fbpx
3 motive pentru care apar diferențele de culoare la vărsarea Dunării în Marea Neagră

august 2, 2022

diferentele-de-culoare-ale-apei-la-varsarea-dunarii-in-marea-neagra-motive-pentru-care-apele-au-culori-diferite

Diferența de culoare dintre cele două tipuri de apă, care apare la vărsarea Dunării în Marea Neagră, nu reprezintă un fenomen rar și nici o magie.  Cu toate acestea, însă, mulți oameni au impresia că fotografiile realizate la gurile de vărsare sunt prelucrate și că, în realitate, este imposibil să arate așa. Pentru a afla mai multe informații despre acest fenomen am discutat cu un biolog și cu un ghid din Delta Dunării, care au explicat pentru Discover Dobrogea, de ce este atât de vizibilă întâlnirea celor două ape.

Motivele pentru care apar diferențele de culoare la vărsarea Dunării în Marea Neagră

Spectacolul vizual oferit la vărsarea Dunării în Marea Neagră nu poate fi văzut oricând, oricum și în același loc.

diferente-de-culoare-la-varsarea-dunarii-in-marea-neagra-motive

”Totul depinde de debitul Dunării. Dacă este mai mare, această diferență de culoare apare mai departe, în larg, iar dacă debitul este mai mic, așa cum se întâmplă acum, de exemplu, este mai vizibil și aproape de țărm.

Este vorba despre două categorii de apă, cea marină, care are o salinitate mare și cea fluvială, care este dulce și are încărcătură planctonică și de sedimente, de aceea este mai verzuie.

Cele două tipuri de apă au și temperaturi diferite, astfel că, fizic, nu se pot amesteca. Apa Dunării, fiind mai caldă, mai proaspătă și mai încărcată organic, generează și o încărcătură de fitoplancton în mare, de aceea este verde. Apa mării, în schimb, se oglindește cu cerul, este mult mai densă și nu se amestecă. Practic, apa dulce a Dunării rămâne la suprafață, iar cea sărată stă la adâncime.

diferente-de-culoare-a-apelor-la-varsarea-dunarii-in-mare-motive

Acest fenomen este numit și ”pană de sedimente”. La noi, este paralel cu țărmul, pentru că avem un curent marin, general, permanent, care merge pe direcția N-S. Apa Dunării, în schimb, vine cu o forță proporțională cu debitul, iar în momentul în care întâlnește curenții marini, practic există două categorii de ape, care, până să se amestece, durează mult, respectiv zeci sau poate sute de kilometri”, a declarat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni, directorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin din Constanța.

3 parametri fizici care fac posibil fenomenul de diferențiere a culorii apei Dunării de cea a mării

Fenomenul de diferențiere a celor două tipuri de ape apare tot timpul, indiferent de anotimp, dar nu se întâmplă în același loc.

”Sunt trei parametri fizici care fac posibil acest fenomen. În primul rând este salinitatea mării, în al doilea rând contează și temperatura și al treilea parametru este reprezentat de încărcătura cu sedimente sau energia particulelor din masa respectivă de apă.

diferente-de-culoare-a-apei-la-varsarea-dunarii-in-mare-motive

În apa fluvială, energia este mult mai crescută și temperatura este mai ridicată. Apa dulce este mai puțin densă și stă la suprafață, iar până să se amestece cu cea a mării, ele rămân separate, din cauza diferențelor parametrilor fizici.

Primăvara, diferența de culoare poate fi văzută mult mai departe de țărm, pentru că avem o masă mult mai mare de apă fluvială și debitul Dunării este mai crescut, astfel că viteza de curgere crește, iar forța inerțială împinge masa de apă dulce pe o suprafață mai mare, iar limita dintre cele două categorii de ape marine și fluviale se vede departe de țărm. Dacă este și furtună, limita nu mai este atât de evidentă, dar ea se menține în permanență, chiar dacă este mai puțin vizibilă”, a precizat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

Locul în care pot fi observate diferențele de culoare între apa Dunării și cea a mării diferă și de la o oră la alta

Ideea realizării acestui articol mi-a venit după ce am postat pe pagina de Facebook Discover Dobrogea, o fotografie preluată de la ghidul de turism Mihai Călin. El a făcut multe poze cu diferența evidentă de culoare dintre apa Dunării și cea a Mării Negre la gura de vărsare de la Sulina și mulți dintre cei care le văd spun că nu sunt reale și că acest fenomen nu există. Deoarece ne place să avem cititori informați, am discutat despre subiect, atât cu biologul Răzvan Popescu-Mirceni, cât și cu ghidul Mihai Călin, care este și navigator. El a lucrat peste 10 ani pe o navă de măsurători, iar acum lucrează pe nave de pilotaj maritim și aproape zilnic se plimbă cu barca în Delta Dunării. Mihai Călin spune că bara Sulina nu este prea prietenoasă și mulți nu știu că le trebuie permise de conducere C pentru mare.

diferentele-de-culoare-ale-apei-la-varsarea-dunarii-in-marea-neagra-motive-pentru-care-apele-au-culori-diferite

”Fotografiile pe care le-am postat pe Facebook sunt cât se poate de reale. Este un fenomen permanent, însă, pentru a fi vizibil, contează din ce direcție bate vântul, pentru că el schimbă curenții de pe mare. Când se întâlnesc cele două tipuri de apă se formează între ele un fel de spumă, datorită densității apei sărate, care nu se amestecă imediat cu apa dulce.

Dacă nu sunt valuri, imaginile sunt spectaculoase, iar delimitarea dintre cele două tipuri de apă se vede foarte clar și apare un fel de funie între ele, datorită spumei care se formează.

Fenomenul acesta se vede în permanență, dar nu în același loc. Dacă sunt mai slabi curenții, diferențele de culoare se văd mai în larg, la o milă și jumătate sau două mile, iar dacă sunt puternici la nord, se văd în imediata apropiere a gurii de vărsare. Se întâmplă întotdeauna, dar depinde de curenți. Locul în care poate fi observată această întâlnire între cele două ape diferă de la o oră la alta, nu doar de la o zi la alta”, a declarat pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Mihai Călin.

Toate fotografiile din acest articol sunt realizate de ghidul de turism Mihai Călin.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest