fbpx
Mamaia Constanta
4 rezervații naturale din județul Constanța, spectaculoase și perfecte pentru drumeții

noiembrie 10, 2020

cheile-dobrogei-rezervatie-naturala-judetul-constanta

4 rezervații naturale din județul Constanța am inclus în acest articol, deoarece merită să fie vizitate. Sunt atât de interesante, încât, de multe ori nici nu merită să faci un drum până la munte pentru a te bucura de natură. Ceea ce ar trebui să știm însă, este faptul că într-o rezervație naturală nu se fac grătare și nu avem voie să rupem plantele, dacă dorim să se bucure de ele și copiii sau nepoții noștri. Într-o arie protejată, putem să ne facem însă drumeții în natură, să respirăm aer curat și să petrecem o zi în liniște, departe de lumea dezlănțuită din orașe.

Rezervații naturale din județul Constanța

Rezervațiile naturale din județul Constanța sunt extrem de atractive, iar iubitorii de natură pot vizita aceste zone protejate, foarte apreciate de specialiștii din România și din alte țări.

Pădurea HagieniEle ne oferă multe elemente turistice și reprezintă un adevărat areal, cu multe specii de plante și cu o bogată faună ornitologică. Sunt multe locuri deosebit de frumoase, care ar putea fi incluse într-un circuit turistic, din care nu lipsesc nici mânăstirile, apreciate de vizitatorii interesați de turismul religios. În județul Constanța sunt 10 rezervații naturale, însă 4 dintre ele sunt pur  și simplu spectaculoase.

Rezervația naturală Gura Dobrogei-Cheile Dobrogei, cea mai impresionantă

Rezervația naturală cea mai reprezentativă din județul Constanța este Gura Dobrogei-Cheile Dobrogei. Cele două arii protejate sunt oarecum legate una de cealaltă și sunt situate în Podișul Dobrogei Centrale, denumit și Podișul Casimcei.

gura-dobrogei-rezervatie-naturala-zona-protejata

” Gura Dobrogei este o arie protejată foarte importantă, de interes național, care are aproximativ 243 de hectare. Ea este situată în județul Constanța și a fost declarată arie protejată în anul 2007. Rezervația este de interes floristic și faunistic, dar mai ales geologic, ea fiind alcătuită din stânci calcaroase foarte vechi, de vârstă jurasică, din cheiuri și maluri de văi și nu în ultimul rând din numeroase peșteri.

pestera-la-adam-rezervatie-naturala-gura-dobrogei

La Gura Dobrogei sunt mai mult de 10 peșteri, însă două dintre ele sunt mai mari și mai cunoscute. Este vorba de Peștera Gura Dobrogei sau Peștera Liliecilor și Peștera La Adam”, a declarat pentru Discover Dobrogea, conf. univ.dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul Universității Ovidius Constanța, Marius Lungu.

gura-dobrogei-pestera-la-adam-rezervatie-naturala

”Probabil, cea mai spectaculoasă rezervație naturală din județul Constanța este cea de la Cheile Dobrogei. Acolo întâlnim o zonă protejată, importantă pentru floră și faună, dar este și o rezervație rupestră. Vizitatorii pot admira pereții calcaroși, erodați de-a lungul timpului, care oferă un peisaj pe alocuri selenar.

cheile-dobrogei-rezervatie-narturala-judetul-constanta

La Cheile Dobrogei avem și specii indigene de arbori, de genul cărpiniței sau liliacului, care au dimensiuni mici și supraviețuiesc în condiții extreme, într-o zonă de stepă foarte aridă. Este unul dintre punctele cu cele mai mici cantități de precipitații din tot județul Constanța”, a declarat pentru Discover Dobrogea directorul Direcției Silvice din Constanța, Valentin Neagu.

Cheile Dobrogei, cele mai vechi roci din România

Cheile Dobrogei protejează o suprafață de aproximativ 11.000 de hectare și au o altitudine medie de 86 de metri.

cheile-dobrogei-rezervatie-naturala-judetul-constanta

”Este o zonă foarte veche, în care se întâlnesc la tot pasul urmele recifilor jurasici de vârstă paleozoică. Practic, aici au fost găsite primele urme ale dinozaurilor din România, Cheile Dobrogei fiind rocile cele mai vechi din țară.

cheile-dobrogei-rezervatie-naturala-judetul-constanta

Ele sunt săpate pe o lungime de aproape 2 kilometri de pârâul Visterna, un afluent al râului Casimcea, cea mai mare apă curgătoare din spațiul dobrogean.

cheile-dobrogei-rezervatie-naturala-judetul-constanta

Vorbim de o zonă de vârf precambriană de aproape 2 milioane de ani.

cheile-dobrogei-rezervatie-naturala-judetul-constanta

Inițial, acele stânci aveau peste 1000 de metri înălțime, însă agenții externi, apa, vântul, apele curgătoare le-au erodat continuu, până au ajuns la înălțimea actuală, de puțin peste 100 de metri”, a precizat pentru Discover Dobrogea, conf. univ.dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul Universității Ovidius Constanța, Marius Lungu.

Rezervația naturală Canaraua Fetii Băneasa

În zona sud-vestică a Dobrogei, la ieșire din comuna Băneasa, în apropiere de Lipnița găsim, cumva ascunsă, rezervația naturală Canaraua Fetii, într-o zonă spectaculoasă, cu dealuri, văi și stânci calcaroase, cu profil de canion. Au apărut numeroase legende despre aceste locuri minunate, prin care se spune că a curs, cândva, Dunărea.

drumul-spre-canaraua-fetii-comuna-baneasa-constanta

Drumul pietruit este frumos desenat printr-o pădure de stejari și goruni. Rezervația naturală începe de lângă balta Iormac, situată în apropiere de Băneasa și ajunge până în Bulgaria, unde a fost numită Suha Reka sau Râul Secat.

biserica-rupestra-basarabi-constanta-canaraua-fetii-legenda

Canaraua Fetii este un canion stâncos, ai cărui versanți cu pereți verticali abrupți sunt brăzdați de numeroase fisuri și grote. Pe alocuri, eroziunea a fost atât de intensă, încât a izolat blocuri înalte de aproape 50 de metri, asemănătoare unor turnuri de cetate.

biserica-rupestra-canaraua-fetii-constanta

În pereții din calcar ai stâncilor de la Canaraua Fetii, arheologii au descoperit o biserică mică de numai câțiva metri în partea superioară a stâncii, despre care spun că a funcționat între secolele IV-III î.Hr. În apropierea rezervației a fost construită, începând din 2011, Mânăstirea Sf. Gherman, unde mulți credincioși merg să se reculeagă prin rugăciune.

Rezervatia-naturala-canaraua-fetii-basarabi-constanta

Versanții de la Canaraua Fetii reprezintă casa și locul de odihnă pentru mai multe specii de păsări. Printre cele mai ușor de observat sunt șorecarii și acvila de câmp. Arealul este un mediu propice pentru numeroase mamifere, dar și pentru broaștele țestoase de uscat dobrogene, care și-au dezvoltat habitatul în zonă, acesta fiind unul din elementele pentru care zona a fost declarată protejată.

Rezervația naturală Dumbrăveni

O altă rezervație de basm situată în județul Constanța este Dumbrăveni. Localitatea cu același nume, se află la aproximativ 70 de km de orașul Constanța și are cel mai redus număr de locuitori din tot județul. La ultimul recensământ au fost înregistrate doar 552 de persoane.

satul-furnica-judetul-constanta

Înainte să ajungem în rezervația naturală Dumbrăveni am trecut prin satul Furnica, aflat în administrarea comunei Dumbrăveni. Peisajul din satul Furnica pare desprins din povești. Doar câteva case răsar printre dealurile verzi, iar pe drumurile pietruite n-am văzut nici țipenie de om.

gura-dobrogei-rezervatie-naturala-zona-protejata

Drumul spre comuna Dumbrăveni este un adevărat spectacol. Noi am ajuns în luna noiembrie, iar pădurea de foioase din stânga și din dreapta drumului era îmbrăcată în nuanțe de roșu, galben și arămiu.

drum-rezervatia-naturala-dumbraveni-judet-constanta

Rezervația Dumbrăveni, situată în zona de S-V a județului Constanța se întinde pe o suprafață de peste 2000 de hectare. Ea a fost declarată arie protejată, în anul 2007, fiind încadrată în bioregiunea geografică stepică a Podișului Dobrogei. Ea face parte din rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România, fiind o arie de protecție specială avifaunistică, înființată cu scopul conservării mai multor specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

rezervatia-naturala-dumbraveni-judet-constanta

La intrarea în comuna Dumbrăveni este o mănăstire cu o arhitectură foarte interesantă, iar în apropierea acesteia, vizitatorii curioși pot descoperi o canara în care se află Biserica rupestră Dumbrăveni. Am căutat-o destul de mult, deoarece nu există indicatoare care să îți facă mai ușoară căutarea, însă localnicii ne-au ghidat și ne-au dat binețe.

rezervatia-naturala-dumbraveni-judet-constanta

Drumul spre biserica rupestră pornește de la cariera de piatră din localitate și mergi, practic, pe un câmp, în dreapta căruia se ridică semețe stânci calcaroase. Noi l-am parcurs cu o mașină 4×4, pentru că sunt câțiva kilometri până la Complexul rupestru de la Dumbrăveni.

rezervatia-naturala-dumbraveni-drumul-spre-biserica-rupestra-dumbraveni

Vă sfătuiesc să nu vă bazați pe GPS, deoarece noi am făcut asta și ne-a direcționat greșit, într-un câmp de porumb, de unde a trebuit să ne întoarcem.

bisericile-rupestre-de-la-dumbraveni-judet-constanta

La Dumbrăveni au fost descoperite două biserici mici, câteva încăperi și o galerie, cioplite în versantul de nord al stâncii calcaroase. Lăcașurile sunt atestate istoric în Evul Mediu Timpuriu. Arheologii care le-au cercetat, spun că bisericile rupestre de la Dumbrăveni sunt din secolele IX-X.

bisericile-rupestre-de-la-dumbraveni-judet-constanta

În cadrul săpăturilor de salvare din anul 1992, arheologii au descoperit într-unul dintre mormintele cercetate și o monedă din bronz, din secolul IV d.Hr., care constituie o dovadă privind existența în zonă a unei mici comunități paleocreștine, înaintea celei din Evul Mediu Timpuriu.

rezervatia-naturala-dumbraveni-judet-constanta

Dumbrăveni este o rezervație extrem de frumoasă, în care poți petrece câteva ore în natură. La întoarcere, treceți prin localitatea Adamclisi, pentru a vizita Monumentul, cetatea și muzeul, care sunt interesante, chiar dacă le-ați mai văzut.

Rezervația naturală Hagieni

Puțini constănțeni sau turiști au ajuns în Pădurea Hagieni. Rezervația naturală Pădurea Hagieni este situată în partea sud-estică a Podișului Dobrogei de Sud, la o distanță de aproximativ 10 kilometri de orașul Mangalia. Mărginită de localitățile Albești, Hagieni și Limanu, pădurea se întinde pe o suprafață de 586 de hectare, din care, pe 395 de hectare este rezervația propriu-zisă.

Rezervatia Naturala Padurea Hagieni

În aria protejată nu este permis accesul cu mașina, însă vizitatorii se pot plimba pe jos, pentru a se bucura de natură. Rezervația Hagieni are un traseu important de 2-3 ore și ajunge la Cazane, o zonă foarte frumoasă, cu un lac în interior. Acolo sunt și niște puțuri care alimentează cu apă orașul Mangalia.

Rezervatia Naturala Padurea Hagieni

Rezervația este foarte vastă, însă două trasee sunt accesibile pentru turiști. Primul este spre zona denumită Pănoiu, iar al doilea traseu trece prin centrul rezervației și este denumit zona Cazane, pentru că pe acele terenuri sunt trei gropi mai adânci, care seamănă cu niște cazane.

Pădurea Hagieni

Pădurea Hagieni a fost declarată arie protejată, în anul 1970. Rezervația adăpostește 841 de specii de plante, dar și foarte multe specii de păsări și animale care nu se regăsesc în alte zone ale țării.

Stejar pufos in Padurea Hagieni

Cele mai reprezentative sunt pădurile de cărpiniță, păliur, scumpie, iasomie și ciumbriță. Există însă și specii de animale rare care își găsesc adăpostul la Hagieni, printre care broasca țestoasă dobrogeană, vipera cu corn dobrogeană, gușterul și șarpele rău. În incursiunea noastră prin Pădurea Hagieni am întâlnit, din fericire am putea spune, doar gușterul și broasca țestoasă.

Broasca testoasa dobrogeana

În rezervație trăiesc, de asemenea, porci mistreți, fazani, căprioare, vulpi, șacali, iepuri și multe alte specii de animale și păsări. Mulți se tem să meargă prin pădure, pentru a nu se întâlni cu animalele sălbatice și să nu fie mușcați de șerpi.

rezervatia-naturala-cheile-dobrogei-judet-constantaAcestea sunt doar 4 din cele 10 rezervații de fond forestier, administrate de Direcția Silvică din Constanța. Din păcate, pentru unele atracții turistice, cum ar fi Pădurea Hagieni, Bisericile rupestre de la Dumbrăveni sau peșterile de la Gura Dobrogei nu există indicatoare sau trasee marcate, însă, cu puțină voință, vizitatorii le găsesc. Esențial este să conștientizăm faptul că, atunci când mergem într-o rezervație naturală nu trebuie să ne gândim la grătare, să rupem plantele ori să lăsăm deșeuri în urma noastră, ci doar să ne bucurăm de natură și să respectăm mediul înconjurător. Vă invit să scrieți în comentarii, în câte dintre aceste rezervații naturale din județul Constanța ați fost și ce v-a plăcut mai mult. Drum bun!

14 Comentarii

 1. Rodica

  Am vizitat Cheile Dobrogei în urmă cu 3 ani. Era luna iulie. Aerul din chei mirosea a miere!

  Răspuns
  • Auris Luca

   Foarte interesant! Vă mulțumim că ați împărtășit cu noi experiența pe care ați avut-o.

   Răspuns
 2. racautanu

  Dumbraveni : locul copilariei mele ,padurea cu farmecul ei ,florile primaverii -ghioceii ,locuri unice unde ma intorc cu drag .

  Răspuns
  • Auris Luca

   Ne bucurăm că trezim amintiri frumoase cu articolele și fotografiile pe care le realizăm. Ne-a plăcut mult la Dumbrăveni și cu siguranță ne vom întoarce la primăvară.

   Răspuns
 3. robert

  nu exista recif jurasic de varsta paleozoica , jurasicul este mezozoic paleozoicul in precede cu multe milioane

  Răspuns
 4. Bianca

  Din pacate zona terestra a Dobrogei este foarte putin cunoscuta si vizitata.Sunt atat de multe rezervatii si asa frumoase, dar bineinteles ca sunt nepromovate.Cam ca toata tara. Pacat

  Răspuns
 5. Dumitriu Petre

  Foarte frumos , innafara de Cheile Dobrogei nu stiam de ce minunatii avem in judetul nostru !

  Răspuns
  • Auris Luca

   Merită să fie vizitate toate, sunt foarte frumoase.

   Răspuns
 6. Alexandru Anton

  Azi am făcut o vizită scurtă, dar foarte plăcută în rezervația Dumbrăveni. Drumul prin pădure plin de culorile toamnei, peisajul din defileu și liniștea locului m-au surprins plăcut. Tot anul acesta am făcut o primă și mică incursiune in rezervația Hagieni și am revăzut Cheile Dobrogei. Dobrogea este un tărâm ce merită descoperit și promovat.
  Felicitări pentru activitatea de promovare!

  Răspuns
  • Auris Luca

   Într-adevăr, Dobrogea are locuri minunate, pe care mulți constănțeni nu le-au descoperit încă, dar despre care află de la noi și rămân uimiți. Vă mulțumesc pentru apreciere!

   Răspuns
 7. george

  Nu există Broască testoasă dobrogeană.Există Testudo graeca care este Țestoasă de uscat dobrogeană.Nu are nicio legătură cu broaștele.

  Răspuns
 8. Daniela

  Felicitari!
  Am luat notițe, am fost la Cheile Dobrogei de mai multe ori, e un loc ireal de frumos.
  Mergeți și la Canaralele de la Hârșova, n-o să vă pară rău.
  Daniela, cu prietenie

  Răspuns
  • Auris Luca

   Mulțumim pentru sfat și aprecieri! Canaralele de la Hârșova sunt pe listă pentru această primăvară.

   Răspuns
 9. Tubar

  Mai este si Rezervatia Naturala Padurea Fantanita Murfatlar . Dupa aceea sunt zonele de paduri de langa Dunare. Paduri mirifice sunt si in zona de langa Ostrov si Silistra.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest