fbpx
1 aprilie – Ziua Mondială a Păsărilor. Păsările ne învață să ne bucurăm de primăvară

martie 29, 2021

ziua-mondiala-a-pasarilor-1-aprilie

Ziua Mondială a Păsărilor este sărbătorită pe 1 aprilie, încă din anul 1906. De la păsări putem învăța să ne bucurăm de primăvară și tot ele, cu zborul, cântecul și coloritul lor, ne inspiră și ne încântă. În Dobrogea sunt numeroase zone în care pot fi observate păsările, începând cu Delta Dunării, până la Năvodari, Corbu, Techirghiol, Agigea sau Mangalia.

Ziua Mondială a Păsărilor atrage atenția asupra speciilor pe cale de dispariție

Știm cu toții că 1 aprilie este ”ziua păcălelilor”, însă puțini au aflat că este și Ziua Mondială a Păsărilor. Este sărbătorită de 115 ani, când a fost adoptat și unul dintre cele mai importante documente privind protecția avifaunei, ”Convenția Internațională a Păsărilor”. În fiecare an, la nivel internațional, ziua de 1 aprilie este marcată în cadrul programului UNESCO, sub titulatura ”Omul și biosfera”.

ziua-mondiala-a-pasarilor-1-aprilieZiua Mondială a Păsărilor este importantă pentru toți cei care iubesc și ocrotesc natura și are scopul de a atrage atenția asupra speciilor pe cale de dispariție.

Protejarea și conservarea celor peste 100.000 de specii de păsări din lume, dintre care aproximativ 14% sunt pe cale de dispariție, depinde de noi, oamenii.

Pe 1 aprilie, de Ziua Mondială a Păsărilor, suntem invitați să le cunoaștem mai bine, să le studiem modul de viață și să înțelegem de ce este important să le protejăm.

Ziua Mondială a Păsărilor. De la păsări putem învăța să ne bucurăm de primăvară.

De la păsări putem învăța multe lucruri. Puii de corb, de exemplu, își ajută și își hrănesc părinții, atunci când aceștia îmbătrânesc.

De la un banal pițigoi albastru, putem învăța cât de important este să miroasă frumos în casa noastră. Aceste păsări își duc levănțică și mentă în cuiburi, pe care le construiesc cu astfel de plante aromatice, pentru a mirosi cât mai frumos.

Mierla ne învață să ne bucurăm de căldura oferită de soarele primăverii. Dacă îi studiem comportamentul, vom observa că atunci când ajunge în zone însorite se oprește, își întinde aripile și stă să se încălzească.

1-aprilie-ziua-mondiala-a-pasarilorPractic, putem învăța de la păsări să cântăm și să ne bucurăm, pentru că acest lucru îl fac ele. Sunt încântate de natură, de primăvară și cântă mereu, iar noi le putem urmări, atât pe 1 aprilie, de Ziua Mondială a păsărilor, cât și în orice altă zi.

Specii de păsări pe cale de dispariție

Ziua Mondială a păsărilor marchează faptul că trebuie să conștientizăm că este nevoie să protejăm înaripatele, în special pe cele pe cale de dispariție. Gâsca cu gâtul roșu este una dintre speciile de păsări pe cale de dispariție. Dobrogenii știu acest lucru, deoarece fermierii din Dobrogea și din Bărăgan beneficiază de milioane de euro care vin anual, printr-o măsură de agro-mediu. Această pasăre la ora actuală mai numără în lume o populație de 50.000 de exemplare.

Când vin să ierneze, gâștele cu gâtul roșu le produc pagube agricultorilor, pentru că mănâncă din rapița și grâul care tocmai a încolțit. Oamenii pot accesa măsurile de agro-mediu și pot primi despăgubiri pentru aceste daune, dar și bani în plus, dacă ajută gâsca cu gât roșu și lasă 5% din producția de porumb pe câmp, pentru ca păsările care sosesc în România să poată să își refacă rezervele de energie după migrația lungă din Siberia până aici.

Declinul păsărilor începe să se simtă din ce în ce mai mult și la înaripatele pe care noi le consideram comune. Când vorbim de păsări comune, ne referim la cele pe care le putem vedea cu ușurință. Rândunica este o pasăre comună, dar care în același timp este strict legată de agricultură.

cuib-de-randunica-ziua-mondiala-a-pasarilor-1-aprilieFermierii români și cei străini aveau o superstiție: cu cât aveai mai multe cuiburi de rândunele la grajd, cu atât era mai bine pentru numărul de animale, despre care se spunea că va crește. De fapt, cu cât aveau ei mai multe animale, pe care se așezau insectele, cu atât aveau mai multe cuiburi de rândunele.

randunele-specie-pe-cale-de-disparitiePopulația de rândunele este în scădere nu numai în România, în toată Europa. De fapt, toate păsările care sunt legate de domeniul agriculturii sunt în declin, datorită faptului că se folosesc pesticide foarte multe și extrem de puternice. Situația pentru păsările comune și pentru cele de pe terenurile agricole nu este deloc una fericită, dimpotrivă, sunt declinuri destul de mari.

În Dobrogea sunt multe zone de unde putem observa păsările

Dobrogea este o zonă extraordinară pentru păsări. Este cea mai bună pentru biodiversitate în general, nu doar pentru păsări.

egreta-delta-dunarii-ziua-mondiala-a-pasarilorCu siguranță, cele mai multe păsări le putem vedea în Delta Dunării și în zona lagunară Razim-Sinoe.

Numeroase înaripate pot fi văzute pe lacurile Techirghiol, Agigea, Nuntași, dar și la Vadu, Corbu și în Mangalia, în Pădurea Hagieni. Acestea sunt locurile în care le place să stea, pentru că sunt departe de oameni. În general, păsările mici, precum pitulicile și multe alte specii stau aproape de sate și pot fi observate cu ușurință.

Locuitorii din Dobrogea sunt favorizați din punctul acesta de vedere, pentru că această regiune este de tranzit intens, astfel că numeroase specii și exemplare trec pe aceste meleaguri.

Ruta păsărilor migratoare este prin Dobrogea

Vremea rece a întârziat puțin migrația păsărilor în acest an. Perioada de migrație depinde foarte mult de condițiile meteo și de cele de hrană.

De Ziua Păsărilor, pentru că încercăm să aflăm cât mai multe despre ele, trebuie să știm și că înaripatele vin pe un traseu bine cunoscut. Ele știu unde găsesc apă și hrană, unde sunt pericolele și cum să le ocolească.

ziua-mondiala-a-pasarilor-pasari-in-migratieAu ajuns să își modifice ruta de migrație în funcție de ceea ce se întâmplă mai departe. Păsările știu unde apar parcuri eoliene, în ce zone sunt vânate și braconate dar și de unde pot primi ajutor.

Berze-cuib-in-DobrogeaDornice să cuibărească în frumoasa regiune dintre Dunăre și Marea Neagră, păsările migratoare se îndreaptă deja spre Dobrogea. Primele apar pupezele, berzele și rândunelele, apoi vin lăstunii și în curând o să vedem și stolurile mai mari de pelicani.

Acum, la sfârșitul lunii martie, putem observa cu ochiul liber migrația berzelor, a cocorilor sau a pelicanilor. De asemenea, nori mari formați din păsări mici, paseriforme, pot fi văzuți în multe zone din Dobrogea.

Mierlele, măcălendrii, pițigoii și alte specii de păsări au ajuns deja în Dobrogea

”De la 1 martie am inelat 17 specii de păsări și aproximativ 600 de exemplare, cu tot cu recapturi. Noi considerăm recapturi, păsările care sunt prinse într-o altă zi față de cea în care a fost capturată prima dată, citim inelul, ne uităm în baza de date și vedem când a fost capturată prima dată.

statia-de-inelare-pasari-agigeaDacă am compara cu anul trecut, capturile sunt la 2/3, dar anul acesta vremea a fost mai rece și păsările nu au venit în număr mare. Așteptăm de acum încolo să apară, pentru că se anunță vreme bună.

mierla-satatia-de-inelare-agigeaPână acum, au predominat mierlele, măcălendrii, dar și pițigoiul mare, pițigoiul albastru și cel de brădet”, a declarat pentru Discover Dobrogea directorul Stațiunii Biologice Marine ”Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, Emanuel-Ștefan Baltag. În rezervația de la Agigea există sigura stație de inelare a păsărilor din țara noastră.

Societatea Ornitologică Română sărbătorește Ziua Mondială Păsărilor în mediul online

Societatea Ornitologică Română (SOR) sărbătorește Ziua Mondială Păsărilor pe data de 1 aprilie, în mediul online, prin evenimente organizate pe pagina de Facebook a SOR.

ziua-mondiala-a-pasarilor-sor„Ziua Păsărilor este unul dintre evenimentele emblemă ale Societății Ornitologice Române, care, în cei 27 de ani de când este organizat, a reușit să strângă mii de participanți. La SOR, an de an, sărbătorim Ziua Păsărilor alături de iubitorii de păsări și natură.

Chiar dacă nici în acest an nu ne putem întâlni cu toții în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări, doar că, de data aceasta, doar în mediul online. Printre activitățile pe care le-am pregătit pentru această zi specială se regăsește un film de inițiere pentru recunoașterea celor mai comune specii de păsări pe care le putem vedea în orașe.

ziua-mondiala-a-pasarilor-pelicaniDupă ce învățăm cum să le recunoaștem, urmează să exersăm cunoștințele abia învățate printr-un quiz pentru începători. Nu i-am uitat nici pe împătimiții păsărari și am organizat un quiz și pentru ei”, spune directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Persoanele care doresc să participe la activități de observare și identificare a păsărilor o pot face în zone specifice, precum râuri, lacuri naturale sau de acumulare, mlaștini și păduri. În Dobrogea sunt recomandate zonele Vadu, Năvodari, Techirghiol și Cheile Dobrogei.

De Ziua Mondială a Păsărilor, pe 1 aprilie, dar și în orice altă zi, putem urmări stolurile grăbite care vin la cuibărit, fără să le deranjăm însă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest