, eu recomand să admirăm și statuile. Să nu-l uităm, pe faleza Cazinoului, pe marele poet Mihai Eminescu.

Tot pe faleză, în dreapta clăririi-simbol a orașului Constanța, când privim către mare, o avem pe Regina Elisabeta și, în capăt, spre Portul Constanța, statuia inginerului Anghel Saligny, privind spre lucrările pe care le-a coordonat timp de 10 ani.

Statuia lui Ovidiu

În Piața Ovidiu îl avem pe cel mai cunoscut poet, Publius Ovidius Naso, care a fost exilat în anticul Tomis, o statuie fotografiată de mulți dintre turiștii care ajung în zonă.

statuie-lupoaica-lupa-capitolina-constanta-centrul-vechi-al-constantei

De asemenea, vizitatorii, dar și localnicii pot admira statuia Lupoaicei din Centrul Vechi al Constanței, o copie din bronz a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina.

Așadar, nimeni nu se poate plictisi în Centrul Vechi al Constanței și, din acest motiv considerăm că destinația turistică Mamaia-Constanța reprezintă o atracție turistică deosebită”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța, George Măndilă.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Constanța găzduiește în perioada 25-26 septembrie, pe plaja Zoom, un eveniment dedicat iubitorilor sporturilor nautice. Competiția de Kitesurfing reunește participanți din întreaga țară și oaspeți de prestigiu de peste hotare și promite un adevărat spectacol atât...

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Pin It on Pinterest